Pozdrav svima,
Isprika što upadam usred teme.
Razmišljam o nabavi mini traktora i za oko su mi zapeli Ke2 i Ke3 Yanmari.
Pregledao sam cijeli forum i znam mogućnosti tih traktorića.
Molim vas informacije na što bi trebao pripazit kod kupnje.
Malo mi je nerealno to da svi imaju oko 500 radnih sati i primjetio sam da su svi ušminkani i pofarbani pa izgledaju skoro ko novi. Kad te iste traktore pogledam negdje vani svi su pohabani i izgledaju katastrofa.
Još me zanima da li ima za njih freza od 95cm jer su mi redovi u vinogradu relativno uski cca 110 cm, ali negdje su uži ovisi kako se trs formirao. Prošla bi i širina od 100cm. I još me zanima koliku bi prikolicu mogao vuć pošto su relativno lagani i maju 12,5 ili 13,5 ks.
Hvala unaprijed!
Koji got model da uzmeš nećeš pogriješiti , meni osobno favorit je Ke3 , što se tiče očuvanosti traktora , složio bih se sa Wukijem . Možeš naći pofarbane traktore , a kad im stigne pošiljka bude ih svakakvih , tako da sve zavisi kada dođeš , i koliko ih stignu urediti.
Mislim da nećeš moći ići u red od 110 cm sa frezom od 100 cm . To ti govorim iz iskustva , jer minimalno 10 cm trebaš imati prostora sa svake strane da bi mogao normalno prolaziti i frezati .
Sam si već spominjao da nisu svi trsovi u idealnoj ravnini , zatim nagib , neravnine ... , međutim oni ti mogu suziti frezu na željenu širinu .
Prošli tjedan je moj susjed kupio u prodetu traktor i suzili su mu frezu na širinu koju je on tržio.
Što se tiče vuče prikolice , može on povući 2 tone sigurno , ali jedna je stvar moći povući nešto , a druga stvar je koju težinu može aktivno vući . Znači ići uzbrdo , nizbrdo..., dakle raditi sa prikolicom.
Neznam koliko bi tebi uopće bilo potrebno da može vući .
Ja sam sa svojim 13 ks uz jebačko brdo vukao 2 bureta od 200 litara vode , po ponašanju traktora mislim da bi mogao još , put je asfaltiran uvjeti idealni .
Međutim nije isto 2 - 3 puta godišnje odvesti vodu u brdo i svakodnevno voziti neki veći teret.
I kao što sam već napisao uz brdo i može ići , ali niz brdo nebi preporučio nikakav veći teret jer ipak to je traktor od 700 - 800 kg , ja sam niz brdo vozio berbu ( grožđe ) možda 300 - 400 kg , put asfaltiran uvjeti idealni . Sada zamisli da je blato , da nije asfaltirano , put loš...
Ako bi nekako riješio kočnice na prikolici , onda bi se moglo lakše spuštati.
Ja sam sebi napravio novu prikolicu , od zadnjeg trapa od auta gdije ima sajla od ručne , namontirao sam si polugu za kočenje na rudo , tako kada budem išao niz brdo da mogu koliko toliko zakočiti. Prikolica je 100 x 200 cm.
Stalno se komentira cijena Yanmara , ubiti svih polovnih japanskih traktora .
Svi smo se složili da su relativno skupi , napravio bih samo jednu usporedbu .
Na sajmu u Gudovcu Prodet je izložio novi traktor Yanmar Ke20 , taj traktor košta 100 000 kn , isto tako Gildoni ima traktor Boxter 25 koji ima Yanmarov motor od 20 ks i 25 ks .Goldoni košta 107 000 kn.
Tako da im je cijena dotovo ista , e sad šta se sve može kupiti za 100 000 kuna . Radi još jedne usporedbe na sajmu se mogao kupiti Tuber za nekih 90 000 kn , a ova dva svaki po 100 000 .
Želim samo reći da se tako šta nemože uspoređivati , jer su ovo namjenski traktori .
Ako te još nešto zanima samo pitaj .