• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

alati i strojevi domače izrade koji nisu usko vezani za poljoprivredu

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
dane ja mislim da ovde i neide podmazivanje glave.tu su klasicne plocice ventili .one dve sire cevi su za hladjenje vodom stublina i glave .ja nevidim nigde mogucnost da ti stavis cev jer je ni konstrukciono nema ili je ja nevidim.vidim izvod na karteru odakle si vukao ule na pumpu ali nevidim gde bi spojio na glavu.nemoze ici na siroke cevi.uradi ti hladjenje na njemu na te cevi sire a ja koliko znam tu nema podmazivanja.mozda na ona dva cepa povremeno ocistiti i kanuti malo ulja. poslusaj misljenje drugih mozda neko ima ovakav tip i mucio muke.ja mislim da ti ventili netraze odrzavanje .samo da uradis hladjenje kompresora jer ovde je vodeno koliko vidim

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
Podmazivanje ide samo ga nisi uočio evo na ovoj slici gdje je crvena strelica tu je ulaz direktno u radilicu sa strane samo što je otpojeno ovo plavo crevo a ovo gdje je zelena strelica tu je odvod iz kartera u posudu koja se nalazi ispod a nevidi se na slici. Dobro si primjetio kompresor ima i vodeno hlađenje.Ulje pumpa vuče iz posude (rezervara)

Uploaded with ImageShack.us

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
pa to me cudilo jer nevidim na slici drugo crevo.mislio sam da je druga strana radilice koriscena za nesto a ono je holender koji se fakticki naslanja na radilicu i gura ulje u nju.a reci mi ovako otvor za ulje je znaci pod 90 stepeni ,odozgo kako si i obelezio strelicom.ili je otvor sa prednje strane holendera.moglo bi se resiti vec postojecim delovima.prevelik je tu protok pa se time pritisak drasticno povecava.resenje je po meni da uljnu pumpu raskacis od tog kaisa.neka on pogoni samo kompresor.na remenicu kompresora postojecu da pricvrstis malu remenicu alternatora i dodatnim malim kaisem pogonis veliku remenicu pumpe.tako ces dosta smanjiti protok pumpe i mislim da bi to bilo dobro.

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292

ovo je moja rezalica napravljena prije par godina, ništa komplicirano, ali služi svrsi

nije alat,ali je ljepše delat dok nekaj svira

Može li malo više detalja oko izrade ove ,, rezalice ,,

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
pa to me cudilo jer nevidim na slici drugo crevo.mislio sam da je druga strana radilice koriscena za nesto a ono je holender koji se fakticki naslanja na radilicu i gura ulje u nju.a reci mi ovako otvor za ulje je znaci pod 90 stepeni ,odozgo kako si i obelezio strelicom.ili je otvor sa prednje strane holendera.moglo bi se resiti vec postojecim delovima.prevelik je tu protok pa se time pritisak drasticno povecava.resenje je po meni da uljnu pumpu raskacis od tog kaisa.neka on pogoni samo kompresor.na remenicu kompresora postojecu da pricvrstis malu remenicu alternatora i dodatnim malim kaisem pogonis veliku remenicu pumpe.tako ces dosta smanjiti protok pumpe i mislim da bi to bilo dobro.
otvor je s prednje strane holendera a probao sam spajati i ovako kako ti predlažeš ali neide servo pumpa je jednostavno prejaka za ovo a probat ću još tako da rasteretim ulaz u radilicu tako da da na dovodno crijevo stavim T komad i višak ulj ode u rezervar

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
razmisljao sam i o tome ali to je noz sa dve ostrice.tecnost uvek bezi linijom manjeg otpora tako da u ovom slucaju bi pobegla u povratni vod a radilica takoreci suva.jesi li rasklapo unutra da li nije zapusio kanal u radilici.tu se verovatno samo klipnjaca podmazuje a prskanjem iz njene rupe ostatak motora.tu netreba mnogo ulja ali proveri i to .mozda je od stajanja zapeklo ulje u kanalu. po meni je onda pretakajuca pumpica zupcasta o kojoj sam ti govorio bila idealna.isao sam danas kod druga da je uslikam ali je nema vise.otac mu je letos pregazio kombajnom.klasicna zupcasta pumpa kao uljna.dva zupcanika u metalnom kucistu velicine manjeg mobitela.dve cevcice za dovod i odvod ulja i izlazna osovina oko 8-10mm debljine.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Ja mislim da je u mene na kompresoru ista ovakva glava , nešto sam čačkao po njoj i napravili smo neke prepravke da ima podmazivanje bućkanjem ali iskreno da ti kažem da sam zaboravio šta smo radili
Sutra ću malo detaljnije pogledati kompresor valjda se prisjetim :oops:

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872
Zanima ima li netko iskustva s mlinovima čekičarima na kardanski pogon?

Imam IMT 539 i sad bih ja nekako pokušao napraviti mlin na njega.

Ako na izlazu kardana on ima 540 okretaja koliko bi mi okretaja trebalo na samom mlinu da mogu kvalitetno mljeti ječam i kukuruz za ishranu svinja?

Pretpostavljam da treba oko 3000 okretaja i kojim odnosom remenica da ja dobijem te okretaje? Kojeg promjera dabude veća, a kojeg primjera manja remenica?

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
rodjak mi ima skoro nov ,neka firma u okolini ga radi pa ga mogu uslikati pa vidi otprilike. on ga tera sa imt 533 i zadovoljan je sa njim

alenvw

Član
Tu od
6 Pro 2009
Poruka
422
evo ovako je na mom kompresoru
crvena strelica je povrat ulja na koji sam stavio komad crijeva u kojem je mjerač ulja

žuta strelica je bio dovod ulja na radilicu tu mi je komad crijeva ostao koji je bio spojen na blok motora kamiona to je tako ostalo otvoreno

plava strelica je odušak koji sam ja izbušio i stavio crijevo na bloku kompresora i to tako radi, unutra je nekih 3 decilitra ulja ako stavim više izbaca višak na odušak

samo neznam kako bih kod tebe riješio hlađenje to će ti biti problem

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872
Puno ti hvala Vica, bio bih zahvalan kad bi ga uslikao i ako možeš izmjeriti kojeg su promjera remenice.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
evo ti marko podataka,donja pogonska remenica je 56cm precnik a mala gonjena je 9 cm. e sad jos nesto velika remenica nije ukopavana za kais nego ja ravna a mala je ukopana za dva kaisa 17mm.to je uradjeno u slucaju zagusenja ili loma nekog da lakse prokliza.inace u normalnom radu super funkcionise.radi na oko 1500 obrtaja radilice bez naprezanja traktora.pokusacu da stavim slike mada me komp.zeza

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
16012013304.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG] sad ce valjda biti sloka
16012013306.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG] na ovom nosecem stubu na 4 srafa se spanuje kais,ima mogucnost zbog visine kardana da se spusti ili podigne cela pogonska remenica i razlicitim duzinama kaisa naspanuje.imam jos dve slike ali jedva sam i ove uspeo ,pada konekcija.

Posljednje uređivanje:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
ovo je f 600. isto izgleda i f700. samo sam je preradio za kipor dizel od 5,5ks. nisam se pokajao jel razlika u potrosnji i vise obrtnog momenta mnogo mi znaci u teskim frezovanjima do 30cm

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
ja ču za proljetno frezanje bašće stavit kopačice, a za vinograd ću koristit vučnu frezu jer tamo netreba duboko, da sačuvam stroj.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
ja radim usluzno friziranje basta i plastenika pa mi dosta znaci sto sam ubacio dizela.oseca se da je jaci bar za 30% a potrosnja skoro 4 puta manja. drugo ovaj ima uljnu pumpu i moze raditi pod vecom kosinom.tezi je dosta tako da mi netrebaju vise prednji tegovi.moticice su mi duze 5cm od fabrickih tako da sad sam stavljao dodatne limove na blatobrane jer zemlja leti uvis po meni i masini

Najnoviji postovi

Na vrh