• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

stjepan

Član
Tu od
30 Lip 2009
Poruka
189
Ja orem plugom kuhn multimaster 120 i na sebi ima craker koji odmah kod oranja poravna brazde odnosno zatvori ih.Molim mišljenje biste li vi i takvo oranje zatvarali.
ako je fino nema veliki brazdurina koje bih vjetar ispuhivao nema potrebe dirat, ali opet je dobro prozračiti i takvo tlo iziritiraju se korovi koji brže krenu pa ih u drugom prohodu riješiš, jeftinija zaštita i sve ostalo.

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
Oprosti što te gnjavim sa pitanjima i što sumnjam u to ali samo sam htio reći da to nitko ne radi kod nas a ne znam zašto,čim budem mogao u njivu ulazim sa drljačom i 1 prohodom zatvorit gornji sloj pa da vidimo kakvo će bit. Imam 2 jutra u komadu i na drugom kraju sela također 2 jutra u komadu gdje će ići kukuruz tako da ću 2 jutra zatvorit a 2 jutra ne pa ćemo vidjeti rezultat .... Lp

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Dobro razmišljaš, što se probe tiče.
No, treba znati osnovnu stvar - zatvaranje pevlažnog tla ima lošu posljedicu u tome da ćeš možda morati propustiti optimalni rok sjetve u slučaju da se vlažni vremenski period produži do početka sjetve. Oborinske vode će se zadržati u sjetvenom sloju i trebati će im duže vremena da se ocjede u dubinu i ishlape prema gore..
Tako da u ovim uvjetima ja to ne bih radila.
Ali, ako će dugoročna prognoza predvidjeti topli sušni period dva - tri tjedna prije sjetve - e, onda je dobro zatvoriti brazdu.

Inače, svaki puta kada bismo pripremili zemlju za sjetvu a natopila bi je kiša neposredno nakon toga, trebalo je čekati nekoliko dana da se može ići u sjetvu, a na neobrađenome se može već slijedeći dan napraviti i pripremu i sjetvu.

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
Ja ću isprobat pa kako bude,bude a rezultate javim svakako :). Da je znati da će biti lijepo vrijeme 2-3 tjedna prije sjetve onda da al tko to može znat sigurno ?

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Postji instrument za mjerenje vlage u tlu.Izmjeri vlagu kada zatvoriš brazdu i kada ne,ali vlaga se mijeri na dubini sijetvenog sloja,pa se vidi razlika.Ja sa svojim oranjem nemam problema,nema gubitka vlage,isto bude zatvarao ili ne,a jedan dio gornjeg sloja se uvijek isuši.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ne kuzim cemu cracker na plugu za zimsku brazdu. Zimska brazda bi trebala biti sto grublja, da izmrzne. Takva ce prije i isusiti povrsinski sloj, a lakse ce se i zatvoriti. Zato ja ne volim zimsku brazdu. Lakse mi je poorati u proljece, pripremiti i ostaviti tjedan-dva i onda jos jedan prolaz sjetvospremacem ili zubacom. Ako se pojavi stajnjaka, onda ga nije problem ni izvesti. Sad mi je problem, imam stajnjaka, a moja zemlja je pod zimskom brazdom. Posto je mekana zemlja, brazda se vec odavno poravnala i ove kise su je natopile. Cak sam razmisljao kad se malo prosusi potanjurati i onda kasnije baciti stajnjak.

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Kada imaš malo možeš kak hočeš ali mi koji imamo puno nema vremena orati u prolječe.

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Ivan 533 sta ti imas zatvarat brazdu ako je ilovaca kao sto kazes,
Kisu spominju narednih 7 dana a to je vec 15 mart .U ilovacu da mos uc i radit ko covjek treba bar 15 dana solidne temperature.

Ko radi ilovacu zna da ona odozgo izgleda presuva a kad utjeras traktor samo pravi tragove i zbija se da joj ne mozes nist

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
Ja sam samo pitao za savjet ali sam preorao zimsku brazdu na 35 cm dubine,valjda je izmrzla ove zime a zatvaranje brazdi nisam nikad radio pa pitam ljude tu na forumu jel se isplati ili ne ?

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ozbiljniji traktor 90-100 ks izore jutro za sat vremena, a negdje i manje. Susjed je s Rusom 82-om za 45 minuta orao jutro. Ne znam koliko je to velik gubitak vremena, ali svatko ima svoje. A nije svugdje valjda ni zemlja ista.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Ja sa 2X12 i 90 ks orem jutro oko dva i pol sata.. S uzglavnicama naravno, brzina cca 7-8km/h.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Kod nas je jos uvijek 5754 m2.
A vidis, mozda i to ima logike. Danas sam isao gledati neku zemlju, kao dvije spojene parcele, dva vlasnika. Kaze mi prva vlasnica, kod mene ima malo vise od pola jutra, a kod susjeda je pola jutra. A ja, ne budi lijen, otvorim ARKOD i katastar, kad tamo, prva 2600, a druga 2300 m2.

@Zetorproxima, kod nas 90 ks vuce 3x14", bas Proxima kod susjeda, a mi smo s Torpedom 9006 imali istu kombinaciju ove godine. A i njive su dugacke, ravne i uske.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Ne i se složio baš...
3x16, brzina 10.5 km, 55 min jutro, sumnjam da može tolko ušparat na okretanjima...

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Ali i 120ks traktor..

@Zetorproxima, kod nas 90 ks vuce 3x14", bas Proxima kod susjeda, a mi smo s Torpedom 9006 imali istu kombinaciju ove godine. A i njive su dugacke, ravne i uske.

I proxima uzore ral za sat vremena?

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Nisu tu samo okretanja bitna,nego i na širokim a kratkim njivama treba i uvratine riješiti,i uklinke kojih zna biti kao u priči...

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Proxima je prosle godina kod njih u jednom danu 10 jutara bez problema orala, jutro za sat vremena nije problem uopce. Jbg, nasa zemlja je u odnosu na vasu kud i kamo meksa i laksa. 2x12" ovdje vuce 60 ks. Nije, naravno, isto hoce li biti vlazno ili suho, ali ide.

Prije sam uvijek mislio da je kod nas zemlja teska, jer sam je usporedjivao sa Srijemom ili Backom, a kad sam dosao na ovaj forum, promijenio sam misljenje :D:

Najnoviji postovi

Na vrh