• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

YANMAR , i ostali japanski traktori

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ovako na seminaru u njemačkoj firmi su nam prezentirali izmedu ostalih sistema rada novije generacije diesel motora,pa i bilo je prikazan rad comon rail sustava koji se je promjenio drastično od 1999-2012god.kod gospodarskih i teretnih vozila.

Stručnjak iz bscha veli da početni tlakovi 1999god su bili 1400bara da bi 2012god narasli na 2500bara,i samo time su dobili bolje raspršivanje nafte,pa smanjenu emisiju štetnih plinova,tiši rad motora i smanjenu potrošnju nafte.

Tako da ipak sami tlak i kut ubrizgavanja uvelike utječe na potrošnju i vjerujem da bi se i koji kw više mogel izvuč.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,187
Ovo z dimom je bila šala. Osim toga, vidi se dim na filmu. Pogledaj malo bolje.

Pa normalno je da tvoja Kubota nemre potrošiti toliko ko TV700, jer joj je i snaga manja.
Na potrošnju po površini znatno utječe mjenjač, odnosno broj raspoloživih stupnjeva prijenosa za određeni rad.
Traktor se ne sastoji samo od motora, tak da dobro znam o čemu govorim.

Ja znam da bi vama Podravcima i voda za pogon bila preskupa, ali...:D:
 

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,753
Pa logično, viši tlak ubrizgavanja, bolje mješanje zraka i goriva, bolje sagorjevanje, veča snaga za istu količinu goriva.
Zato su prvi dieseli imali užarenu komoru jel je bilo nemoguće zapaliti naftu pod tim niskim tlakovima. Naravno i kompresija je odigrala veliku ulogu.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,187
Hodor, a zakaj onda ovi današnji motori (Euroxx) troše više od starih? :D:
 

Satyagraha

Novi član
Tu od
3 Svi 2015
Poruka
24
Dragi svi,

Kažem "dragi", jer dugo vremena već tu i tamo pogledam ovu temu, misleći se oko nabave traktora, pa imam osjećaj da Vas sve poznajem :(blush):
Pročitao sam sve podteme u temi Yanmar i već je puno puta puno ljudi postavilo pitanje "koji ću traktor uzeti za obrađivanje par ha zemlje, ili voćnjaka ili slično". Zbog toga bih malo suzio područje pitanja:
Naime, obrađujem oko 2ha zemlje, od toga je možda malo više od polovine u oranicama za žitarice i povrtlarstvo, dok je ostalo voćnjak i travnjaci. Povremeno se zaputim u sječu nekoliko metara drva, u količini potrebnoj za dalmatinsko kućanstvo (max 5-6 metara). Povremeno mi zatreba i mogućnost utovarivača za gnoj, pijesak, kamen itd, a znam da su yanmari u tome potentni, ali su utovarivači skupi.
Budući da bih proširio svoje proizvodne kapacitete, u prvom redu sadnjom do 2ha smilja i još oko jutro žitarica, mislim se između modela 1401d kojeg mogu nabaviti za 23000 kn i modela 1700 kojeg mogu nabaviti za 30000 kn. E sad, kako sam ove godine već kupio kombajn, financijski se oporavljam, pa mi ta razlika u cijeni nije beznačajna, molio bih za savjet - mislite li da oba traktora mogu obavljati navedene zadatke?
Dosad sam te poslove radio s mio standard frezom koja ima yanmarov diesel motor, čudo od stroja, čak je i pilala kamen, prezimljavala vani itd. Svi dijelovi koji pripadaju motoru su perfekt, a sa osječkim imam problema.
Osim nje imam i stari traktor holder, 14 ks, ali na dva kotača, nije za vuču, a i već je star, iako čudo od stroja svoje vrste također. Iako je moćan, dan oranja s njim je samoubojstvo. Povremeno posudim imt 533 i deutz 4006, ali s njima je zafrkqncija ulaziti u neke od tijesnih kaskada na kojima radim, a kasnije neću moći frezati među redovima smilja iako sam o njima također razmišljao za kupnju.
Molim Vas stoga preporuku za izbor među navedenim modelima.
Osobito me zanima gdje je neretvanin kupio svoga yanmara, jer smo blizu...
I nadam se da ćemo malo oživiti temu :)
 

wwuki5

Član
Tu od
6 Velj 2010
Poruka
488
Moje iskustvo kaže da kupiš jačeg uvjek dobro dođe a mala je razlika u cijeni.
 

Satyagraha

Novi član
Tu od
3 Svi 2015
Poruka
24
Hvala wwuki! A ima li tko od "naših" uopće model 1700, njih samo po youtubeu viđam, da mi može iz prve ruke reć kakav je? I wwuki,ako smijem pitat, kod tebe ih je nekoliko, osjeti li se tih par konja razlike?
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Povečanje snage za 4 konja na 13 je povećanje od skoro 25 %. Nije zanemarivo.
 

wwuki5

Član
Tu od
6 Velj 2010
Poruka
488
Hvala wwuki! A ima li tko od "naših" uopće model 1700, njih samo po youtubeu viđam, da mi može iz prve ruke reć kakav je? I wwuki,ako smijem pitat, kod tebe ih je nekoliko, osjeti li se tih par konja razlike?
Ja sm imao 14 i 15 ks pa sam osjećao razliku ovo da ne spominjem .
Ja imam za prodati registriranog F20 D samo što je cijena dosta veća ali taj može i raditi i povući , nekada davno sam stavljao slike , po blatu je dovukao 4 m drva u labudici . No dobro svaki u svom rangu a tako i cjena i mogučnosti .

https://www.njuskalo.hr/traktori/yanmar-traktor-20-ks-registriran-prodajem-5200-e-oglas-15241657
 
Posljednje uređivanje:

Satyagraha

Novi član
Tu od
3 Svi 2015
Poruka
24
Hvala obojici na mišljenju. Jednostavnu matematiku nisam sam napravio, misleći možda da razlika među modelima nije toliko znatna. S druge strane, mogao sam pretpostaviti da japanci nisu toliko glupi da bi, kad već znaju napraviti ovakve strojeve, radili toliko modela kad ne bi postojala bitna razlika.
wwuki, na duže staze planiram ovakav traktor kakav sad prodaješ i siguran sam da bi on u konačnici bio bolji izbor od ranije spomenutog imt-a ili deutza, bez obzira što je u njima po 15ks više. Ali zasad si mogu priuštiti samo manji, odnosno pružiti se koliki mi je pokrivač, a kad se taj amortizira, uzeo bih većega...

Dodat ću samo, da sutra idem pogledati ovoga 1700. Nadam se da ćemo postići neki dogovor, pa neću više imati razloga biti ljubomoran na Vas sve :)
 
Posljednje uređivanje:

dubax6x

Novi član
Tu od
6 Tra 2015
Poruka
4
Pozdrav svim forumašima, evo da se i ja pohvalim sa svojim yanmarom, radi se o modelu F7 Forte, a koristit ću ga uglavnom za radove na vrtu i voćnjaku u Draganiću (kraj Karlovca). Traktor je kupljen u Prodetu a od priključaka osim freze koja ide sa njim ima i malčer (roto kosilica) 100 cm. Prije same nabavke traktora prolistao sam cijelu ovu temu, i pročitao sve najbolje o ovim strojevima...šteta što je imageshack blokirao slike od prije par godina koje ste stavljal...

DSC_0874_zps8iiwx7zw.jpg


DSC_0891_zpskiq0udic.jpg


U planu mi je nabaviti i plug te ralicu za čišćenje snjega zimi. Zanima me kakav plug moze povuci ovaj traktor, s obzirom da se radi o vrtu razmisljao sam o dvobraznom 8", dali je to problem za njega ?

Također zanima me kako ste montirali ralicu na njega, pošto je traktor relativno lagan dali ce ralica od 130-140cm predstavljati problem. Dali ste ju montirali otraga na hidrauliku ili ste nešto iskombinirali naprijed? Imam neku ideju da iskoristim cilindar na elektromotor(navojna šipka pretpostavljam) od freze koji sluzi za određivanje dubine frezanja te zimi montiram naprijed za podizanje i spustanje ralice, naravno tu je problem jer nemam plivajuci hod ali rijesio bih to konstrukcijski...

Pozdrav!
 

wwuki5

Član
Tu od
6 Velj 2010
Poruka
488
Plivajući hod imaš ,taj traktor je odličan i bez problema vuće dvije brazde 8 coli a i firma je dobra i dosad su svaki potreban dio
imali ili brzo nabavili.
Neka te sretno služi.
 

dubax6x

Novi član
Tu od
6 Tra 2015
Poruka
4
Znam da otraga imam plivajuci hod, ali nemam hidraulike naprijed pa sam mislio rijesit podizanje ralice naprijed sa tim elektro-cilindrom ali tada nemam plivajući hod…
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Znam da otraga imam plivajuci hod, ali nemam hidraulike naprijed pa sam mislio rijesit podizanje ralice naprijed sa tim elektro-cilindrom ali tada nemam plivajući hod
imaš , ako umjestu rupe na ušici napraviš šlic tj, utor
 

dubax6x

Novi član
Tu od
6 Tra 2015
Poruka
4
Da, na to sam i mislio kada sam rekal da bi to rijesil konstrukcijski... eventualno i kakav feder ubacit ako bude trebalo da ju pritišće prema dolje...

Ali zanimaju me i vasa iskustva... dali mi je mozda ipak bolje otraga stavit tablu na hidrauliku...
 

Satyagraha

Novi član
Tu od
3 Svi 2015
Poruka
24
Je u svibnju, ali pitat ću te u siječnju...(tad svi budemo kao mujo u kanadi)
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

zgercko1

Novi član
Tu od
15 Kol 2011
Poruka
5
Pozdrav svim formulašima Imam problem sa yanmar F15D ostao sam bez zadnje vuče radi samo prednja dali je neko imao takav problem o čemu se radi. hvala.
 

Najnoviji postovi

Na vrh