• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Najbolje bi bilo napraviti 250cm i još po 40-50cm sa svake strane.. I onda nizbrdo se vuče puna širina, a uzbrdo skupljena..

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Nebi to valjalo jer bi krakovi bili prelagani, pa bi se malo grabe po polju.
Ak bi bila kruta nebi dobro kopirala teren.

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Ja imam 2.80m i radim s 64 ks. Kad se full napuni prva i druga šinja sa zemljom malo ju osjeti ali nis strašno pa ju malo podignem i dalje opet ide lagano.
Za 100 ks 4m bez problema.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Koliko šinje bi mogel vleči zetor 6340 a da more normalno delati ? Da ga baš ne kurim i sa tim.

I ovako i onako ideš sporo,a i nema nekog velikog otpora. Ja sam dosad posuđival šinje,5011 vuče bez brige tri metra,a 5711 i 558 iz sela rade sa 3,60. Sad sam dal si napraviti vlastite šinje,i to od 2,5 m,jer mi se tak najviše dopada iz tog razloga kaj su parcele neravne,pune kojekavih brda i dolova,i tu sve kaj je šire od tri metra ne napravi onako lijepo kako bi trebalo. I obavezno čim više težine na nju,ja budem izbetoniral dva utega.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Pa mi sve površine šinjamo godinama,tako da ne bih baš znao,ali ovog proljeća sam netom prije sjetve uzeo parcelu u zakup koja nije bila pošinjana, svakako se grublje pripremi nego tamo gdje je prijeđeno šinjom,moraš se sporije voziti jer inače ispadneš iz sjedala,i naravno da je ta nepošinjana parcela imala manje vlage nego ove druge,što je bilo bitno pošto je baš u sjetvi bilo dosta suho.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Koliko otprilike dana prije pripreme sa rd ideš sa šinjom?

Ja razmišljam da na proljeće lakše zemlje prođem sa običnim četverokrilnim brnačama 20-ak dana prije pripreme sa rd..

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Idem rano na proljeće,čim se dovoljno posuši da se može u polje...
Ponekad to bude u veljači,ponekad puno kasnije...

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Ja se bojim da će se zemlja previše sabiti pa da će biti teško pripremiti.. Jer ako ima puna oborina,a zatvori se brazda po meni to baš i nije dobro.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Sa šinjom zatvaraš brazdu a to se stalno piše da se ide čim dozvole uvijeti. Ako imaš negdje previše vlage par dana prije prođi tanjuračom i vlage bude falilo. Mislim da šinje same po sebi budu dosta teške (željezničke šinje). Prvo je bilo namjenjeno za ravnanje puteva jer su putevi koma a niko neče popravljati ( nikom netreba) dok se ne popravi onda krenu svi. A pošto imam više nego sam htio bude za zatvaranje brazde možda. Kad smo več kod šinja sa čim ju zavariti da ne skupljam poslje putem (kojom elektrodom) ?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Šinja je manganski čelik. Ja bi to zavarival kromom.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Šinja je više vrsti materijala u jednom mekani , elastični , tvrdi , ako variš donji dio može obična elektroda gornji dio (kruna) može tkz gusena elektroda najbolje je autogeno i obična šipka .

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Autogeno nemam pa budem videl sa kromom samo da ih skupim dovoljno.
EVB (invertor) nebi išlo ?

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
da li mi netko može objasnit šta to znači i čemu služi to zatvaranje zimske brazde,kad ide ta operacija ?

JosipHolland

Novi član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
16
Svrha zatvaranja zimse brazde je sačuvanje vlage u zemlji, kako vlaga nebi izašla iz zemlje tj.(da ne ispari). Ta operacija ide u proljeće čim se zemlja prosuši, odnosno kada se vrhovi brazda osuše.

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
Autogeno nemam pa budem videl sa kromom samo da ih skupim dovoljno.
EVB (invertor) nebi išlo ?

Prije zavarivanja predgrij dobro zagrij komad koji variš. Kada ga povariš kromovom elektrodom, gledaj da ima barem 1% mangana u sastavu, nemoj skidat zaštitnu trosku sa zavara sve dok troska sama ne pukne i sama ne otpadne. Ponovi postupak zagrijavanja grijanja do neke boje trula višnja.....
Tada komad ne bi smjeo pucati pored zavara.
Ako ipak puca, ili nisi dovoljno predgrijao pred varenje, zagrijao poslije varenja, ili elektroda nije adekvatna....
I na kraju..... od kuda vam informacija da se šinje rade od visokolegiranog manganskog čelika.......visokolegirani manganski čelik ima barem 12 % mangana....

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Pošto dolazi sezona zatvaranja brazdi,imam za ponuditi jednu šinju od male pruge,ako netko želi napraviti si istu za ravnanje,informacije na pp

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Ma možeš,makar ja to nikada nisam radio,ali čime god da ideš nešto češ poravnati i zatvoriti kapilarno isparavanje tla.

Najnoviji postovi

Na vrh