• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Ima baš u novom broju Gospodarskog lista, lijepo opisana ta tema, odnosno "blanjanje tla"

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
To sigurno ne.Ljudi rade svakako,ali po meni teška brnača je za to zakon,poravna brazde što je i cilj toga svega.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Ja nemam što zatvarati ,orem i sadim ali pošto sam cijeli tjedan bio po polju,gornji sloj zemlje kod ljudi koji su uzorali zimsku brazdu se je gadno prosušio i stanje većine oranica je pre zbita zemlja i bude veselja to dovesti u fino pripremljeno

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
I ja sam danas malo rotirao...odnosno zatvarao brazdu curama za vrt, a bude i odmah pripremljeno za kasniju sijetvu krumpira i graha :)

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=0trbdFJd8sc&list=UU_Pptlm6-mx4e0XOUvQdRDA[/YT]

A navečer sam još zatvorio nešto malo više od 6 kj sa Sameom i sjetvospremačem, sutra nastavak i završetak zatvaranja!

Posljednje uređivanje:

Zac540

Član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
604
Ja jučer zatvorio sa drljačom brazdu i ono kaj sam orao rano najesen super al jedan komadič koji je oran oko 10-15 siječnja katastrofa,zapeklo ko kamen,imat če tanjurače dobrog posla na tom komadu,i naravno mještani me gledali začuđeno kaj ja to radim,pošto kod mene u kraju to nikad niko nije radio,barem ne zadnjih 20 god kolko ja pamtim,

oliver

Član
Tu od
5 Sij 2014
Poruka
406
tako je i kod mene slučaj,i nikada više neću zatvarati brazdu,ovo što sam zatvorio tu sam neki dan posijao zob 150 puta sam prešao tanjuračama i opet same šnite se vade,jedva sam uradio,i opet nisam zadovoljan,a ovo što nisam to je se fantastično uradilo a njiva jedna kraj druge,i sve jesensko oranje

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
i dalje ne vidim razlog da nebi zatvaro brazdu? :)

Nego i ja danas zatvorio nekih 6 rali...
Ovo su slike sa najtvrđeg komada, a orano je negdje početkom 1. mj oko 2. ili 3. dana. Največi razlog tome je taj što zemlja APSOLUTNO NIJE promrzla, ni ona orana u 12 mj. ni ona u 1. mj, ali opet sve se mora zatvoriti, a evo baš ovo sa slika još dva puta sjetvospremačem i bude dovoljno fino da se može posijati kukuruz gore! Inače nakon ovog prolazka u zatvaranju na svim ostalim zemljama je dovoljno još samo jednom proći samim sjetvospremačem neposredno prije sjetve i zemlja je perfektno pripremljena!

Posljednje uređivanje:

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Zatvaranje brazde valja raditi makar ja to nikada ne radim,ali ne po mokrom.Ljudi jure i žure u polje pa zajebu zemlju.Pa kod mene brezda još nije suha odozgo,još ima vlage i šta bi se sada desilo kada bi ja to otvorio,zapekla bi mi zemlja,i šta sam onda napravio.Ljudi vide da drugi nešto rade pa i oni krenu pa se sjebu.Nema forsiranja sa time.Moji Slavonci i Baranjci koji su dobili puno manje padalina nego mi,mogu zatvarati brazdu jel za koj dan idu u sijetvu ali kod mene ja tvrdim da nema potrebe,jel je teška zemlja i dugo drži vlagu,i ako idem na silu nešto raditi to ispadne kontra efekt.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
A Bože moj, pa normalno ako je zemlja mokra odozgora ili da je još meckavo nema se kaj ići dirati u nju, ali ako je odozgora suha i ispucana nema se kaj čekati, lagano poravnati i zatvoriti i to je to, nemože nikako biti loše!

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Pa to kažem i ja,ako je ispucana ali neko to ne gleda,nego vidi da drugi idu u polje pa idu i oni.

mursanic

Član
Tu od
1 Lis 2008
Poruka
723
ŠANANA nekak mi je mam slabo kad vidim napred brane ,,i mislim si kak gledaš natrag ,kak ide a napred se odkvači i prevrne....joooooooj

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418
Ja jučer zatvorio sa drljačom brazdu i ono kaj sam orao rano najesen super al jedan komadič koji je oran oko 10-15 siječnja katastrofa,zapeklo ko kamen,imat če tanjurače dobrog posla na tom komadu,i naravno mještani me gledali začuđeno kaj ja to radim,pošto kod mene u kraju to nikad niko nije radio,barem ne zadnjih 20 god kolko ja pamtim,

Isto se dogodilo i meni, jednu česticu na kojoj je klizište sam fino dao urediti bagerom, izorati nizbrdo na kontra stranu, milina. Dođem danas sa frezom malo "zatvoriti", prvo imam kaj vidjeti, klizište radi i dalje, njiva u banani, ajde bar se može traktorom preko grba, krenem plitko frezati, a to nabija kao da frezam kamenje! Štore se nije mučio jer sam frezao 15-ak cm, ali kako je nabijalo, katastrofa. I još mi je na jednim mjestu bilo tako mekano (kako je zemlja pukla, napravio se kao mali zdenac) da mi je lijevi kotač propao do pola, jedva sam izašao narikverc:icon_super:

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
ŠANANA nekak mi je mam slabo kad vidim napred brane ,,i mislim si kak gledaš natrag ,kak ide a napred se odkvači i prevrne....joooooooj

Napisao je negdje prije da je svezao dodatno krila sa debelim lancima baš zbog toga.

Nego, Šanana, kolika je ona rotodrljača što sa 565 radiš?

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,166
tako je i kod mene slučaj,i nikada više neću zatvarati brazdu,ovo što sam zatvorio tu sam neki dan posijao zob 150 puta sam prešao tanjuračama i opet same šnite se vade,jedva sam uradio,i opet nisam zadovoljan,a ovo što nisam to je se fantastično uradilo a njiva jedna kraj druge,i sve jesensko oranje

čime si zatvorio brazdu,ja ove godine planiram probati za kukuruz pripremiti s običnom drljačom dva prohoda,tanjurača je najgori stroj za pripremu u proljeće

oliver

Član
Tu od
5 Sij 2014
Poruka
406
običnom četverokrilnom drljačom,bilo je suho kao barut,valjda je zemlja takva sabijena,neznam ni sam....a za kukuruz nisam zatvarao ništa,tu mi je zemlja jako lagana i rasuta tako da ću samo drljačom preći poravnati i gas kukuruz

Najnoviji postovi

Na vrh