• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zetor

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
To se desi dok traktor radi da oksidira. Ujutro ga upalim normalno odem na oranje, dođem kući na ručak i za pol sata-sat ga palim više nema kontakta. Akumulator je star 4 godine.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ajd za svaki slučaj voltmetrom izmjeri napon na samim klemama akumulatora negdje usred rada na polju. Stani, digni gas motora na na onoliko s koliko radiš i izmjeri napon.
Nekak mi se čini da ti je napon viši od 14,4V? Ako je, upućuje na kvar reglera.
Ako nije, a akumulator vri, znači da je jedna od ćelija na njemu loša i da je pri kraju (4 godine su hmmm...blizu vijeka trajanja akumulatora).

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ma nemam čime izmjeriti. Jutros sam palio i opet nema kontakta, stavio onda novu klemu +, sad će mo vidjeti.
Nego kad sam akumulator gurao nazad na mjesto na dodir na njegovu bočnu stranu on "diše" znači da ne dihta dobro. Takvih pojava nemam na ovima od 110Ah, ovaj je od 140Ah ako se ne varam.

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
To kaj je akumulator 4 godine nema nikakve veze, na firminom ak izdura 2 zime plafon. U 11 godina je vec 6 ili 7 gore, jos 140 ah

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Prije se to događa kad previše puni, jer onda kiselina "vri".
Imal sam taj slučaj na ursusu. Znam da je bilo nešto oko alternatora ali nisam znal što točno. Fala na ispravci.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Ma nemam čime izmjeriti. Jutros sam palio i opet nema kontakta, stavio onda novu klemu +, sad će mo vidjeti.
Nego kad sam akumulator gurao nazad na mjesto na dodir na njegovu bočnu stranu on "diše" znači da ne dihta dobro. Takvih pojava nemam na ovima od 110Ah, ovaj je od 140Ah ako se ne varam.
Nova klema ti neće riješit problem,ako ti oksidacija stvara problem to možeš riješiti tako da navečer klemu staviš u čašu s vodom i ujutro je čista tako da možeš odmah "kresnuti",ali to ti je samo privremeno riješenje,jer će ti se oksidacija vraćati,jer ti akumulator pušta oko kleme ili vrije u toku rada,probaj ga nakon par sati rada ugasit traktor i osluškivat dali vrije(kao jamnica):icon_eyes:

RYOU

Član
Tu od
31 Lis 2015
Poruka
174
Gdje su točno te mazalice? Ja ne znam za njih, ni ne mogu ih naći, a traktori bi trebali biti isti. Da ti nisi podmazivao oduške od kočnica? Slični su mazalicama...

imale su plastičnu zaštitnu kapicu, kao što bude na mazalicama, i mazalica lijepo nasjedne na njih kada se podmazuje (znači da oblik i dimenzija odgovara mazalici). morao bi slikati gdje su, teško je objasniti bolje nego što sam već napisao. a gdje se nalaze odušci od kočnica?

i kako te služi traktor? kakav plug imaš, u kojoj brzini oreš?

Posljednje uređivanje:

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Po tvom opisu mi to bas djeluje na odusnike. Ja na mazalici nikad nisam vidio kapicu, a odusnici imaju kapicu.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Jel to to?

Kad se skine kapica, izgleda točno ko mazalica, a nalaze se otprilike tamo gdje si rekao- sa lijeve i desne strane od toplinka, uvučeni pod kabinu...

Mene traktor služi odlično, ima 3000sati, a kupio sam ga prije tri godine sa 1500 sati.
Vukao sam više plugova s njim, Lemkena 2x14", dva Kvernelanda 2x16", a otkad podrivam zemlju vukao sam Kvernelanda 3x14" i 3x16", a sad imam Kvernelanda 2x20"... Orem najviše u drugoj direkt, ponekad i u 5. sporoj, ona je malo sporija od druge...

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Ima na mom zetoru još par komada tih čepića na mazalicama. Ostale su one koje granje nije skinulo.

ivac

Član
Tu od
29 Lip 2014
Poruka
326
Pozdrav ljudi! Planiram malo srediti kabinu, radi se o češkoj kabini. Trebam bocne tapecirunge blatobrana, zna ko dal ima to negdje za kupit, na internetu sam nasel u ceskoj u agroservis hlucin, kak to da toga nema tu kod nas za kupit!

Prilozi

• Screenshot_2018-01-12-19-44-20.jpg
    Screenshot_2018-01-12-19-44-20.jpg
    17.5 KB · Pregleda: 73
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Pravac kod dobavljača dijelova i naručiš, tako sam ja naručivao sve što nisam mogao naći kod nas, je da sam čekao mjesec - mjesec i pol da idu u nabavku, al' bolje i tako nego nikako.

RYOU

Član
Tu od
31 Lis 2015
Poruka
174
Kad se skine kapica, izgleda točno ko mazalica...

Shit, izgleda da je to-to..:(talk): barem jedan problem manje. To je sto sam vec rekao da im je prirucnik lose napravljen za danasnje vrijeme, nema ilustracija, samo neki tlocrt traktora. Internacional iz 73 ima sve u slikama, neke i rukom crtane, al nema da neznas o cemu se radi...

A od cega je ova mazalica iza rezervara? od dolje se podmazuje, sa crvenom kapicom na slici.

Ja sam sada posudio 2*14 leoparda, i ide super u drugoj brzini. Imam dosta teške zemlje, pa ce se zadržati na 2*14 plugu, još tražim koji bi uzeo. Kverneland se cini najbolji izbor, al ovisi sve o ponudi polovnjaka kada se odlucim na kupnju.
IMG_20180112_201740.jpg
[/url][/IMG]

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Hahaha, jbg, izgled vara!
Stavio sam ti link priručnika gdje imaš sve u detalje opisano, jedino ga nisam našao na hrvatskom, meni je eng drugi jezik pa me to ne muči.
Ova mazalica ti je od nekakve osovine kvačila, i tu je dovoljno dva-tri puta godišnje upumpati MALO masti. Ne pretjerivati! Imaš i drugu mazalicu s lijeve strane kučišta iza stepenica, tu se podmazuje ista ta osovina, i isto ne smiješ pretjerivati s mašču jer ćeš si sj..ati lamelu.
Ako vučeš Leoparda na 14", vukao bi i Kvernelanda najmanje na 18"... Za 2-3 tisuće eura si kupiš plug koji će te služiti do kraja života, zato slobodno malo odriješiš kesu, vratit će ti se...

RYOU

Član
Tu od
31 Lis 2015
Poruka
174
Ja jesam malo vise napumpao na to kvacilo, al valjda nece nista biti od jednom. Gledao sam malo i nove plugove, pa mi upao u oko mađarski Helti (oko 15000kn). Kazu da rade po licenci kvernelanda, al nisam primjetio da imaju daske po želji, kao kod kvernelanda, nego valjda samo jedan oblik daske.
Moram dobro razmisliti jos, ako cu i ja podrivati onda se ne mora duboko orati i lakse se ore, jel? A u tom slucaju mogu povecati zahvat. Trebam onda neki sa štelajucim zahvatom ili 2+1 brazdu.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
I ja sam tu pumpao kao lud ispočetka, dok mi ovdje nisu dobri ljudi objasnili da to nije pametno.
Za mazalicu štange mjenjača znaš?

Ma danas svi kao rade po licenci Kvernija, ali nije to to.
Gledao sam te Helti plugove, kratke su to daske, ko na IMT-u, a to nije dobro, teže se vuče i ne ore lijepo.
Ti bi znači ravnjaka, ne okretača?
Naravno, ako podrivaš, puuno lakše se ore, dubinu možeš smanjiti, a i ne moraš, poslije podrivača ti to neće biti problem.

Na vrh