Hvala kolegi bobostaru, nadam se da će biti slike ubrzo.
A koliku površinu reče da pokriva.
Kod mene na višnji ima štete dosta, najviše od onog leda od prije desetak dana kada je bilo -7, a nisam ništa preduzimao višnja tek što je bila krenula, cvijeta nije bilo ni na pomolu, ali šta sada.
Palio sam slamu i gume i dimilo je dobro, a dim se zadržavao u voćnjaku tako da mislim da je pomoglo.
Hajde da smislio, neku mašinicu recimo na traktor da može da pokuša da zaštiti nekih 1-2 ha voćnjaka.
Razmišljao sam da napravim na kardan ovaj ventilator ali nisam siguran koliko bi mogao da zaštitim sa jednim ventilatorom.
Samo da dopunim, što se dimljenja tiče, ja to radim na sledeći način: Baliranu slamu (koju sam naravno spremio ljetos) nakvasim sa rastvorom vode i URE-e (azotnog đubriva) i tako vlažnu stavim u staro metalno bure od 200l koje predhodno otvorim sa jedne strane. Bala tačno sjede u bure. Zbog lošeg dotoka vazduha slama nema plamena, nego samo iz bureta kulja gust bijeli dim koji je "težak" i zadržava se po voćnjaku, znače nije kao kad zapališ gumu pa dim ide pravo nego se razilazi po voćnjaku, gdje se zahvaljujući granama zadržava izvjesno vrijeme.
Ovakvim načinom spaljivanja, bala slame u koju je usuto nekih 10-15 lo vode može da dobro dimi više od 2 sata. Kad izgori samo naiđeš i ubaciš drugu baluu, a ona sama planeod onog žara koji ostane na dnu.
Ja za sada imam oko 10 bačava koje su sada u voćnjaku ali mi treba još minimalno toliko.
Pa eto pokušajte ja tako radim a i još nisam našao bolji sistem.