• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Živjeti od poljoprivrede

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Kolega ne znam o kojem jalu pričaš, pa svi su jalni na moj hektar i pol povrća te hetkar vinograda sa kojih izvučem robu duplo kvalitetniju i veći prinos po m2. I to redom ratari jalni sa 100+ jutara zemlje.

Tu je i druga kategorija koja želi zadrugu jer nije sposobna uzgojit špinat.

Eto tako je kod mene.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
A kad smo kod mesa,i to svinjskog,ajmo rec jos uvijek sezona svinjokolje pa je tema jos aktualna... Svinja po slavoniji po 10kn kolko ti srce zeli... ako je zivo 10kn,onda ispada da je svinjska pola 12 kn...znaci imas i but ,vrat,plecku,slaninu... a dobijes i cvaraka koji u danasnje vrijeme i nisu bas jeftini...
Nemoze mi niko rec da je cjena u trg. centrima jeftinija od ovog navedenog... al jednostavno ljudi nemaju love ni za tu polovicu od 600-700kn nego odu u te famozne centre uzmu kilu -dve necega,ko fol na akciji i prezivljavaju kako znaju i umiju... pogotovo kod nas u slavoniji di je kupovna moc katastrofa,di si sretan ako imas 3000kn placu i jos pritom da je redovna(osim ako si sretnik pa radis u nekoj drzavnoj sluzbi)...
Jednostavno nekog legalnog otkupa nema,ono malo preostalih klaonica to nezanima jer ima sirom otvorena vrata jeftine uvozne sirovine,a obicni mali smrtnik si nemoze priustit moju polu od 600kn,nego ide u centre kod ovog sto dovozi iz vana,i evo ti j*benog,zacaranog kruga u kome nema raspleta i rjesenja u skorijem vremenu...

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Zato je tu cigo koji kupuje kod vas po 10 i prodaje kod nas po 15kn. Isto tako znam par mesara koji idu kod vas po svinje a bome i par pečenjara.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,845
Mislim da ništa od Hrvatske ako se ne desi neko čudo pa novi premijer i ekipa dovedu desetak solidnih proizvodnih firmi koje će zaposlit po nekoliko tisuća ljudi. Osobno cijeli život čekam biće bolje, sad imam 3-4 mjeseca za naučit njemački i probati gore, ako neće ići mogu se uvijek vratiti ovdje i saditi krumpire koji će biti vrlo traženi uskoro.

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
Meni koliko je poznato iz ove teme ti prika moj nikada neces otici nikuda.
Budimo realni,u tim trgovackim centrima ljudi dobijaju robu na rate i takve seme pa im to izgleda lakse,druga stvar je sto kad polovicu bacis na stol opet treba raditi a nikom se neda izgleda.
Treca i najvaznija stvar oni koji znaju sta znaci domace ti nepitaju koliko kosta nego nazovu i kazu zakolji da me ceka obradjeno ili si dodju po to i sami rade.
U svakom slucaju fali love kod malog covjeka,to je osnovni problem a po tom pitanju se nenadam boljem tako skoro.
Nekad su ljudi dolazili kad god se nesto slavilo daj janjca bome danas ako par godisnje ode na taj nacin dobro je.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,845
Kak ti znaš da ja ne budem otišao, jedina prepreka mi jezik i idem na tečaj za mjesec dana, a što se tiče poljoprivrede mi se ne možemo nositi s razvijenim državama koje subvencioniraju svoje poljoprivrednike pa nas je preplavila strana roba najviše iz Njemačke i Španjolske koliko vidim.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,748
eh, najlakše pobjeć...
...ali meni se gušt borit...pa ostajem do daljnjega...
matematika je jednostavna...znam da sam nerentabilan, znam da sam pre mali, znam da nećem poticaja, znam da bi pametan odustal, ali ja delam dalje!

nema predaje!

A ovo kaj se tiče velikih proizvođaća koji okupiraju zemlju privatnih vlasnika samo radi poticaja, tu se ne može generalizirati...
...imaš ljudi koji su normalni i rade tuđu zemlju prema svim pravilima struke (doduše da je takvih manje od 20 posto, ali ima ih), a ima i onih koji rade tuđu zemlju na načelu skakavaca (takvih je većina, a usporedba sa skakavcima je biblijska)...dođu, opustoše i odu dalje...
zato nitko nek ne baca kamen na adonisa ili nekog drugog dok točno ne sazna (a to jedino možete ako mu date svoju zemlju da radi) kak taj čovjek poštuje, obrađuje i koliko ulaže u zemlju.

:eek::

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Ima nas svakakvih i ako se netko odluči da ide dalje, to je njegov izbor.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Sad ču malo skrenit s teme!!
Svi govorimo o nekakvom Hrvatskom jalu,ja sad pitam gdje je Hrvatski inat,onaj inat koji nas je gurao dalje,koji nas je činio ponosnim,koji nas je održo do danas i zbog tog inata svi su nam mogli samo"popušit"
Ako svi budu razmišljali na taj način da če otiči(Njemačka i sl.)tko če onda ostati i tko če ovo naše društvo učinit boljim i lagodnijm za život svih nas ako ne MI SAMI!!
Kolega adonis je jedan svjetal primjer čovjeka koji nije čeko da mu nešto padne s neba i da se netko drugi pobrine za njega,uzeo je stvar u svoje ruke,zasukao rukave i radi,ima takvih primjera puno samo se okrenite oko sebe i uspoređujte sa onima koji su uspjeli!

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Sorry ali jel ti shvaćaš s kime se boris? S postenom trzisnom utakmicom sigurno ne. Dok mi tu preživljavamo od inata drugi beru vrhnje.

Kupujemo njemacke aute, traktore, strojeve,alate, masu ostalih proizvoda iz drugih zemalja. I onda smo sretni kada pršut zaštitimo. A u pm.

Ali nema veze imamo i mi svoje prednosti, voda, šume, more, zemlja. Jednog dana biti će kako ona pjesma kaže back to the roots.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Sorry ali jel ti shvaćaš s kime se boris? S postenom trzisnom utakmicom sigurno ne. Dok mi tu preživljavamo od inata drugi beru vrhnje.

Kupujemo njemacke aute, traktore, strojeve,alate, masu ostalih proizvoda iz drugih zemalja. I onda smo sretni kada pršut zaštitimo. A u pm.

Ali nema veze imamo i mi svoje prednosti, voda, šume, more, zemlja. Jednog dana biti će kako ona pjesma kaže back to the roots.
stai moj kad je čiovjek shvatio da je u špilji toplije medo je morao van ,xd

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Još će proć mnogo godina dok mi naučimo palit vatru i istjeramo naše medvjede!

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
samko- i za vodu,šumu,more i zemlju se već vodi,i vodit će se borba,kapital pobjeđuje,a mi izvlačimo kraći kraj...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,748
neka mi "izvlačimo" deblji kraj, ali s nama bude još itekakve muke...meni više žal naših seoskih pametnjakovića koji su otperjali u grad i rasprodali selo, a još više žalim kad čujem djecu selske gospode kak se rugaju drugoj djeci koja imaju volje radit na zemlji...
opasno bolestan mentalni sklop...a temelj bolesti je u školstvu...jer seljak si kad za niš drugo nisi...
:icon_cry:

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
I ja sam mišljenja da budu teže pokopali nekog malog,koji je još koliko toliko nezavisan,nego velikog s teretom kredita,pošto vidimo koliko je malo potrebno da se cijela svjetska ekonomija preokrene,i preko noći si bogec.
Ali velim oko prirodnih resursa se vodi velika borba,a mi smo svi sitne ribe u toj igri,htjeli to priznati ili ne...

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Seoska gospoda su narod koji će pojesti svoju djedovinu pa će postati seosko ruglo. Marljiv seljak se nikad nije obogatio ali nije ni gladan.

Posljednje uređivanje:

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Upravo tako darijus,problem je u nama samima u cjelom narodu,kad sluga postane gospodar onda to izgleda kako je danas!

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,435
Ne bojte se ljudi, sad će nas Tim Orešković i HrvatskiDemokratskiMost izbaviti iz naših muka i tegoba.

Samo me zanima kako će sada ići s ovim potporama? 'Oće li biti opet svi veliki dobili preko 90% potpora, a mi mali ostatke. Kao i sa državnom zemljom i svime ostalim, samo će sada vjerojatno samo politički podobni dobiti nešto, a ostatak više sreće drugi puta. Da se razumijemo, nit' sam u kojoj stranci, nit' se kojoj priklanjam, a također ni moji. Pa se sve bojim krenuti u te potpore. Daš brdo para za plan i program i naplaćaš ovu stoku za izradu istoga, a oni su samo prepisali plan od Joce Škljoce, pokupili pare i zabole ih uvo za tebe. Ubiti da im se plaća po učinku, odnosno kada prođe na natječaju, da vidiš kao bi se radilo, sve bi se pušilo...

Ali realno gledajući, ako nisi u dugovima, imaš nešto zemlje i radiš kako spada, nikada nisi u gubitku.

Na vrh