• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vladimirec T-25

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
@pergar vjerovarno nemaš dovoljno ulja u motoru

e ja sam danas rastavio mog vladimirca , crkla uljna pumpa
uzrok je glupost , oni koji prate temu se vjerovatno sjećaju da sam u karteru kada sam mijenjao klipnjaču našao jedan štift za koji nisam znao gdje se nalazi :mad:
e sada znam , to je bila donja osovinica uljne pumpe , donji zupčanik je ostao bez osovinice i jednostavno pojeo kućište pumpe i iz nje je ispao komad bočne stranice
sutra odoh po novu pumpu u Šid na vašar , nova 30e

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
ma pored motora , na bloku , iza alternatora
to je prava mašina , svemu imaš pristup bez nekih kapitalnih rasklapanja :weedman:

I meni se to isto dešava ali samo kad se traktor nagne na lijevu stranu. sa 3 pada na 0 i vraća se na 3,ulja ima dovoljno,ali je već pred mijenjanje,da li se može desiti nešto katastrofalno?Pročitao sam da bi mogao biti {SIGURNJAK}.mOŽE LI MI TKO OPISATI ŠTA TO OTPRILIKE ZNAČI I OPŠIRNIJE OPISATI GDJE SE TO NALAZI,KOJA MU JE FUNKCIJA?:drinkers:
Evo Savoris ti objasnio gdje je, a služi da pumpa nebi kod večih brojeva okretaja nabijala preveliki pritisak.
Mada mislim da to nema veze sa naginjanjem traktora :scratch

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814

uzrok je glupost , oni koji prate temu se vjerovatno sjećaju da sam u karteru kada sam mijenjao klipnjaču našao jedan štift za koji nisam znao gdje se nalazi :mad:
e sada znam , to je bila donja osovinica uljne pumpe , donji zupčanik je ostao bez osovinice i jednostavno pojeo kućište pumpe i iz nje je ispao komad bočne stranice
Znači Savo ipak su ruke morale biti masne do lakta?

P

pergar

Guest

ajd savo fala,,prvo na proljeće mijenjam ulje pa onda vidimo šta se dešava

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Znači Savo ipak su ruke morale biti masne do lakta?

joj popizdio sam , a traktor mi sutra treba kao hljeb :evil:

evo krivca
abcd0013h.jpg

Posljednje uređivanje:

Sasha63

Član
Tu od
23 Kol 2009
Poruka
136
Ne mogu da verujem da Vladimirac ima "olovnjak" ili kako su ga ovde nazvli "sigurnjak" kao termički osigurač od pregrevanja ulja.Savo...gde se to nalazi uopšte ?Pa šta se dešava kada,se on rastopi i pusti ulje van? Motor ostaje bez ulja ?Jel to uopšte napravljeno kao čep od olova koji je negde u blok zabijen,ili na neki drugi način ?

V

VTZ

Guest
Ne mogu da verujem da Vladimirac ima "olovnjak" ili kako su ga ovde nazvli "sigurnjak" kao termički osigurač od pregrevanja ulja.Savo...gde se to nalazi uopšte ?Pa šta se dešava kada,se on rastopi i pusti ulje van? Motor ostaje bez ulja ?Jel to uopšte napravljeno kao čep od olova koji je negde u blok zabijen,ili na neki drugi način ?

Očito si nešto shvatio krivo, radi se o preljevnom ventilu - regulatoru pritiska ulja, koji višak ulja preljeva natrag u karter, i tako smanjuje pritisak ulja u motoru. On je u funkciji čitavo vrijeme dok se motor vrti, a vjerojatno postoji i opis u Manualu kojeg si ti skenirao.

Nalazi se na karteru, s desne bočne strane motora, pritisak ulja se na mjemu može podešavati (a podešen je već u tvornici, i blombiran je poklopac tog ventila). Kod pritiska ulja većeg od 5 -5,5 bara on se otvara, i ulje se preljeva u karter.

Detaljniji opis imaš na stranici 23 pdf-a, pod točkom 4.1.6. Sistem za podmazivanje - Reducir ventil.

Kad upalim hladan traktor, pritisak ulja na manometru je između 5 i 5,5 bara, i kako se ulje u karteru zagrijava, postepeno opada i pritisak. U subotu sam orao skoro čitav dan, temp. ulja podigla se najviše do sada - na 80 C, i tada je pritisak ulja na manometru pao na onu najgornju oznaku (3,5 bara).

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
ne treba pretjerivati sa pritiskom , 2-3 bara je sasvim dovoljno za nesmetan rad motora

stigla nova pumpa , ruska original 25e
odoh je ugradjivati

V

VTZ

Guest
ne treba pretjerivati sa pritiskom , 2-3 bara je sasvim dovoljno za nesmetan rad motora

Pa to je tako tvornički podešeno od prvog dana (poklopac ispod kojeg se nalazi vijak i opruga za podešavanje još je zablombiran)... U odnosu na moj prijašnji IMT meni se to na početku činilo kao astronomski visoki pritisak, pa sam na prvome obaveznom servisu predložio da serviser malo smanji taj pritisak. Traktor bi jednako dobro radio kad bi pritisak ulja na ulasku u motor bio i manji, ali serviser to nije htio učiniti.

Na IMT-u je pritisak ulja na hladno bio svega 1,5 bar, a kad se ulje zagrijalo bio je na donjoj granici - 0,5 bara.. :lol:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
to je preveliki pritisak i on nije konstantan , samo ti satire ulje bez veze ali šta me briga , ja sam rekao svoje mišljenje i nemoguće me je ubijediti da je pritisak od 5-6 bara normalan

evo danas sam sastavio vlatka , pritisak ulja konstantno 3 bara , nema veze topal-hladan, niti broj obrtaja , konstantno 3
a i u mene je zaplombiran ventil , nisam ga ni otvarao

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
joj popizdio sam , a traktor mi sutra treba kao hljeb :evil:

evo krivca
Pa to i komadič fali kak mi se čini :scratch

Kaj se tiče pritiska, slažem se sa tobom, netreba pretjerivati.

Sasha63

Član
Tu od
23 Kol 2009
Poruka
136
U redu je,znam gde je regulator pritiska,obicna opruga sa kuglicom.Zbunio me naziv "sigurnjak" .Drago mi je da si se vratio posle duzeg vremena VTZ :) nije te bilo na forumu neko vreme !?
A što se pritiska podmazivanja tiče, mislim da od viška glava ne boli !Ne znam ima li i IMT centrifugalni prečistač ulja, ali za njegov pravilan rad je verovatno potreban pritisak koji proizvođač preporučuje.Ne vidim na koji način povišeni pritisak "satire ulje",mislim da mu više smeta visoka temperatura i visok sadržaj sumpora u gorivu ako još ko troši D2.

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
pa fali komadić , zupčanik je pojeo kućište u jednu stranu dok nije došao do vijka koji drži pumpu zatvorenom , onda kada je za njega zapeo jer je on tvrdji od gusanog kućišta odvalio je komadić koji sam našao u karteru

ali glavni problem danas je bio kada sam sastavljao , pojavila se 3 vijka viška , vidim da su crni od ulja znači bili su U motoru , gledao pola sata i nemožem da im nadjem mjesto , i na kraju utvrdim da su to vijci koji su držali pumpu na pola
a kada sam stavio novu pumpu ona je bila zatvorena i imala svoje vijke
POPIZDIO SAM

ujutru malo da dotegnem lijevu kočnicu pošto sada idem na malo nagnutiji teren i opet bušenje cijeli dan
evo upravo sada me zvao još jedan čovjek za novi posao bušenja rupa za voćke , dobra stvar je kada nemaš konkurencije u okolici :finga:

V

VTZ

Guest
A što se pritiska podmazivanja tiče, mislim da od viška glava ne boli !Ne znam ima li i IMT centrifugalni prečistač ulja, ali za njegov pravilan rad je verovatno potreban pritisak koji proizvođač preporučuje.Ne vidim na koji način povišeni pritisak "satire ulje",mislim da mu više smeta visoka temperatura i visok sadržaj sumpora u gorivu ako još ko troši D2.

Ja imam nešto noviji model, on više nema centrifugalni prečistač ulja, nego klasični uljni filter. Ali reducir ventil je i dalje ostao tvornički podešen na cca. 5 bara. Valjda i ovi Rusi znaju nekoga đavla, a problemi na mašinama počinju kad tlak podmazivanja ima tendenciju kretanja prema nuli.. :lol:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Ja imam nešto noviji model, on više nema centrifugalni prečistač ulja, nego klasični uljni filter. Ali reducir ventil je i dalje ostao tvornički podešen na cca. 5 bara. Valjda i ovi Rusi znaju nekoga đavla, a problemi na mašinama počinju kad tlak podmazivanja ima tendenciju kretanja prema nuli.. :lol:

ali negdje si čini mi se napisao da ti pritisak opada sa brojem obrtaja :rolleyess:
filter je nebitna stvar što se tiče pritiska
ja kada am otvorio filter pošto sam radio i sa slabim pritiskom ulja sav talog sam našao na njegovom dnu , jer vjerovatno nije bilo dovoljno pritiska da se filter počne okretati

V

VTZ

Guest
ali negdje si čini mi se napisao da ti pritisak opada sa brojem obrtaja

Izgleda da slabo čitaš (ili nemaš vremena). Napisao sam da je pritisak pao na cca. 3,5 bara, dok se ulje zagrijalo na (rekordnih) 80 C.

Već pri malo višim okretajima od lera pritisak je maksimalan, jedino na leru (800 rpm) pritisak opadne, i tada se vidi variranje tlaka, jer se reducir otvara i zatvara.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Koji to IMT ima centrifugalni filter ulja :scratch

V

VTZ

Guest
Koji to IMT ima centrifugalni filter ulja :scratch

Nemam pojma - pričamo o Vladimircima, a ja imam noviji model Vladimirca, koji ima klasični filter umjesto centrifugalnog (takvog imaju Sasha i Savoris). ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Nemam pojma - pričamo o Vladimircima, a ja imam noviji model Vladimirca, koji ima klasični filter umjesto centrifugalnog (takvog imaju Sasha i Savoris). ;)
A so. Moja greška, nisam dobro shvatil :oops:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Izgleda da slabo čitaš (ili nemaš vremena). Napisao sam da je pritisak pao na cca. 3,5 bara, dok se ulje zagrijalo na (rekordnih) 80 C.

Već pri malo višim okretajima od lera pritisak je maksimalan, jedino na leru (800 rpm) pritisak opadne, i tada se vidi variranje tlaka, jer se reducir otvara i zatvara.

možda slabo čitam a možda i nemam vremena

ali ono što znam i nije možda je da pritisak ne smije varirati pri otvaranju ventila , čemu onda ventil služi
a možda znam i kako je konstuisan ventil
a možda sam ga i otvarao
:butthead:

Najnoviji postovi

Na vrh