Sanja taj netko drugi su šverceri i nakupci!
Ali netko mu je dao robu i ne vjerujem da mu je netko držao pištolj na čelu.Ti šverceri i nakupci su proizvod našeg društva i ne bi postojali da nekom nisu dobri.Ovako,meni je prosječna cijena salate ove godine 11 kuna,nekom drugom je bila 5 kuna,ja sam imao 15 000 kom,drugi je imao 80 000 kom,ja sam za nju dobio oko 35 000 kuna ,on 100 000 kuna,on ima večje troškove proizvodnje,ja manje,ja da bi prodao svu svoju salatu se moram dobro naraditi,on ima "one" druge,"menađeri" prodaje (šverceri,nakupci,zadruge,trgovačke kuće).Ja ga shvaćam ,i njemu slične,jer on ima jednu radnju u svom zapovjednom lancu pojednostavljenu,zato sam prije napomenuo da vole da netko drugi prodaje njihovu robu.Meni kad krene prodaja,traje 6 mj,nema odmora,uvijek netko mora biti tu.od 7 ujutro do 7 naveče,i kad napomeneš da te nema u nedjelju,opet je netko tu jer su ljudi navikli na radno vrijeme trgovačkih centra.Neki poljoprivrednici ne shvaćaju da se danas svijet vrti brže nego prije.Prije 6-7 godina sam rekao Tastu da cijena mlijeka ne može biti 4 kune, onda je u Mađarskoj bila litra 1,75 kuna,ispao sam glupan.I kada sam govorio da se ne vesele EU,opet sam ispao glupan jer se imalo povjerenja da to bude država rješavala za njih.Zato je puno njima kriv netko drugi.Ima i malih poljoprivrednika kojima ide dobro,ima velikih.Ja da bih prodao svoje povrće,radim što i druge trgovačke kuće; uvijek sam tu negdje,uvijek svježe,ako nije svježe to kažem,neke akcije,reklame,ponekad napravim 10 km zbog kilogram nečeg,donesem baki u kuhinju,dostupan sedam dana u tjednu...a da ne kažem koji su živci u pitanju.
Propale farme krava...Kako se ulazi u neki posao?Kreditom?Kreditom od 35% posto,a da je 65% tvoj novac a ne kontra.Pa onda kupi novi John Deere,auto Peguet,pa kupi sve krave,pa dvije godine odgode(taj novac šta je dolazio u te dvije godine ne čuvati nego možda još obnoviti krov na kući i napraviti fasadu)...Pa kada ti banka uzme taj traktor je nisi plačao,kukulele i dalje onda radiš sa starim traktorom.Poljoprivrednik je poduzetnik,moraš imati planove rada,znati koliko moraš uložiti da bi nešto dobio,svakodnevna škola,napraviti kao i Adonis(sve provjeriti i onda krenuti) a ne kada dođe vrijeme berbe,ti svoj plod rada moraš zaorati jer nisi pazio sa čime tretiraš(znam i za te primjere).Nešto krivnje snosi neorgazirana država a nešto i mi.