• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

Driver

Član
Tu od
26 Srp 2013
Poruka
396
Kod mene snijeg poceo zatvarati brazdu, al je i on brzo odustao , a neko vece i malo tuče je palo.

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
neće nam trebat zatvaranje zimske brazde,pred samu sjetvu tanjurača ili sjetvospremač i odmah sijačica....

stjepan

Član
Tu od
30 Lip 2009
Poruka
189
Mora se zatvoriti brazda čim prije pošto kad krenu proljetni vjetrovi, ode vlaga u zrak, onda će nam kukuruz i soja plakati u 7 mjesecu, treba zadržati što više vlage u tlu za rezerve preko ljeta. Bude kudikamo bolja priprema kad se prođe jedan trag sjetvospremačem i onda pred sjetvu 7-8 cm dubine još jedan trag.

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Ništa od toga,može se desiti da baš bude puno kiše u prolječe,pa se onda u to pogotovo nebude moglo uči nakon zatvaranja.

stjepan

Član
Tu od
30 Lip 2009
Poruka
189
kako god bilo akumulacija vode se jako brzo isuši tako da se isparavanje vlage mora spriječiti što prije da biljka iskorištava to u 7 i 8 mjesecu kada je nedostatak oborina potreban za naljevanje zrna.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Prema dugoročnim prognozama (dosta upitno), moglo bi uskoro nastupiti sušnije razdoblje.
Nemojte se bojati da bute izostavili zatvaranje brazde. Pitanje kad se bu zemlja dovoljno zagrijala za sjetvu jer su očekivane temperature do kraja ožujka i u prvoj polovici travnja dosta niske.

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
Ništa od toga,može se desiti da baš bude puno kiše u prolječe,pa se onda u to pogotovo nebude moglo uči nakon zatvaranja.

to i ja mislim,ako se zatvori brazda pa dođu kiše šta onda ? Bilo bi jako mekano ući u takvu njivu s traktorom,samo bi propadao, niš koristi onda.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
A kaj ima veze ako se prije zatvori brazda??
Koja je razlika ići po oranju ili po zatvorenom nakon kiše??

Ako je mekano, tj. balto nebudeš mogel u parcelu bez obzira dal je orano ili zatvoreno :)

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
MrŠima14@ na to sam mislio da se orano brže suši nego kad prođeš 1 tragom i onda padne kiša

stjepan

Član
Tu od
30 Lip 2009
Poruka
189
samo vi isušujte tlo, još pogotovo pripremu tanjuračom to je prava stvar, ja zatvaram vlagu čim budem mogao, sjetvospremač i gas.

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
Danas sam obilazio njive,malo se kiša pritajila pa ne pada. Zemlja je dobrano natopita vodom a još me čeka i bacanje gnojiva po žitaricama,mislio sam bacit tehnikom sa ramena al ne možeš ni pješke ući u njivu a što se tiče zatvaranja brazde,ne vjerujem da će toga biti,samo sjetvospremač pred sjetvu i sijačica....

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Pa skoro svake godine je tako, kiša, kiša, sve mokro i onda dođu proljetni vjetrovi i malo više temp i za 2 dana je površinski sloj suh i može se zatvarat brazda.

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
borovicb@ Dao Bog da tako bude. Dali bi se mogla zatvorit brazda tanjuračom ali da se prednje baterije poravnaju a zadnje maksimalno ukose i da se ide u zemlju max.10 cm?

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
@borovic-slažem se,sad to dakako jako ružno izgleda,ali kad krenu vjetrovi i sunce,začas se zemlja posuši. Kod mene je prošle godine bila gadnija situacija nego sad,polja su plivala,a već u sjetvi smo se molili za kišu.

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
Stjepane iz Sibinja@ To se može kod tebe radit gdje su pjeskovita i propusna tla a ne kod mene gdje je ilovača i brestovača,ovdje kod mene to nitko ne radi,kad sam pričao svojima u selu da se dopisujem s vama i da razmjenjujemo iskustva o poljoprivredi rekli su da to kod nas ne prolazi jer su teške zemlje a plus toga stajnjaka nitko nema,baca se samo umjetno gnojivo....

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
Kod mene su se brazde dobrano posusile jucer i danas,jucer je bilo sunca i vjetra a danas vjetar riba i to ostro.

stjepan

Član
Tu od
30 Lip 2009
Poruka
189
Stjepane iz Sibinja@ To se može kod tebe radit gdje su pjeskovita i propusna tla a ne kod mene gdje je ilovača i brestovača,ovdje kod mene to nitko ne radi,kad sam pričao svojima u selu da se dopisujem s vama i da razmjenjujemo iskustva o poljoprivredi rekli su da to kod nas ne prolazi jer su teške zemlje a plus toga stajnjaka nitko nema,baca se samo umjetno gnojivo....
otiđi tamo na moj post, moji strojevi imaš par videa u oranju kod nas pa pogledaj što je teško tlo, kod nas u opće nema pjeskovitog tla imaju pravulje lakše i teške, ove lakše je jedno 30% ostalo je i ta pravulja teška, da nepričam o crnici koje je 50% u mom ataru di trebaš čitavo dopodne da naštelaš plug, jer za pola loze na toplingu igra ulogu, hoće orati ili neće, ja neznam kako vi neshvaćete kakva god da je zemlja, i čim se može u nju ući brazda se treba poravnati, da proljetni vjetrovi ne isušuju vlagu koju čuvaš zatvaranjem brazde za ljeto.

Drazenn

Član
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
188
Ja orem plugom kuhn multimaster 120 i na sebi ima craker koji odmah kod oranja poravna brazde odnosno zatvori ih.Molim mišljenje biste li vi i takvo oranje zatvarali.

Najnoviji postovi

Na vrh