• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vremenske prilike-neprilike

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Screenshot_20220724_225312_com.android.chrome.jpg
U noči je bilo malo, par kapi kiše. Opet je danas Sunce pržilo kod nas. Meteo stanica od mene cca 3 km piše danas vrh 37,2...
Gledali smo u vožnji prema goricama, iz auta, supruga i ja, tužna su naša zelena polja, nekim kuruzama više nema spasa 😥😥😥, suša i previsoke temperature su ju zaustavile u životu.
Sahara pokraj VŽ.
Nemojte mi samo kao i nekad je bilo vruče - jer ovako je previše...

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,490
Jedan stariji kolega iz Biograda, a radio na poljoprivrednom dobru vrana kao mehaničar i kombajner mi veli da prije 25-30 godina dok je on bio u akciji žetvu su završavali na maksimalnih 31-31stupnja C.a ja sam zadnja dva tri dana žetve odradio na 37*+C,što je znak da se je temperatura prosječno digla za 5*C,I ja osobno vjerujemo u to.

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
Ali ljudi moji pa jel nije netko razmislio da je to možda normalno? Bilo je i prije i ledenih doba a i bila je Zemlja samo užarena kugla, CO2 emisije bla bla, a nitko ne pomisli da jednostavno samo svjedočimo nečemu normalnome, kao kad dijete gledaš da odrasta.

irvine156

Iskusan lik
Tu od
10 Svi 2012
Poruka
797
Jedan stariji kolega iz Biograda, a radio na poljoprivrednom dobru vrana kao mehaničar i kombajner mi veli da prije 25-30 godina dok je on bio u akciji žetvu su završavali na maksimalnih 31-31stupnja C.a ja sam zadnja dva tri dana žetve odradio na 37*+C,što je znak da se je temperatura prosječno digla za 5*C,I ja osobno vjerujemo u to.
'90 godina u žetvi kad bi najavili temperature preko 30 to nam je zvučalo kao extremno,sa 31-32 počele su preporuke da se stane dalje od sunca. Te kad bi se 32 stvarno taklo to je bilo ko sad 37/38.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ali ljudi moji pa jel nije netko razmislio da je to možda normalno? Bilo je i prije i ledenih doba a i bila je Zemlja samo užarena kugla, CO2 emisije bla bla, a nitko ne pomisli da jednostavno samo svjedočimo nečemu normalnome, kao kad dijete gledaš da odrasta.
OK, ako to iznad normalno vrelo treba biti prihvatljivo za naše prostore i to godinama. Zašto se onda od strane naprednih poljoprivrednika, ja sam zaostali, nije kroz zadnjih 30-50 godina nije okrenuo navodnjavanju kritičnih parcela. Zašto, možda zaista jesmo tupi glupi.
Ako se voziš sjevernom Italijom, na nebrojenim su hektarima sistemi za navodnjavanje polja i oni to rade godinama. Dok oni to rade dotle mi samo filozofiramo, kao cinoberi u lošoj selskoj krčmi.
Za one koji sad čekaju u zasjedi s protu pitanjem, a što si ti čekao ili napravio da probaš promijeniti na bolje? Nisam ništa čekao. Itekako sam na sve moguće načine nastojao pitati, otvoriti oči, predlagati onima koji su na ovim mojim prostorima nazivali sami sebe "Samo sposobni". Osim za ništ koristi i samo promociju, nisu bili sposobni prihvatiti se projekta navodnjavanja, čija je realizacija bila uvrštena u sve planove, još od izrade dravskih akumulacijskih jezera za naše hidroelektrane. Znači akumulacije su tu, ali dalje nikog ne zanima.
O bedastoči obrani od tuče, bez raketa, s prizemnim generatorima i s papirnatim avionekima koji bi morali poletjeti u olujne oblake i zasijavati ih, a od takvih bježe s trase đambo đetovi. I čime zasijavati pa istom kemijom koja je u raketi protiv tuče. Dok su slušali moju stručno pripremljenu argumentaciju, s dokazima "samo sposobni" su se cerekali. No onda je njihov šef izašao ispred njih i rekao im je, htjeli ili ne, ovo je sve točno, istina i tako ta nebuloza nije službeno prošla.
Za kraj, moj pokojni susjed je proizvodio vagone zelja i vozio ga u Rijeku i tko zna još kamo sve ne. Da bi bio pouzdano uspješan, zabio je cijevi, postavio Tomos pumpe i cijele su noči zalijevali vatrogasnim mlaznicama. Moj je pokojni tast znao posaditi pola hektara zelja onda su ga zalijevala djeca, moja supruga i druga, s kantama i lončićima. Zalijevanje je bilo ali je razlika nebo i zemlja.
Prošlu je godinu kod mene dežuran za zalijevanje bio moj susjed Pero i ja kod njih. Veli meni on, jebiga dojdem k tebi, stisnem tipku za pumpu i odem doma na kavu, jednu vuru. Vrnem se stisnem tipku i vgasim.
@Martine dragi nismo svi istih razmišljanja. Ja evo tipkam, u penziji sam peta godina, ali sam u 6:00 uključio svoje zalijevanje.
Teško gledam kako tuđa muka i polja propadaju u nedostatku navodnjavanja zbog neimanja dovoljno pameti, volje, a resursi postoje...
Tužna su naša ne više zelena polja, sada su mnoga uvela, nepotrebno. Ugledajmo se u sjevernu Italiju... Ili Grčku...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Danas sam opet dopelal dvije ture vode. Jednu sam odmah ujutro potrošil na lijeske, a druga čeka večer kad malo popusti vručina. Buju dobile borovnice, ribizli, ogrozdi i ostalo bobićasto.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,721
Zalijeval sam dva dana za redom kap na kap i nakon toga je još jučer malo padala kiša. Sad sam se vratil iz voćnjaka i skoro da se i ne pozna zalijevanje. Sve suho kao barut. Vidim da se okolo počeo i kukuruz sušiti. Ako ne bude uskoro ozbiljnijih padalina ne bude dobro.

Perko

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2020
Poruka
407
OK, ako to iznad normalno vrelo treba biti prihvatljivo za naše prostore i to godinama. Zašto se onda od strane naprednih poljoprivrednika, ja sam zaostali, nije kroz zadnjih 30-50 godina nije okrenuo navodnjavanju kritičnih parcela. Zašto, možda zaista jesmo tupi glupi.
Ako se voziš sjevernom Italijom, na nebrojenim su hektarima sistemi za navodnjavanje polja i oni to rade godinama. Dok oni to rade dotle mi samo filozofiramo, kao cinoberi u lošoj selskoj krčmi.
Za one koji sad čekaju u zasjedi s protu pitanjem, a što si ti čekao ili napravio da probaš promijeniti na bolje? Nisam ništa čekao. Itekako sam na sve moguće načine nastojao pitati, otvoriti oči, predlagati onima koji su na ovim mojim prostorima nazivali sami sebe "Samo sposobni". Osim za ništ koristi i samo promociju, nisu bili sposobni prihvatiti se projekta navodnjavanja, čija je realizacija bila uvrštena u sve planove, još od izrade dravskih akumulacijskih jezera za naše hidroelektrane. Znači akumulacije su tu, ali dalje nikog ne zanima.
O bedastoči obrani od tuče, bez raketa, s prizemnim generatorima i s papirnatim avionekima koji bi morali poletjeti u olujne oblake i zasijavati ih, a od takvih bježe s trase đambo đetovi. I čime zasijavati pa istom kemijom koja je u raketi protiv tuče. Dok su slušali moju stručno pripremljenu argumentaciju, s dokazima "samo sposobni" su se cerekali. No onda je njihov šef izašao ispred njih i rekao im je, htjeli ili ne, ovo je sve točno, istina i tako ta nebuloza nije službeno prošla.
Za kraj, moj pokojni susjed je proizvodio vagone zelja i vozio ga u Rijeku i tko zna još kamo sve ne. Da bi bio pouzdano uspješan, zabio je cijevi, postavio Tomos pumpe i cijele su noči zalijevali vatrogasnim mlaznicama. Moj je pokojni tast znao posaditi pola hektara zelja onda su ga zalijevala djeca, moja supruga i druga, s kantama i lončićima. Zalijevanje je bilo ali je razlika nebo i zemlja.
Prošlu je godinu kod mene dežuran za zalijevanje bio moj susjed Pero i ja kod njih. Veli meni on, jebiga dojdem k tebi, stisnem tipku za pumpu i odem doma na kavu, jednu vuru. Vrnem se stisnem tipku i vgasim.
@Martine dragi nismo svi istih razmišljanja. Ja evo tipkam, u penziji sam peta godina, ali sam u 6:00 uključio svoje zalijevanje.
Teško gledam kako tuđa muka i polja propadaju u nedostatku navodnjavanja zbog neimanja dovoljno pameti, volje, a resursi postoje...
Tužna su naša ne više zelena polja, sada su mnoga uvela, nepotrebno. Ugledajmo se u sjevernu Italiju... Ili Grčku...
Dali je tako?

Prilozi

• Screenshot_20220725-201310_Chrome.jpg
    Screenshot_20220725-201310_Chrome.jpg
    69.9 KB · Pregleda: 32

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Dali je tako?
Ne razumijem na što ciljaš. Rijeka Po je skoro ostala bez vode, što nam to govori? Kao prvo da se događa jako smanjenje njezinog "prirodnog" punjenja, nema dovoljno kiše i izvori presušuju. Kao drugo tamošnji ljudi jako intenzivno koriste njezinu vodu za navodnjavanje. Ja nisam novinar i ne zanima me ljetni senzacionalizam.
Ja sam čovjek koji gleda i vidi oko sebe. Ako oko mene nepogoda uništi ili smanji tuđe usjeve, voćnjake, povrtnjake i vinograde i meni bude teže živjeti.
S druge strane, mi smo u mojem kraju bogati čistom pitkom vodom, kao Arapi naftom. Od nafte Arapi imaju i zlatne pipe u kupaonama, a mimo naše raspoložive vode naša pojedina polja venu od suše.
Ukazujem da mi ovdje naše resurse imamo, ali smo nezainteresirani i nesposobni da ih koristimo.
Imamo iza leđa milijune kubika vode u akumulacionim jezerima, imamo mogućnost bilo gdje zabiti pumpu i voda teče.
Ako želimo to iskrivljavati i seruckati po tome, samo napred, jednako to rade i "samo sposobni" godinama.
Ja ne kukam, divim se i sramim istovremeno kako su neki i mnogi oko mene, nesposobni, žedni nad milijunima kubika pitke vode.
Ujedno ovu problematiku poznajem do srži i to me još više žalosti. 👋

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Već jutros palo nešto malo kiše. Momententalno oblačno i tmurno baš sa zapada i to iznad akumulacije Butoniga. Inače razina vode sada je sada nešto više od 35 metra nad razine mora. Znači za 1 metar više od (dosad) najnižeg vodostaja od pred 10 godina (2012 godine) , kada su se vidjele obzidine (nekadašnjeg ) mlina. To je bilo samo tad, a sad je situacija blizu tog nivoa? Inače već nekih petnaestak dana su na snazi mjere redukcije vode, i to zabrana pranja auta, zalijevanje zelenih površina. I kažu nadležni da su te mjere dale rezultat od 15% uštede vode. IMG_20220726_104104~2.jpg

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Sad pred minutu me zval kum i veli da u Zagrebu pada takva plova da ljudima poplavljuje podrume u kucama.
Reko, kod nas 100 km dalje nema ni naznake da bude kisa padala.
Mislim da budemo morali poceti plesati goli po ulicama i zazivati kisu.

Najnoviji postovi

Na vrh