• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Istina nisam ja dobar primjer jer taj isti plug bi vjerovatno i 6245 vukao bez problema..

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ivan 533 sta ti imas zatvarat brazdu ako je ilovaca kao sto kazes,
Kisu spominju narednih 7 dana a to je vec 15 mart .U ilovacu da mos uc i radit ko covjek treba bar 15 dana solidne temperature.

Ko radi ilovacu zna da ona odozgo izgleda presuva a kad utjeras traktor samo pravi tragove i zbija se da joj ne mozes nist

Upravo tako. I što manje prohoda tim bolje.

Kod nas je jos uvijek 5754 m2.
A vidis, mozda i to ima logike. Danas sam isao gledati neku zemlju, kao dvije spojene parcele, dva vlasnika. Kaze mi prva vlasnica, kod mene ima malo vise od pola jutra, a kod susjeda je pola jutra. A ja, ne budi lijen, otvorim ARKOD i katastar, kad tamo, prva 2600, a druga 2300 m2.

@Zetorproxima, kod nas 90 ks vuce 3x14", bas Proxima kod susjeda, a mi smo s Torpedom 9006 imali istu kombinaciju ove godine. A i njive su dugacke, ravne i uske.

Jesi li parcele možda na nagibu? Onda se za oranje povećava stvarna površina u odnosu na arkod ovisno o strmini nagiba. Ako nisu onda vlasnica očito voli malo preuveličavati za oranje, a za određivanje prinosa valjda za toliko smanji parcelu. Jedanput +15%, drugi put -15% pa sve štima. :(hi)::(hi)::(hi):

Tu od
14 Kol 2009
Poruka
101
Kolega onda bi ovi na nagibu trebali vjerojatno i 15 posto vecu povrsinu prijavit

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Onda bi dobio i 15% vise poticaja. A i prinos bi trebao bit veci :)
Kod nas je 90% parcela ravno, a i ta sto sam je gledao. To su podkucnice, mozda i kucu pod njivu racunaju.

Poslano sa mog GT-I8190 koristeći Tapatalk

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Dečki, malo razmislite prije nek napišete. Bez uvrede prosim, ali Slovenci imaju jednu lijepu izreku: "Preden jezika, vključi možgane". To vrijedi i za mene kad se zaletim, ali ovaj put se nisam.

Površina zemlje u kartama je tlocrtna površina.
Za one koji si ne moreju u glavi stvoriti sliku kaj se događa u stvarnosti, evo slika.
Traktor i plug u stvarnosti ideju po kosini (tri gornje linije), a obračun poticaja je prema orto foto kartama (donja linija).

Prilozi

• Kosine.jpg
    Kosine.jpg
    7 KB · Pregleda: 146

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ja se zahebavam, a vjerojatno i kolega :)
Znaci, vi na brdskim terenima dobijete manje poticaja nego sto radite zemlje? Sad ne zahebavam.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Nisam komentiral poticaje nego površine. One prema orto foto karti i stvarne na kosinama.
Meni je svejedno kak se bute vi dogovorili za poticaje i koja bu vrsta poticaja. :(giggle):

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Eto nek neko izmjeri svoju njivu preko arkoda i usporedi sa stanjem u katastru. Ali po katastarskim granicama. Kao da je i katastar 100%
Arkod mjeri i ono sto se odore od lenije, a u pravilu svako ore makar pola metra u nju, isto tako do sume, ceste...

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
V Zagorju su navek bili drukčeše mere, zakaj bi se inać svak s svakim sudil.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Katastar je isto zivo g.ovno, a i arkod ima gresaka, prvi upisi su negdje i sjene obilazili, kao npr. kod mene na jednoj njivi, napravili su neke krivulje i, naravno, smanjili povrsinu. Bez ikakve logike, jer se vidi sjena od stabala. A ima stvarno i strucnjaka kojima nije ni put dosta, pa odoru do kolotraka. To bi trebalo kaznjavat. Al posto vise nema poljarske sluzbe - mauna. Radi ko sta oce. Nasipaju smece po lenijama, neki dam sam zadnju gumu probusio.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Eto nek neko izmjeri svoju njivu preko arkoda i usporedi sa stanjem u katastru. Ali po katastarskim granicama. Kao da je i katastar 100%
Arkod mjeri i ono sto se odore od lenije, a u pravilu svako ore makar pola metra u nju, isto tako do sume, ceste...

Katastar je isto zivo g.ovno, a i arkod ima gresaka, prvi upisi su negdje i sjene obilazili, kao npr. kod mene na jednoj njivi, napravili su neke krivulje i, naravno, smanjili povrsinu. Bez ikakve logike, jer se vidi sjena od stabala. A ima stvarno i strucnjaka kojima nije ni put dosta, pa odoru do kolotraka. To bi trebalo kaznjavat. Al posto vise nema poljarske sluzbe - mauna. Radi ko sta oce. Nasipaju smece po lenijama, neki dam sam zadnju gumu probusio.

Arkod mjeri ono kaj je ucrtano kod prijave. Ima puno grešaka ali u usporedbi s katastrom, arkod je mala beba. Nisam znal da Zagorci imaju konkurenciju u odoravaju od puteva. :icon_eyes:

V Zagorju su navek bili drukčeše mere, zakaj bi se inać svak s svakim sudil.

Dok nas nisu zaskočili s velikim pristojbama. :icon_lol:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
uploadfromtaptalk1457617920079.jpg
Kraljevic Marko bi se postidio ovakvih.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Nista. Kreten. Zbog takvih se vise ne mogu mimoic dva traktora. Ne znam jesu gori ovi sto suzavaju puteve ili ovi sto ih nasipaju. Neki dan je jedan ganjo jednoga sto mu je keramiku dovezo na leniju, na kraju ga je natero da sve pocisti. I milicija bila. Ma joj, ima svega. Al odo u offff, totalni uploadfromtaptalk1457623603491.jpg

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Takvi su mi najbolji. Šutu iskipaju sa strane pa greznu u prvoj jami, a onda tamo trpaju tuline (otučke) kako več tko to zove.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ide, ide, kiša zatvara. :(hi):
Ako ovakvo vrijeme potraje, jedna operacija manje. :smile:

Najnoviji postovi

Na vrh