Maloprije sam napisao na forumu Guske i patke, odgvovor Peradarki, meni i njoj opet prestale nesti.
Što se tiče kanđi, uopće se ne čudim, obzirom da je stalno vlažno, kiša, blatno, pa nemaju na što trošit kanđe, a od vlage im i koža na nogama lako pukne čim se očešu na nešto, pa onda zbog te iste vlage uđu bakterije
(kojih je ove godine mnogo više, čujem da brdo ljudi, kao i ja imaju pljesan na sjernim zidovima kuća) - koje onda dodatno tu ranu zatruju i to se širi.
Kako rješiti ? Mislim jedino mazati antibiotskom kremom ili direkt turbo doza antibiotika na iglu ili u vodu. Ili čekati, meni se to događalo baš s pjetlovima, pa prođe samo s vremeneom.
Ali, opet, ove godine je drukčije. Ako ova vlaga nastavi, neznam dal je pametno samo čekati.
Kada si to ne bi sami počupali, bilo bi idelano omotati im mahovinu oko nogu i lagano ljepljivom trakom ili špagom to privezati. garant djeluje, ali ja to nisam nikada radio peradi, nego jednoj kozi kada je ozlijedila nogu. Ljepljiv traku nije mogla skinuti, ali začudo, nije niti dugo pokušavala. Samo prvih par minuta i onda, kao da joj je pasalo ili je možda nije smetalo. Ne znam.
Skraćivanje kanđi kod peradi nisam nikada radio pa se ne bi štel mešat, mislim da je to zeznuto, jer moraš znati dokle smiješ rezati, ali valjda će se javiti netko tko je to radio.