• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zaštitna oprema u šumarstvu

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
evo da i ja nesto kazem,mozda ce nekom posluziti! Sva ta oprema koliko god bila skupa isplati se ma da je u njoj cesto vruce ili se neugodno osjecamo pod njom! Sumskim radovima sam se poceo baviti kad sam bio 7 razred osnovne skole te i danas radim na pilani gdje paletiramo drva za italiju a poslje posla sam uglavnom u sumi,od opreme koristim zastitne hlace,cipele ili cizme ovisno o uvjetima,rukavice,kacigu samo kad se rusi!

to u Pakracu, kod koga Šugića ili?

VAVO

Član
Tu od
7 Tra 2012
Poruka
191
Sasvim slučajno sam naišla na temu pa da ostavim nekoliko korisnih informacija.
Ja sam proizvođač i šivam sjekačka odijela sa zaštitnim mrežicama, certifikatima i ostalim što nalaže zakon. Imamo odijela na lageru tako da je isporuka odmah. Cijena kompletnog odijela je 570,00 kn VPC a može se kupiti posebno hlače, posebno jakna. Imamo i kacige sa zaštitnim mrežicama. Pozdrav!!

Ajde Ružo čekamo na slikice :(hi):

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ma nema od toga ništa , to su samo marketinški upadi

zmijaizladuca

Novi član
Tu od
7 Ruj 2014
Poruka
16
Bok Ekipa,

Totalni sam početnik s motorkom (još ju nisam ni kupil :), al za koji dan bi ju trebal imati).
Trebal bi počet čistit neke parcele i uzeo bi manju motorku cca 1,7 - 2,2 kw.
Ne bi rušio stabla eventualo mladice do jedno cca 12 uglavnom bi raspiljavo i orezivo.
Što je od zaštitne opreme neophodno? Pošto oprema košta kao i poštena motrka ja sam se za početak odlučio za šumarski šljem. Inače nisam sklon ozljedama dok rukujem alatom. Alata se ne bojim, ali ga respektiram. Molim Vas za savjet od čega da krenem ?

Hvala!

VAVO

Član
Tu od
7 Tra 2012
Poruka
191
Šljem i zaštitne hlače obavezno (budući da nemaš puno prakse sa motorkom ) te dobre cipele e sad sve ovisi koliko raspolažeš sa financijama i što je najvažnije možda da ti netko pokaže praktično ono najosnovnije kako se radi sa motorkom dok ne stekneš malo prakse.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Najbolje da ide položiti tečj , em nemaš problema s zakonom , em naučiš osnove..valjda

zmijaizladuca

Novi član
Tu od
7 Ruj 2014
Poruka
16
Hvala na odgovorima.

Valda bum još i za hlače namkanul.
Prošo sam nekoliko priručnika i teoriju znam, Ne planiram rušit stabla.
Isto srušena stabla koja već leže nisu nategnuta tako da mislim da ne bi trebalo biti problema. Kolko sam skužio gornjim nosom nikad na drvo, ak zacvika ne pokušat pokretat dok je zacvikana, uvijek treba bit stabilan na nogama, čvrsto držat pilu, pila mora biti oštra, ne se naginjat iznad pile, ne cugat :icon_e_sad:, i uvjek radit koncentriran na zadatak. Vaši savjeti su dobro došli, a tečaj bi bil dobar ali mislim da bude došo u kasnijoj fazi... iskreno nemrem trenutno sve to financirat

VAVO

Član
Tu od
7 Tra 2012
Poruka
191
I još jedan savjet - ako radiš sa pilom zaboravi na alkohol :icon_thumright::icon_jook:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Kao pocetnik vidim da sve znas,za ovaj posel kaj si opisal mislim da ces odradit vise nego dobro.
Ja bi ti jedino savjetovao da se ni u kojem slucaju ne zuris,polako i sigurno.
Ponesi sa sobom u sumu uvijek uz ulje za lanac i mjesavinu,malo alata,kljuc za svjecicu i kljuc za skidanje vodilice i lanca i jedan sarafciger.
Posto si pocetnik,desit ce ti se da zahvatis zemlju ili kamen,pa ce ti se zatupit lanac brzo.
Bilo bi dobro ako mozes imat u torbi jedan rezervni nabruseni lanac.

To je uglavnom to,samo polako i sretno sa kupnjom i radom motornom pilom.

zmijaizladuca

Novi član
Tu od
7 Ruj 2014
Poruka
16
Pozdrav ekipa,

Evo poslušao sam vaše savjete.

Kupio sam šljem i zaštitne hlače.
Za motorku sam nakon obilaska dućana odabrao husqvarnu.
Lomio sam se između solo 643 IP i Husqvarne 440. Husky sam udabrao u biti zbog dućana i osoblja.

Do sada sam potrošil par litri benzina i navikavam se na stroj.
Isto sam do sada dva puta lanac "dooštrio".
Mislim da bi mi bilo dobro imati uz sebe extra vodilicu i lanac.
Do sada mi je najveće iskušenje bilo srušit orah koji je pod cca 45 °, a grane su mu bile zakačene za druga drva. Tu mi je na jednoj grani zacvikala da sam ju moro sjekirom isčeprkat van :). Drvo nije bilo jako veliko, cca 20 cm promjer , al opet mi je trebalo barem 45 minuta da ga uspijem shrvat....

Posljednje uređivanje:

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Za početak ti je ovaj orah bio pravi da se malo privikneš pile,pa polako na sve deblje.:icon_thumright:

VAVO

Član
Tu od
7 Tra 2012
Poruka
191
Samo praksa i praksa i polako ćeš nadolaziti kao i mi ostali koji više - manje radimo sa motorkama.

slavko55

Član
Tu od
18 Stu 2014
Poruka
33
Ako nekome treba ja mogu doći relativno jeftino do antvibracijskih rukavica za rad sa motorkom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Treba meni i par, veličina 10.
Marka, cijena?

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
to su kovačke rukavice i takve koriste u HŠ. a prave sjekačke imaju umjesto čekića ikonu motorke, osobno sam koristio STIHL waterprof ili tako nešto i godinu dana su mi durale jedino što su hebene za pranje jer se teško suše, također sam koristio i huskine kak ti sjekačke, lijeva je ok i predviđena da smani vibracije a desna je lošija od ovih tvojih na slici, iako i sam koristim takve kao što ti imaš i nisu loše znaju mi durati po 3 mjeseca ako ih pazim (ako se redovito ne moče i sl.) i nikako ih ne koristiti za utovar-istovar drva jer onda su gotove jako jako brzo....svake su bolje od nikakvih i kovačke su bolje od gumenih ali meni su se stilove-navedeni model isplatile i oduševile me u svemu za što su namijenjene jedino im je cijena u skladu s realnom vrijednosti...mislim da su bile cca 360kn...ali opet napominjem da vrijede toliko:icon_kidra:

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Meni je žena kupila origi huskine rukavice pre dve godine i još uvek su u kutiji na TVeu neupotrebljene,upotrebljavam druge jeftinije( šta ču, šteta mi jih je i prelepe su).:icon_axe:

Najnoviji postovi

Na vrh