Re: Vladimirec
Evo, pokušat ću pomoći koliko znam, jer ja sam kupio novi traktor, na motoru ili mjenjaču nisam do sada radio ništa drugo osim zamjene ulja, podešavanja zazora ventila, i čišćenja sistema ubrizgavanja goriva. Bosh pumpa kod mene do sada nije još taknuta, iako u uputstvu piše da postoje vijci za neka fina podešavanja, između ostalog može se povećati količina nafte, a time i snaga do 4 KS.
Danas se ti modeli zovu T 30-69 i T 30-70. Ovaj drugi ima prednju vuću i hidro volan. Na istom motoru, jednakog volumena taj model ima ugrađenu veću Bosh pumpu, snaga tog motora je 6 KS veća, 40 KS. Ja bih nabavio tu pumpu, posebno ako bi bilo prilike kupiti je povoljno od Rusa.
savoris, razvod između radilice i ostalih osovina izveden je sa zupčanicima. Ne vjerujem da je to na tvom traktoru uopće otvarano, osim ako netko nije radio neke jako velike zahvate. Bregasta je ugrađena u bloku (nije OHC), pa ako se i mijenjaju cilindri s klipovima, taj razvod nema se potrebe uopće otvarati.
Kad je sistem goriva dobro podešen i čist, ispravne dizne, zazori ventila podešeni na max. vrijednost, tada motor mora vrlo oštro odgovoriti na naglo dodavanje gasa. Ja barem jednom na godinu u naftu stavim aditiv za čišćenje sistema ubrizgavanja, i rezultati se prilično osjete. Motor postane življi, trenutno reagira i nema puno zacrnjenja dima na izlazu.
Ako ti mašina normalno pali, znači da je raspršivanje goriva normalno, a snaga ovisi o količini ubrizganog goriva, ali i o trenutku ubrizgavanja. Moguće je da je netko nešto mijenjao na prirubnici pogona ubrizgavanja Bosh pumpe, pa bi to trebalo ponovno podestiti.
U onim starim priručnicima, kad je uvoznik VTZ-a bila neka firma iz Vojvodine, imaš vrlo detaljan opis svih mogućih podešavanja, pa i Bosh pumpe. Pokušaj negdje nabaviti taj priručnik!