E sad kad smo kod ovoga svega, moj stari i ja tako često pričamo i komentiramo što danas - sutra i kako.
Ubiti sve se svodi da u svim ovim proizvodima u trgovačkim lancima ima nekih smjesa i primjesa koje su štetne itd, Sad ove studije to lagano i potvrđuju, al' kreni nešto i odmah te uguše. Eno, u Rusiji ili gdje već su navezli one kamione s mesom iz 1978.g ili koje već. Pa se pitaš šta jedeš? Svinje koje je držao Drug Hitler u bunkeru? Kada ti sam Mesar u trgovačkom centru govori da ne uzimaš meso kod njega jer je noć ranije stiglo crno kao ugljen i natapali su ga u onim "čudesnim" otopinama da sve izgleda divno krasno.
Činjenica je da narod hrli u trg. lance kupiti svinjski but ili plečku za 15kn po kili, a zašto? Zato jer je sama kupovna moć građana mala i ako bi ti svaki mjesec išao u mesnicu gdje je koliko toliko sve svježe i iz provjerenih je izvora (mada mute i oni na svoju stranu) i davao bubam 2x tjedno 30+ kn za kilu mesa, nebi imao da se pokriješ po guzici što se kaže, a gdje su režije i ostali izdatci, a da ne govorim kada bi uzimao druge domaće i eko proizvode... U današnjim uvjetima, četveročlana obitelj sa mjesečnim primanjima od 5000kn još i može nekako, tu i tamo uzeti nešto malo bolje, dok onaj tko nema ili ima minimalac na mjesečnoj razini, čeka da neki trgovački lanac baci bubu da stiže meso po 15kn/kg.
Onaj tko si može izdvojiti za te bolje proizvode, on će ih i kupovati, tko nema za taj "luksuz" taj će i dalje tražiti najjeftiniju i u 99% slučajeva najgoru opciju.
A k tomu dodajmo da ja Pero Perić radim domaći: sir, med, mlijeko, meso itd... Ja svoj proizvod cijenim da pokrijem svoju proizvodnju i da zaradim koji dinar što se kaže, ali dolaze svinje iz uvoza ili od velikih igrača koji te svinje našopaju sa onim koncetratima, steroidima i kojekakvim smećem pa oni nabujaju za 90 dana i izgleda kao i svinja koja se hrani 180 i više dana s prirodnom hranom. Ali razlika u kvaliteti mesa je nemjerljiva. Baci vratinu od tog 'pietrena' na roštilj i baci vratinu od svinje iz domaćeg/seljačkog uzgoja, sam miris bez marinada i začina je nebo i zemlja, okus također nebo i zemlja.
Ali što pokušavam reći... Dok god je kupovna moć hrvatskog (građevina) građanina mala, on će hrliti po najjeftiniju i najlošiju robu jer sva ta čuda iz uvoza se dobiju za kunu, a pravi, kvalitetni proizvod koji ti kao proizvođač cijeniš na neku cijenu, ubiti pokrivaš sebe, a ne da obmanjuješ narod i obrćeš pare, nema izgleda kraj uvoza i trgovačkih lanaca.
Evo par primjera. Proizvodim vino, na godišnoj razini proizvedemo oko 13000L vina, cijena po litri, nebitno rinfuza, boca, butelja je 12kn. Kako da ja konkuriram negdje u trgovini kada mi država odbije PDV, markice, ambalaža, etikete, čepovi i ostalo. Ja i da ostavim na 12 kn cijenu, bio bi u minusu, a sada imamo po trgovinama 2L graševine za 12kn i kako onda konkurirati i imati neku zaradu? Nikako.
Drugi primjer kada je bilo ono sa mlijekom i aflatoksinima, svi su smanjili kupovinu mlijeka u trgovinama i okrenuli su se seljacima koji imaju krave i proizvode svoje mlijeko, sir i ostalo u krugu svoje kuće sa par krava. Svi su se čudili kao pura dreku kako je to domaće mlijeko ukusnije, masnije, gušće, bolje i sve najbolje, sir nemjerljivo bolji... I sada skoro 50% njih i dalje kupuje mlijeko i mliječne proizvode od tih naših seljaka jer je kvalileta neusporedivo bolja, a cijena je tu negdje čak i jeftinija nego u trgovini, obično je cijena ista kao i otkupna cijena mljekara. A sama kvaliteta nebo i zemlja. Osobno sam jedan od tih koji kupuje sireve kod naših domaćih proizvođača.
Naši ljudi su još zatucani i svi su protiv svih. Radije će otići u kaufland kupiti nešto nego kod tebe isto to samo domaće i kvalitetnije, a zašto? "Zato jer si to baš ti i neću kupiti od tebe." zbog iste ove stvari je kod nas propala pekara.
Otkako se otvorila pekara moji i ja smo uzimali kruh. Kruh nikada nije bilo neslan kako su tvrdili, nikada nismo našli dlaku, crve, zemlju i druge gluposti što drugi navodno jesu, a kruh smo kupovali 10 godina u istoj toj pekari. Ne kažem da nije i sam gazda malo zahebao situaciju.
Ali hoću reći da ljudska ljubomora itekako ima utjecaj i faktor u ovome svemu, ne prevelik, ali dovoljan da ti ni na razini svog mjesta ne možeš plasirati tvoj proizvod jer tvoj rođeni brat neće kupiti od tebe zato jer si to baš ti i neće tebi biti bolje nego meni, radije ću dat nekom švabi novce nego tebi.
Sad sam napisao čitav roman, ali mislim da dosta realno vidim stvari...