Evo, ako želiš dobiti najjeftinije sadnice oraha, te sjemenjake posaditi, to si možeš besplatno sam napraviti.
Uzmi jeednu veliku posudu - kantu, plastičnu vanicu, i stavi vlažnog pijeska u nju, jedno desetak cm. Na to poslaži red oraha, pa pokrij pijeskom. Opet red oraha, pa pijesak i tako dok ne napuniš - ili onoliko koliko ti treba i nešto više.Sve to skupa još jednom dobro zalij i ostavi sada na hladnome, ali ne na minusu - oko desetak stupnjeva - može koji manje, ali ne puno previše.
Za mjesec dana stavi na toplo, možeš u kuću - ja sam imala u plasteniku, a tamo je bilo toplo i danju i noću. Orasi će početi puštati klicu i korijen, i kada primjetiš - izvadiš koji i pogledaš - da je klijanje počelo, možeš ih posaditi u male teglice, desetke i tako ih imati do kasnog proljeća da porastu, ili do jeseni, do kada će porasti više od pola metra sigurno.
Možeš ti njih tako naklijane posaditi odmah na stalno mjesto, samo ih moraš zaštititi jer ih mogu miševi i drugi glodavci pojesti, ili si posadiš neke u teglice,pa ako koji krepa jednostavno dosaditi sa tegličarima - tako da imaš ujednačeni porast ako i dosađuješ.
Da, da ne zaboravim, posuda mora imati obavezno dolje rupe za odvod suvišne vode, ta ne počnu trunuti.
Evo, da ti dam malo entuzijazma, moja dobrodušnost i dobrohotnost je rezultirala jednom krasnom plantažom oraha sjemenjaka - naime, moja je kćer izrazila želju za jednom takvom pa sam ja proizvela sadnice na način na koji sam gore iznjela. Međutim se bila predomislila kada je došlo vrijeme za sadnju, pa sam ja dio prodala na sajmu, a dvijestotinjak komada poklonila jednom mladom čovjeku koji je bio kupio cijepljene sadnice i zasadio si plantažu, ali mu ih se devedeset posto iz nekog razloga osušilo. Slučajno smo pričali o tome i ja sam odlučila besplatno mu dati svoje, i evo, ima tri godine, ima jako lijepi porast i prekrasno napreduju. Bile su u teglicama desetki ili dvanaestici, ne sjećam se više, dala sam mu ih krajem proljeća, bile visine od trideset cm do pola metra, a on ih je, obzirom da su već počele visoke temperature najprije doma na vrtu zatrapio i zalijevao, a na jesen ih posadio na stalno mjesto.
Sad, kada će to doći u rod ne znam, ali nije niti njemu toliko bitno, mlad je , srednje tridesete, i veli da on želi i stablo i plod pa mu nije bitna cijepljena sadnica, a ima vremena čekati, obzirom da necijepljena sadnica u rod dolazi nekoliko godina kasnije od cijepljene. A i cijepljene je plačao preko sto kuna po komadu.
A tako......ne razumijem se baš u orahe.......