• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Je.. pogrešno stisnul hvala. Sa jednim okom malo slabije ciljam. Nema veze.
Štel sam reći da bi možda i išlo kad bi se montirali ispred neki noževi ili radna tjela kao od npr grubera. Samo malo na glas razmišljam. A i cijena mu je paprena.

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
Za zatvaranje i ravnanje brazde se koriste cambridge valjci s ovim dodatkom:

1406_3.jpg

image.php

Dosta dobar posao rade, koliko sam gledao na snimkama..

Tu od
14 Kol 2009
Poruka
101
Ti valjci su inace jako teski strojevi znam za jednog 3.6 m noseni pa 1400 kg tezak a kolko su tek ovi vuceni prek 2 tone.

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Meni se općenito ne sviđa ni jedna operacija koja zbija tlo, a tu posebno spadaju valjci. Tla su nam sve više zbita i sami smo si tome krivi.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Po mojem misljenju valjci ( ako pricamo o cambridge valjcima ) ne zbijaju toliko tlo jer je kod njih tezina idealno raspodjeljena po cijeloj duzini stroja.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Pa kako bilo, ali ipak zbijaju tlo. Uz činjenicu da barem pola poljoprivrednika nema pojma kako se treba odnositi prema tlu (zbog neadekvatnog ili nikakvog educiranja), ne treba biti lumen za zaključiti da bi i takav stroj većina koristila protiv pravila struke.

Samo zatvaranje brazde je u biti razbijanje gornje strukture tla i ostavljanje površinskoga sloja tla, kojih 5 cm, u rahlijem stanju, da zadrži vlagu u tlu. Valjci taj rahli sloj opet dodatno stisnu i naprave kontakt i opet vlaga lakše izlazi iz tla. Zbog toga sam ja zagovornik sjetvospremaća, premda mnogi od mene bedaka rade, ali kod mene se pokazao najboljim rješenjem bez obzira na lagano ili teško tlo.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Ja mislim da taj valjak i nije namijenjen za zatvaranje zimske brazde vec prvenstveno za valjanje netom posijanih kultura. Austrijanci ih masovno koriste.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Za valjanje prije sijanja da se napravi bolja posteljica, samo neke kulture treba valjati i poslije, ovisno o vremenskim uvjetima.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Eto sad javljaju da bi moglo bit mozda i tjedan dana bez kise pa bi se moglo u zatvaranje,tj. ujedno poravnat prije sjetve da se poslje lakse moze pripremit .
Samo pitanje ako se sad zatvori brazda,poravna a poslje dodju kise (sto je dosta izgledno) kako onda tek bude ???

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Samo pitanje ako se sad zatvori brazda,poravna a poslje dodju kise (sto je dosta izgledno) kako onda tek bude ???

E onda će ti biti ravno i mokro :)

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Onda opet preores...

Poslano sa mog GT-I8190 koristeći Tapatalk

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
Ja neću zatvarat brazdu,ostavim kako je do sjetve i onda utjeram dopodne sjetvospremač popodne MSK olt-ovu sa kutijom za gnojivo i to je to

Posljednje uređivanje:

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Moje iskustvo...
Prošle godine sam na sjetvospremač stavil pačje noge i onda sam za probu prošel 2 prohoda po oranju 3 širine sjetvo spremača. To je bilo u vrijeme zatvaranja brazde, 3mj. i nisam dirao to do sjetve, a pored sam ostali dio parcele zatvoriv s šinjom.
Ovo gdje sam zatvoril sa SS u predsjetvenoj pripremi nisam mogel te grude koje su ostale i koje su se zapekle veličine jajeta spotrti, a gdje je zatvoreno šinjom je bil dosta i jedan prohod SS-a i bilo je mrvičasto...
Toliko o zatvaranju sa SS.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Sve zavisi od zemlje,u pijesku vučeš drvenu kladu,i dobro je. Ja sam dvije sezone zatvarao brazdu sa sjetvospremačem,i polomio sve opruge i valjak... A što se tiće ove sezone,idem u polje čim vrijeme dopusti,kao i svake godine.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Moje iskustvo...
Prošle godine sam na sjetvospremač stavil pačje noge i onda sam za probu prošel 2 prohoda po oranju 3 širine sjetvo spremača. To je bilo u vrijeme zatvaranja brazde, 3mj. i nisam dirao to do sjetve, a pored sam ostali dio parcele zatvoriv s šinjom.
Ovo gdje sam zatvoril sa SS u predsjetvenoj pripremi nisam mogel te grude koje su ostale i koje su se zapekle veličine jajeta spotrti, a gdje je zatvoreno šinjom je bil dosta i jedan prohod SS-a i bilo je mrvičasto...
Toliko o zatvaranju sa SS.

Vjerojatno i zbog pačjih nogu, vjerujem da su one povadile grude gore. Ja i najtvrđu zemlju zatvorim sjetvospremaćem ako se promrzne, ako se ne promrzne ne pomaže tu ni rd, a kamoli greda. Bitno je drapati površinu, ne ići u dubinu.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ja imam ravne S opruge i puno mi bolje radi nego onaj sa S oprugom. Nema gruda ništa vani, a sjetveni sloj dobro pripremi.

Najnoviji postovi

Na vrh