• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zetor

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Muha, obrazovani ljudi su dali kruha tebi i meni...nemoj to smetnuti s uma, niti ih potcjenjivati.
A dolje su problemi druge prirode. Ni najbolji majstor nebi pomogel, je onim čudom upravlja elektronika i ona "detektira" greške. Ni uz svu analitiku i gafove koji su nam na raspolaganju, nismo sigurni kaj se događa. Promijene dio upravljačkog programa (SW) i jedno vrijeme je hidraulika ispravna...kaj bi netko rekel na to?
A za većinu običnih kvarova, tipa curenja ili neispravne pumpe su dovoljno dobri "majstori" koje imaju. Naravno da su takvi jeftiniji i lakše zamjenjivi. Firme više vole ljude koji šute i slušaju upute nego one koji misle svojom glavom. Mislim da znaš o čemu govorim. Ali to ovdje nije tema.
Najvažnije je čovjeku pomoći, a mislim da se to ovaj put i uspjelo...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Željko, ni ne moraš kužiti, kad Muha kuži umjesto tebe :)
Na Muhu više morete zaboraviti, ja više vaše zamisli nebum odrađival svojim prstičima. Nadam se da ste bili zadovoljni kaj god da sam vam napravil.
Ima još jedan forumaš kojem sam dužan uslugu ili usluge odraditi jer mi je dobar poklon dal (on se bu prepoznal) i to vam je to.

Kaj se tiče obrazovanih ljudi, nažalost, svi obrazovani ljudi su mislioci, a ruke im smetaju za posel i ne da ih podcjenjujem nego ih ........
Sirotinju i radnika cjenim i poštujem i uvjek bum mu poklonil dan svog života.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Muha, mislioci se služe perom, a ono je oštrije od mača. Nemoj to zaboraviti.
Da su na vlasti oni koji misle, bilo bi nam svima bolje. No, to je druga priča.

Pa ne misliš valjda da imam dvije lijeve?
Kaj morem i znam, napravim sam. Kaj ne znam ili nemrem pitam ili zamolim druge (često tebe) da mi pomognu...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Nemoj baš svaku moju riječ shvatiti doslovno i misliti da se tebe ide ali više vam delal nebum.

Ma pusti mene i moje razmišljanje, imam pravo na njega i takvo je kakvo je.

Idem iskati slike da još malo bolje pojasnim kolegi da si uzme sve kaj mu treba.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Željko, ni ne moraš kužiti, kad Muha kuži umjesto tebe :)

ZJ ako smo iskreni Muhač i radi i kuži umjesto nas dva tj radi nama . Ja ne kužim slova ali malo kužim princip rada i ono kaj bi htel kad sem spajal na 560 isprobal sem sa zrakom i uspjelo je

Kad je zapelo meni i Muhaču.Puknuti je riješil problem i na tome sam mu zahvalam jer je riješenje koštalo 10 kn no kvarimo temu

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@Kolega <zetor>
Koja ti je namjena vanjskih izvoda?
Utovarivač, omatač...?
Ak je za utovarivač, a ima dvoradne cilindre, bilo bi dobro da ručica za podizanje ima i plivajući položaj, ak je za omatač bilo bi dobro da jedna od ručica ostane u uključenom položaju, da ju ne moraš vezati špagom...

<zetor>

Aktivni član
Tu od
25 Lis 2012
Poruka
547
Za balirku jer sada imam spojen razdjelnik pa kad hoću da istovara balu ili podižemo Pick-up uvijek moram da otvaram/zatvaramo . A u planu je prednji utovarivač i hidro poteznica.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Jednom sam radil na silaži sa zetorom 6340 koji je imao prednji utovarivač i imao je lukavo rješenje, dakle, na originalni dvoradni izvod iza je samo priključio dodatna dva crijeva za razvodnik koji se tiče utovarivača i kad treba raditi utovarivačem povuče se poluga za ta dva originalna izvoda i radi razvodnik od utovarivača. Sad koliko je to štetno ili nije za njegovu hidrauliku ne znam, ali ovo već duže vrijeme ovako šljaka i radi jako dobro, a najvažnije od svega ne treba kemijati nikakav poseban povrat ulja!
Jedina mana ove adaptacije je kaj je kolega ZJ napomenal da treba vezati komandu špagom da bi to radilo!

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Za balirku jer sada imam spojen razdjelnik pa kad hoću da istovara balu ili podižemo Pick-up uvijek moram da otvaram/zatvaramo . A u planu je prednji utovarivač i hidro poteznica.
Kad već imaš to u planu, možeš napraviti dvije varijante:
Prva:
- ugraditi razvodnik s dvije - tri ručice i ugraditi mu spojnice iza, s dva ili tri para izlaza, za balirku, ovijač... :
- dodati još jedan razvodnik negdje naprijed, s izvodima ispred kabine kad kupiš utovarivač. Dobra je strana ovoga da se često uz rabljeni utovarivač dobije i razvodnik za njega (pa ga onda ne treba dodatno kupovati)
Mana: komplicirana izvedba i cijena dva razvodnika (ak ga ne dobiš uz utovarivač)
Prednosti: najprije ugradiš jednog, pa onda vidiš jel ti treba drugi za prednji prednji utovarivač (ali onda ako su spojnice otraga, trebaš dugačke cijevi do utovarivača).

Druga:
Ugraditi odmah razvodnik s 5 ručica, te odvesti 3 para cijevi ispred kabine za utovarivač i 2 para otraga za balirku. Ionak imaš još jedan par s razvodnika traktora.

Mana: veća cijena razvodnika u startu
Prednost: imaš sve pripremljeno odmah i z utovarivač, samo dodaš cijevi i spojnice prema potrebi.

Samo da napomenem: ručice mogu biti i takve izvedbe da imaju tri stalna položaja (ne treba ih držati ni u jednom položaju), u dva stalna položaja, treći s povratom u nulu ili da imau jedan stalni položaj i da se iz oba vraćaju u nulu (takakv je ovaj iz TA).
Lakše ti je sad razmisliti, odlučiti kak želiš i kaj ti treba te raspitati se za to, prije nego kaj potrošiš novce na razvodnik.
Razvodnik ti je samo pol cijene, jer trebaš još hrpu cijevi, šupljih vijaka, spojnica, nosača...

Nije mi namjera zbuniti te, već potaknuti na to da si napraviš plan želja i potreba.

Edit: pogledaj razvodnik OVDJE.
Može se naručiti točno kakav ti treba (način držanja ručica).

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Tako sam i planirao . Jel neko kupovao ovakve razvodnika i jel su dobri .

https://www.trgo-agencija.hr/hidrau...apacitet-80-litara-max-pritisak-180-bara.html
Sve ti je danas to isti, samo drugo pakiranje. Za pravi (kvalitetni razvodnik) se nema para tak da bu bilo kakav poslužil nekom vrijeme.

Ako uzimaš ovaj s linka traži dole nek ti i ovaj dio daju da bi mogel spojiti na način koji sam ja predložil.
Sa tim načinom imaš praktički dva odvojena kruga hidraulike koji šljakaju svaki za sebe.
Ako hočeš imati bager, kombinirku ogradi punu kabinu ručica da ti ima kam kaput zapinjati kad se voziš, a ako ne onda ti bu i ovaj s linka dovoljan. Ugradiš brze spojke i začas pokopčaš kaj kam hočeš po potrebi. Ionak ne radiš u isto vrijeme s svim komandama, a ni ne radiš svaki dan.
Ručicu netreba vezati špagom, za to se napravi jedan blokirajuči mehanizam koji po potrebi zaključa ručicu u željeni položaj.
Evo slika

Ventil

Izvodi i brze spojke koje su ostale na svom mjestu i ove naknadno ugrađene

I slika jednostavnog limiča kojim zaključavaš položaj ručice po želji.

Ovo sam ja ovak posložil i to radi.
Ne velim da ne postoji bolji, pravilniji, kvalitetniji.... način. ali ovaj sistem je bil cjenovno prihvatljiv, korisniku dovoljan i radi bez ikakvih problema.
Čekamo da vidimo kak buš ti kod sebe napravil. Ako gde zapneš tu smo.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
ZJ a el ventile si zaboravil . Na jednog Zetora sem spojil balirku pik ap na izlaz a komoru na ulaz kak komora ima samozaključavanje u praksi radi bez problema . Blokiranje ručice kipera mi se sviđa Muhačev limič jednostavno a radi.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Limič ja nisam zmislil, to tak na Torpedu bilo pa ja zapazil. Upravo tak ka Zeljac veli, jednostavno a radi.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Rođak je kupil balirku neračunajuči komp.za omatanje imala samo dva crijeva za dva jednoradna celindera poznata firma mu bude napravila kipere itd za 2500 kn . No trebalo čekati i sve voziti Vrbovec ja sem spojil postoječa crijeva amaterski i ništ nije koštalo a radi . Kod otvaranja komore ručicu kipera pusti do kraja zatvara tako digne ručicu za dva zuba gore ako treba podiči pik ap ručica do kraja gore i pustiti ako treba niže stisnuti dole i pustiti .

<zetor>

Aktivni član
Tu od
25 Lis 2012
Poruka
547
Ja imam Feraboli balirku koja ima dvoradne cilindre na komori i jedan jednoradni na Pick up. Znači imala je tri crijeva , pa sam ja dva spojil na razdjelnik , tako da moram non stop prebacivati razdjelnik u zavisnosti od operacije koju radim.

miha55

Član
Tu od
17 Lis 2015
Poruka
72
Moje rjesenje za 3 creva od balirke, vrlo jednostavno za koristit samo na gumb prebacivanje komore i pick-upa.Radi se o zetoru 6718 i razvodnik je direkt spojen na prijasnje kiper izvode.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Tak sam si i mislil jer da si ga kupoval najvjerojatnije ga nebi bilo gore.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,787
Pa bogme i nije to danas više tak skupo, a kaj buš, zaostal sam za tom hidraulikom.
Nekad je to koštalo ko svetog Petra kajgana.

Najnoviji postovi

Na vrh