• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
U 3. mjesecu bude sve prođeno jednom sa sjetvospremačem, možda nešto i sa gredom. Znači cca 2-3 tjedna prije sjetve, opet sve zavisi od vremena.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Ja sam prošle godine sve tanjurao, bilo je mokro, onda se pred sjetvu bio sušni period, sve je zapeklo i nisam mogao ništa napraviti. Stric nije ništa dirao do sjetve, uterao sjetvospremač u oranje, napravio duplo bolji posao od mene sa dva prohoda..

Ove godine sam se razmišljao što napraviti, ali neću ništa dirati do same sjetve. Vlage trenutno ima i previše i mogu samo zajebati..

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Ja direktno na brazdu idem sa RD i to je to,jedan trag i pripremljeno je za sijetvu kukuruza,a soju odmah u liniji posijem.Nema nepotrebnih prolaza i trošenja nafte bez veze.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Ja sam prošle godine sve tanjurao, bilo je mokro, onda se pred sjetvu bio sušni period, sve je zapeklo i nisam mogao ništa napraviti. Stric nije ništa dirao do sjetve, uterao sjetvospremač u oranje, napravio duplo bolji posao od mene sa dva prohoda....

Naravno,jer tanjurača nije za takve stvari..
Isto bi ti bilo da si orao,kad friško oranje zapeče bolje nemoj ništa radit do kiše..

Svatko ima svoju teoriju,ali kad stisne sušno razdobolje u ljeti,pozna se razlika u kukuruzu gdje je zemlja napravljena kako treba,a gdje je samo "idemo napravimo"..

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Kako zatrpat gnojivo ako se sije nakon jednog prohoda?
Rijetko je oranje tako ravno da se odma moze ici rasipacem.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Nisu prolasci bez veze, ja sam do sada već par puta za kukuruz radio pripremu 2-3 tjedna prije sjetve i onda neposredno pred sjetvu jedan prolaz sjetvospremačem. Ne bih to ni zvao zatvaranjem brazde, napravio bi sve kao za sjetvu. Isporovociraš korove na rast ranije, a kad već krenu rasti opet prođeš. Kasnije se vidi razlika, bude osjetno manje korova. Još da je nabavit štrigl...

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Uspije se u jednom prohodu dobro pripremiti,govorim o svom oranju a ne o nekoj izrovanoj njivi,koje netko smatra oranjem.
Oranje je pola posla do dobrog prinosa.
Lakše je onda dobro pripremiti njivu i kvalitetno posijati.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Može se u jednom prohodu pripremiti, bez problema. Dapače, ja si slažem kombinacije zubača na plug, jer na nekim zemljama mogu i nakon oranja u sjetvu. Hoću reći da se jednim prolazom 2-3 tjedna prije sjetve i jednim prolazom neposredno pred sjetvu bolje suzbijaju korovi. A jbg, ako je loše oranje, pa se iz svake brazde pozna trava, onda neke stvari iz temelja ne valjaju.

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Bacim gnojivo obavezno prije pripreme za soju,a baš ako je loša negdje brazda,napravim tragove sa Rd i razbacam.Za kukuruz ne bacam gnojivo,stavim u kutije na sijačici miješanac,a ureju ne koristim.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ja sam jučer pogledal stanje jesenske brazde na njivi s ekstremno teškom zemljom. Malo sam zagrebal po zemlji. Do dubine oko 15 cm je sitno i rahlo kao pepel, a ima i puno vlage. :biggrin:

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
I meni nekak zgleda da bude laka priprema na proljeće, taman da na malog Čedu stavim at30 180 frezu :(giggle):

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Kako god da bude, bit će bolje nego prošle godine.

Po onome što sam do sada vidio, trebalo bi biti zadovoljavajuče, ali vidjet ćemo kako će vrijeme ostati do pripreme i sjetve.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Tino dok ne probaš, niš ne košta, a poslije, nema kajanja. :icon_hang:

Ak nije jako teška zemlja, išlo bu dobro. Ak je jako teška, moglo bi biti problema na većoj dubini. Za svaki slučaj, ruku na ručicu hidraulika. :(giggle):
Koliko ima kil AT30-180?

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
463
Gledam prognozu pa nemogu naci 10 dana stabilnog vremena pa se sve pitam dali budemo isli sa sinjama u polje ili ??

Najnoviji postovi

Na vrh