Re: akumulatori
Forumaši imam problema sa novim akumulatorom na df-u u 2mj drugi put mi je prazan do kraja. Novoga smo kupili lani negdje u jeseni oko sjetve. Traktor nije bio paljen cca 2tj,prošli put kad je bio upaljen normalno je upalio,sad ujutro idem i nema šanse ni da okrene. Riječ je o akumulatoru Ciak 110 amperi izlazna snaga mu je 1000.
Šta može bit koji je problem da mi akumulator gubi struju na df-u,to mi se dešava skoro svake zime,lani nije jer je bio novi akumulator ali pred to je sa starim?
Recite mi kakve kablove za paljenje preporučujete,koje jačine i dali je pametno palit novi traktor preko njih zbog elektronike?
Dado dopusti komentar i par savjeta po ovoj problematici.
Unaprijed isprika svima što moram napisati malo više teksta, ako netko ne voli čitati.
Još jednom za svaki slučaj provjeri da li su spojevi na klemama akumulatora bez oksida i malo ih prstima namaži s uljem i dobro stegni.
Ako traktor po zimi rijetko pališ, skidaj akumulator i drži ga u toploj i suhoj prostoriji, bude ti zahvalan a ti veseo dok ga budeš trebao.
Uglavnom su svi akumulatori dobri dok je toplo vrijeme, no na muci se poznaju junaci. Sa padom temperature olovnom akumulatoru se smanjuje i kapacitet, odjednom ta naša kanta za struju od 5 litara više ne sadrži 5 litara struje nego 2,5 do 3 litre struje, a ulje se zgusnulo, upaliti gorivo je teže ili s grijanjem još teže...
Provjeri si ispravnost svih ćelija akumulatora na način da otvoriš sve čepove i staviš ih sa strane, dok je akumulator mirovao dan ili dva, a prije probe paljenja. Netko neka ti proba vršiti paljenje, neka ga starta sa elektroporetačem, a ti istovremeno promatraj što se dešava u svim ćelijama sa elektrolitom. Ukoliko neka ćelija kod startovanja iznenada kao da kipi, onda si našao krivca "lošeg ponašanja akumulatora". Ako se sve ćelije ponašaju jednako onda je pretpostavka da su sve dobre, a da je akumulatoru nešto izvuklo struju.
Napravi i drugu provjeru podjednake napunjenosti svih ćelija akumulatora sa aerometrom za elektrolit. Ne trebaš sada znati svu teoriju, dovoljno je da vidiš da na svim ćelijama plovak aerometra jednako veselo i visoko pliva, ako negdje tone dublje e tu je problem i voda, a ne elktrolit.
Ovo što ti ljudi pišu za probe s lampicama, žaruljicama itd. sve to stoji samo nije baš sve tako jednostavno prepoznati što se dobro, a što nije pokazalo.
Dok ti motor radi u mraku kontrolna lampica od alternatora ne smije nimalo tinjati, ako tinja problem je i u alternatoru.
Za upaliti snažan motor trebaju kablovi za posuđivanje struje biti gotovo istog presjeka bakrenog finožičanog voda kao i na tvojem vozilu između akumulatora i elektropokretača. Dok je tvoj akumulator slab preko kablova moraš potegnuti svu potrebnu struju iz tuđeg akumulatora, zato nikakve igračke nego ozbiljni kablovi sa vrlo jakim štipaljkama (krokodil klemama) za čvrsti spoj i dobru vodljivost struje. Nije to paljenje fiće ili peglice, na snažnom traktoru u prvim dijelovima sekunde struje kroz elektropokretač su i do 1000 A i naglo padaju ako on počne veselo vrtjeti. Ako ne vrti veselo, nego jauče e onda je struja debljine dječje ruke, malo šale da bude slikovitije.
Bilo bi mi drago da se javiš sa povratnim informacijama.
lp