• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zračne kočnice

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
mene isto zanima samo kontra stvar. ja bi trebao smanjiti pritisak..
gdje se to podesava?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,168
slika-RISLAG-VENTIL-ZA-VAZDUSNU-INSTALACIJU--2672068x640.jpg

odgore na vrhu ima jedan vijak i na njemu se podešava , znači odozgo sa čela na ovoj slici se jedva vidi

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
mene isto zanima samo kontra stvar. ja bi trebao smanjiti pritisak..
gdje se to podesava?

Pritisak zraka mozes podesiti na rislag ventilu.To ti je onaj ventil na kojeg ide cijev sa kompresora.

Zetorboy

Iskusan lik
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,772
Ovako, slabo sam upoznat s tim cijelim sistemom kako radi, a drugi problem je što nemogu složiti kočnice na prikolici. Zanima me, dali na traktoru mora postojati neki ventil, kad stisneš papučicu kočnice da on nešto odradi sa zrakom, ili je njgovo samo da druka pritisak na prikolicu. probali smo raspojiti crijevo prije regulatora, a prikopačno je bilo na traktor, stiskom na papučicu, ništa se ne dešava. kad se prikopča crijevo na traktor, kočioni cilindar blokira, kad se crijevo otpoji, on otpusti. sad, jel mora na traktoru postojati nešta šta regulira tlak pristiskom papučice, ili se sve to treba odvijati na prikolici? više sam lud i neznam šta bi tu više napravio.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,411
Po meni bi trebalo biti tako:
Kad je sve normalno, tlak mora biti isti i na prikolici i na traktoru, tako da kompresor nadopunjuje komprimiranim zrakom i na prikolici. Kad se koči na traktoru, mora postojati ventil na traktoru, da kak se pritisne papučica kočnice, ovisno o jačini stiskanja, on mora da smanji pritisak od 6-7 bara do nule, ako naravno stisnemo do kraja...prikolica radi obrnuto. Kad nema tlaka u cijevi dobave, s tom razlikom pada tlaka, prikolica mora da koči sa onim ugrađenim spremnikom i ventilom. Znači, što veći pad tlaka, prikolica jače koči. To je dobra stvar, u slučaju puknuća cijevi između traktora i prokolice, ili ako se otkači prikolica, sama od sebe zakoči...

Zetorboy

Iskusan lik
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,772
jel znaš možda gdje bi se taj ventil trebao nalaziti? ako postoji uopće, a druga stvar, kod mene je i prednji kradan povezan isto prek zraka, tak da je opet pitanje da nije tu šta prespajano, ili ima možda ima neš za prebacivanje

Posljednje uređivanje od moderatora:

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,411
Neznam kako je na zetoru, ali znam dobro kako radi pneumatika na IMT. Moraš ga pronaći. Prati cijev gdje ide od priključka cijevi za prikolicu na traktoru. Bi trebala ići ravno na tom ventilu. Taj regulacioni ventil tlaka mora i biti i nekako spojen sa pedalom kočnice(mehanički ili hidrostatski) na traktoru ako ne ti ne može da radi. Ono za prednji kardan mora biti drugi krug zraka i nema to veze sa kočnicama. Mozda je najbolje da napravis par slika.

Zetorboy

Iskusan lik
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,772
problem riješen, i totalno glup... hehehehe :-D btw, hvala na pomoći, kad se vidimo, popijemo pivicu :-D

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
dosta prikolica ima onaj ventil koji se okrece zavisno koliko ima tereta. puna prikolica, p ola ili prazna prikolica. imam to na maloj i sve super.
e sad, ova koju slazemo to nema. kocnice rade super, cak malo i predobro pa bi joj dobro dosao taj ventil da ne koci tako dok je prazna ili manji teret. ima li taj dio za kupiti posebno i dali je problem ugraditi to na vec postojeci sistem? ili se samo ubaci na crijevo i vozi?

haris

Član
Tu od
25 Ožu 2010
Poruka
119
ja sam vec odavno krenuo da rijesim problem kocenja na prikolici ugradio cilindar nabavio crijeva samo mi fali ventil na prikolici nmg nigdje da nadjem :(

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
ja sam vec odavno krenuo da rijesim problem kocenja na prikolici ugradio cilindar nabavio crijeva samo mi fali ventil na prikolici nmg nigdje da nadjem :(

Ventil na prikolici nov u Bosni kosta 180eura (350)KM.

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
imam ja na mojoj majevici 4t nikad koristeno komplet instalaciju zracnu ako je neko za mozemo se dogovoriti

ja ionak nemam kompresora na traktoru

jesi prodao ovo ako ne daj mi pošalji svoju ponudu na PM

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
nitko dugo ne piše o kočnicama,, pošto imam šumsku prikolicu sa paknam, sajlama, hidrauličnim cilindrima,sve u kopletu zadnja osovina sa diferencijalom od malog Tama, dužine tovarnog prostora 4 m,planiram si sližiti nekakve kočnice jasno mi je da bi najjednostavnije bilo naručiti izradu sajle sa bužirom i staviti ručku od ručne na traktor, ali s obzirom da imam zračnu instalaciju i kopresor na traktpru razmišljao sam da kupim zračni cilindar, crijevo i spojku za traktor, s obzirom da na trakotoru na pedali kočnice imam onaj ventil, interesira me dali bi to radilo, t.j. dali ta pedala kočnice pušta zrak u crijevo i prikolicu ili kako to već radi,, ovo mi se čini najjednostavnije rješenje

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,411
Nebi radilo.
Kad stisneš pedalu ne pušta zrak u cijev, već ga ispušta.
Morao bi još staviti bocu i jedan poseban ventil koji otvara zrak iz te boce kad nema pritiska u cijevi od priključka...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,168
Treba ti još onaj komplikovani ventil na prikolici i boca , taj ventil je tu da radi obrnuto
Znači tvoj izlaz iz traktora ti je stalno pod pritiskom , kada pritisneš kočnicu pritisak nestaje i onda ti taj komplikovani ventil pretoči zrak izboce na prikolici u zračni klip
To je sve urađeno u službu bezbjednosti da ako se prikolica otkači ili pukne crijevo kočnica se automatski potegne
E sad , za šumsku prikolicu ako se malo izađe iz okvira bezbjednosti može da se uradi i direktno kako ti misliš ali onda ti ni onad ventil na traktoru ne odgovara nego moraš tražiti drugi sa povratnom spregom , mada njega je lakše naći nego onaj komplikovani

Komplikovani , jer naznam kako se tačno zove :icon_redface:

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
ma iči će sajla i sa ručkom na traktor i mir, paše na sve traktore i najjednostavnje i najjeftinije,,

- pročitao sam cjelu temu ali nisam skužio dali klip iz cilindra izlazi kada u njega ulazi zrak (kao hidraulika) ili je on stalno vani a kada pritisak pada neka opruga ga povlači i na taj način povlači sajle ili okreče osovinu koja širi pakne i tako koči

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
ma iči će sajla i sa ručkom na traktor i mir, paše na sve traktore i najjednostavnje i najjeftinije,,

- pročitao sam cjelu temu ali nisam skužio dali klip iz cilindra izlazi kada u njega ulazi zrak (kao hidraulika) ili je on stalno vani a kada pritisak pada neka opruga ga povlači i na taj način povlači sajle ili okreče osovinu koja širi pakne i tako koči

Kočiš na tkz razliku zraka znači spojiš prikolicu na traktor čekaš kad kompresor nafila 5 bara tad 5 bara imamu obje posude znači otkočeno kad pritisneš kočnicu ispuštaš zrak iz traktora tlak iz prikolice pritišče klip kočnice od prikolice kad pustiš kočnicu tlakovi se izjednače i kočenje prestaje znaći da bi to radilo moraš imati ispravan ventil na kočnicama ispravan rasporednik na prikolici i nesmije puštati zrak . možda da kupiš cilindar oko 300 kn novi spojiš na kiper i kočiš kiperom .

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
navodno taj kiper malo sporije reagira, t.j. za kočenje je OK ali kada otpuštaš oda ne reagira odmah, a opet to je sve navodno jer sam to pročitao ovdje na forumu a sad dali je tako ili ne neznam

Najnoviji postovi

Na vrh