Re: ZADRUGARSTVO U VOĆARSTVU - PUT U BUDUČNOST
Evo ja upravo radim (gotovo),na papirima za osnivanje "udruge".
I sada citam zakon i neke primjere udruge.
E sada zaima me :
Dali ja i kolega(clan udruge,pored ostalih),mozemo na ime udruge uzeti zemlju u zakup od npr nekoga i onda sa takivim vidom uruzivanja raditi djelatnosti polj.proizvodnje koja je navedena u statutu.
Ako je moguce kako podjeliti dobit?
Ili to sto mislimo mora ici u vidu zadruge?
evo nesto iz nn:
(1) Udruga može od osnutka obavljati djelatnosti kojima se ostvaruju njeni ciljevi utvrđeni statutom.
(2) Uz djelatnosti iz stavka 1. ovoga članka, udruga može obavljati djelatnost kojom se stječe prihod, sukladno zakonu.
(3) Udruga je samostalna u ostvarivanju svojih ciljeva utvrđenih statutom.
(4) Djelatnosti iz stavka 1. i 2. ovoga članka udruga ne smije obavljati radi stjecanja dobiti za svoje članove ili treće osobe. Ako u obavljanju djelatnosti udruga ostvari dobit, ona se mora sukladno statutu udruge koristiti isključivo za obavljanje i unapređenje djelatnosti udruge, kojima se ostvaruju njeni ciljevi utvrđeni statutom.
i ovo:
druge strane, neprofitnost udruge ne znači da se udruga mora uzdržavati od obavljanja djelatnosti koje donose prihod. Međutim, svaki prihod koji udruga ostvari mora se utrošiti isključivo za obavljanje i unapređenje djelatnosti kojima se ostvaruju njezini ciljevi utvrđeni statutom. Ukoliko postupa na izloženi način, udruga može obavljati dohodovnu djelatnost i ostvariti neograničeno visoki prihod. Pritom, treba napomenuti da načelo zabrane stjecanja dobiti za članove i treće osobe udrugu ne sprečava da podmiri troškove ili na odgovarajući način nagradi članove i druge osobe koje za nju obavljaju određene poslove koji pridonose ostvarivanju cilja udruge.
Dali kao udruga mozemo poslovati kao zadruga?
Ako nemoze onda cemo i zadrugu osnovat.
Jos nesto,citam o zadrugama i nije mi jasno sljedece:
"Izvršiti prijavu zadruge na mirovinsko i zdravstveno"
Dali to znaci da zadruga placa mirovinsko i zdr. za sve clanove ili za koga? :?