• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zetor

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Da, ali onda neće imat hidraulik (poluge) u funkciji.
Da ja to spajam onda bi spojil na 1 i na povrat.
Sve bu imal u funkciji.
Ti sebi spajaj kak hoćeš ali tak nebi.
Ako spaja odmah iz pumpe, takav razvodnik nije dobar, jer ima samo P i T i po 3xA i 3xB (dvoradni izlazi za priključnice).
Zato takav tip razvodnika možeš spojiti jedino na opisani način.

Ovaj razvodnik iz TA
Da bi ga mogel spojiti kao prvoga iza pumpe, osim P i T mora imati još i PB (Power Beyond - tlačni) izlaz, a to ovaj nema... Znači, treba tip razvodnika kao za prednji utovarivač.
Grešiš ZJ, nisi pratil gradivo kad te doktor Puknuti hidraulici učil, nisam doduše ni ja ali sam ja išel na popravni pa me naucil :eek::

P, T, A, B, PB.... đabe ti znati pročitati te engleske oznake ako neznaš spojiti.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nisam ja sve od njega naučil. Ima i drugih mjesta a neke stvari sam naučil i prije nek sam ga upoznal.
Ne griješim, vjeruj mi, ne ovaj put, ak se hoće imati sve tri ručice u funkciji i razvodnik spojiti odmah iza pumpe.

Uostalom, na traktoru imam dva razvodnika u seriji koji su tak spojeni, jer je jedino tak ispravno.
Na T priljučku smije biti 50-tak bara, a to nije slučaj kad radi unutarnja hidraulika, pitaj dr. P.zakaj.
A ako je toliko tlaka, onda vanjski dvoradni cilindri "nemaju snage" jer se ulje nema kud vrnuti.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Nisam ja sve od njega naučil. Ima i drugih mjesta a neke stvari sam naučil i prije nek sam ga upoznal.
Ne griješim, vjeruj mi, ne ovaj put, ak se hoće imati sve tri ručice u funkciji i razvodnik spojiti odmah iza pumpe.

Uostalom, na traktoru imam dva razvodnika u seriji koji su tak spojeni, jer je jedino tak ispravno.
Na T priljučku smije biti 50-tak bara, a to nije slučaj kad radi unutarnja hidraulika, pitaj dr. P.zakaj.
A ako je toliko tlaka, onda vanjski dvoradni cilindri "nemaju snage" jer se ulje nema kud vrnuti.
Pa znam da nisi sve od njega pobral, nekog vraga sam te i ja valjda naučil? Naprimjer onda kad sam ti cilindar otvaral jer je tebe bilo strah, a to je bilo prije samo par let kad si kalač slagal..... ali od onda si vidim po pitanju hidraulike jako napredoval....

Greš i ovaj put.
Isti takav razvodnik samo sa dvije ručice sam ja prije otprilike 3-4 godine spojil na jedan traktor na način koji sam napisal, a za koji me puknuti naučil i to radi besprjekorno.
Evo ovaj, slikano na lagvu tak da .....

To kaj je netko spojil na tvoj traktor na taj način dva razvodnika u seriju ne znači da se drugačije ne može. Nemam pojma kakvi su to razvodnici, tj. neznam dali nije bilo izvedivo drugačije zbog tipa razvodnika ili majstor koji je spajal (ti garant nisi) nije znal drugačije pa se snašel kak je znal i svi zadovoljni.

Uglavnom, najebali bute čoveka da mu postoječi razvodnik trpi bez veze i da mu bude "teško" zbog toga jer neznate drugačije, a može se :icon_wink:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Može se i ispravno je su dva različita pojma.
Samo velim da treba kupiti drugačiji razvodnik, s priključkom više.
A pri meni je to tak tvornički spojeno.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Zvon, oprosti ali ovaj put pripovedaš gluposti jer neznaš i nisi se susretal s takvim razvodnikom. Ispravno je jer bez obzira na oznake na razvodniku u praksi se to može ispravno spojiti.

Jedino kaj sam se malo zajebo, ako se ne varam u slučaju takvog spajanja jedan blok postaje jednosmjeran...... Tak mi se čini sa slika koje sam nabrzinu uspel pronajti jer sam, naravno, zaboravio.

Ali nije problem, imam čoveka kojega morem pitati i on bu mi to stepel ko iz rukava

Ovo sad ti je očiti primjer onoga kaj ti ja uvjek pripovedam. Praksa i teorija su dva različita pojma, a ti si teoretičar..... i držiš se teorije u praksi ko pijan plota.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
ZJ ja nevjerujem u oznake jer je kolega skoro prevrnul kombajn oznake bile iste dva razvodnika potpuno ista a funkcije ne . Pa kak sam amater spojim zrak i provjerim gdje je kaj znam da nije po propisu ali funkcionira .

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Potencijalni problem s praksom i takovim uvjerenjima je da kad naučiš jedan sistem, samo se njega i držiš. A teoretičari s druge strane po prirodi znaju da se svaka stvar može napraviti na više načina. Nikad ne treba indisponirati jedno naspram drugog...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Muha, to na kaj misliš je improvizacija, koja može poslužiti ak poslužitelj zna proceduru, koja je i nekomforna za korištenje (spajanje A ili B izlaza zadnje ručice u povrat ulja.
Osim toga nema više 3 dvoradna izlaza, treća ručica mora biti stalno u jednom položaju... I na taj se način svaki put pri korištenju vanjskog razvodnika isključuje unutarnji krug hidraulike.

I dalje tvrdim da je jedino pravo rješenje kupiti odgovarajući razvodnik, koji ne košta Bog zna koliko više.

A jako se varaš ak misliš da nemam prakse s hidraulikom. Imamo toga na poslu (i problema s tim) više neg kaj misliš.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Nisi dobro izguglal.
To je sasvim komforno za korištenje. Imaš razvodnik s 3 dvoradna izlaza i postoječu traktorsku hidrauliku u isto vrijeme. Naravno, ako u isto vrijeme koristiš dvije ili više komandi hidraulika je sporija.
Ništ se ne isključuje več sve imaš u isto vrijeme.

Nema potrebe za nikakvim drugačijim razvodnikom več je ovaj s linka dovoljan.
To kaj ti neznaš, nisi čul ili pročital nigdje ti ja ne mogu pomoči ali te mogu u svakom momentu odvesti da vidiš u praksi kak to radi i izgleda. Ako se potrudim mogu ti i objasniti, a mogu ti to i na tvoj veči traktor ugraditi ako kupiš ovakav razvodnik.

Hidraulika na tvom poslu je ludilo, zahvaljujuči tebi to sam imal priliku i vidjeti. Problema imate zato kaj nemate majstora koji bi vam to i složil.
To dokazuje naprimjer onaj komad željeza kojeg sam ja za potrebe tvoje firme poravnal kad si mi ga donesel jer vi nemate prešu.....
Naravno da sam ga ja pomiloval s čekičem ali ti to nikad do sad nisam rekel i vjerujem da je još uvjek u funkciji.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Velim da je to improvizacija, a ne posel. Može poslužiti ali je i dalje improvizacija.

Moj stav u životu je da stvari moraju biti napravljene po pravilima struke, a ne tek toliko da služe svrsi.

Neke stvari valjda znam, pa ne trebam baš svaku informaciju iskati po Internetu, makar vidim da imaš nisko mišljenje o meni.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
No no, pa nebumo se valjda sad vređali nakon toliko let.
Veli puno put naš Željac meni pa neznaš ti baš sve, a ni neznam, ali se u ono kaj ne razumijem u pravilu ni ne mješam. Takav mi je stav. Ali, ono kaj znam objasniti u teoriji znam i u praksi svojim rukama napraviti bez ičije pomoči i savjeta ili da mi on napravi fine radove, a ja bum poslje samo poklopac del.

Ja znam da si ti picajzla teška, ni ja nisam puno bolji ali tebe ne mogu nadmašiti. Da nije tak mi dva nikad nebi ni poslovali niti bi ja tebi Štorkana i hrpu drugih stvari dela i znaš jako dobro kak su stvari koje ja napravim napravljene. Jel služe svrsi ili?
Život je kratak, a igra je brza i tome se moramo prilagoditi.

u konkretnom slučaju ovog razvodnika ja se samo nisam složil sa načinom na koji si ti predložil da se spoji pumpa (najvjerojatnije taj moment nisi ni razmišljal da je vanjska, mada i unutarnju se može na ovaj način preraditi) i predložil sam bolji način.
E tu smo se složili ali je nastal problem oko iskoristivosti razvodnika kojeg je forumaš predložil.
Ja i dalje tvrdim da taj razvodnik radi bez ikakve prisile i kemije (to možeš i TA pitati, kad dođeš dole traži Božu) a ti tvrdiš da ne može i da treba drugačiji. E vidiš, ja sam takav razvodnik spojil i pustil u pogon (uz pomoč Puknutog i ne sramim se tog) i on radi po svim pravilima struke dok ga ti možda nikad nisi imal ni u rukama i tvrdiš suprotno.

***** mu sunac, pa ko je ovde lud i ko o kome ima nisko mišljenje :icon_scratch:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Meni je svejedno, samo je i dalje improvizacija. Isto kak i ono kaj sam predložil. Priznamda je tvoja improvizacija bolja od moje.
Ak nema TA valjda ima Rosi razvodnik kakav mora biti. Ak već čovjek daje 1000+ kuna, onda nek riješi stvar do kraja jer ja nebi bil zadovoljan potrošenim i polovičnim rješenjem.
Neznam samo zakaj je ovima u TA teško naručiti i koji "pravi" razvodnik.

Slučajno je na Sameu trostruki razvodnik s različitim načinom rada svake ručice, pa znam razliku i kak izgleda funkcija s običnim razvodnikom iz TA.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Krivo sam napisal u prošlom postu, ne da se bumo vređali nego da se nebumo našli uvređenim :icon_wink:

Ja i dalje tvrdim da ovo nije polovično riješenje i ponavljam. U isto vrijeme imaš fukciju sve tri ručice razvodnika i postoječu traktorsku hidrauliku koja nema opterečenje nigdje. Sve je po PS-u
Jedino na razvodniku fale slova da bi bil "pravi", ali ni to nije problem, imam ih doma :drink:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Da bi prve dvije ručice radile bez smetnji, treća treba biti u položaju otvorenom za preljev, jer ako nije, kad god unutarnja hidraulika treba tlaka (a na starim traktorima je to često), ručice gube snagu i ono kaj je iza, cuka.
A kad je treća ručica u preljev, unutarnja hidraulika ne radi. Tu se valjda slažemo.

Na svim traktorima koji imaju (tvornički) spojen ovakav višestruki razvodnik, on ima tri ulaza.
Ovaj razvodnik na način kakav predlaže, može poslužiti, ali nije pravo rješenje. A i ima posla oko cjevarije.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Ne, i dalje se ne slažemo.

Ponavljam po treči put. Na dodatnom razvodniku rade sve tri ručice i ništ nikam netreba vleči da bi bilo kaj radilo. U isto vrijeme bez da je ikaj bilo kam povlečeno po potrebi radi unutarnja ili vanjska hidraulika, a mogu i obje istovremeno ali (logički) zbog kapaciteta pumpe jedno krade drugom ulje..... e tu se može doskočiti onim prioritetnim ventilom kojeg je Zeljko spomenul-

Bum poiskal slike, pa ako najdem stavim gde je sve spojeno na traktoru.
Znači, na tom mom zadanom projektu je vlasnik ugradil prednji utovarivač i htel je ostaviti vanjski izvod (bil je samo jedan). DX je bil u pitanju pa je gore stavljen ovaj razvodnik s dvije ručice (znam, trebal je staviti s tri, ali ako se ne varam nije bilo mjesta tam gdje je ugrađen) napojen direktno s pumpe i u isto vrijeme je traktor imal hidrauliku na prednjem utovarivaču, mogel je, naprimjer, kipati na izvod i podizati poluge.

<zetor>

Aktivni član
Tu od
25 Lis 2012
Poruka
547
Ajde ako možete postaviti slike , kako je to riješeno .
Koliko sam ja skužio nakon izlaza iz pumpe treba ugraditi T-razdjelnik i na njega spojiti ovaj 3 počni razvodnik i traktorsku "original" hidrauliku.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
A kak da razumijem ako je u seriju netreba T komad spojil sem dosta gluposti koja radi sve isprobal sa zrakom i poštival osnove hidraulike u ovom slučaju staviti serijski rasporednik spojen u seriju ili staviti pr ventil i kraj priče .

Najnoviji postovi

Na vrh