Ne znam koja je pregorila,nego sam skužio da bi moglo biti pema tinjanju lampice
Imao si pravo glede trifaze(žice,jedna je puknula na izvodu namota,sad će biti problem to spojit,Da li postoji mogućnost da je radio na dva izvoda,pa da je zbog toga tinjala lampica
Kužim ovo ispitivanje prema b+,a šta bi trebao biti b-?
Nema zamjerke,da sam profesionalac nebi pitao
Vidim da imaš nove,dali se to isplati popravljat,s obzirom da su unutra u stisnutom,ili je bolje zamjeniti komplet i kolika mu je cijena?
Kontrolna lampica je spojena s jedne strane žaruljice na kontakt bravi kontaktima oznaka 14/54, dakle na kontakt i plus akumulatora. U stanju mirovanja alternator preko nje dobije početnu pobudu. :icon_e_smile: Dok ga zavrtimo i pobudimo dalje ga regulator regulira do 13,8 V. (Izmjerio si otpor rotora 4 OHM-a), ako je po OHMOVOM zakonu I=U/R, tada je struja pobude 12/4 malo preko 3 A :icon_e_smile:, nemojmo iči sada u decimale. Dok se alternator probudi i počne filati, izjednači se napon na plus klemi akumulatora i alternatora, više nema razlike napona i lampica se gasi. Ali dok napon na akumulatoru nije jednak naponu u alternatoru kroz kontrolnu žaruljicu uvijek teče nekakva mala struja koja zagrije nit i ona lagano tinja / svijetli. :icon_e_smile:
Pažljivo gledaj ovu sliku:
- desna strana na slici ima na rupama za šarafe izolatore, to je plus (+)
- lijeva strana nema, naslanja se direktno na kučište alternatora, na masu, to je minus (-)
- sad si to usporedi sa ranije priloženom shemom i snađi se :icon_e_smile: s druge strane su sve diode točkasto zavarene na spojevima "tzv punkt švajs" :icon_e_smile:, nije baš pametno to meko lemiti s tinol žicom,
- nekako sam uvjeren da nemaš dovoljno prakse da to rastaviš, pa onda nemaš materijala s kim bi popravio, ujedno ako je puknuo izvod na statoru ne gine ti premotavanje statora ??? zato bolje ti otiđi na prvi auto otpad i za stotinjak kuna kupi "dokazano ispravan" alternator i pripaši si ga na traktor, ne boj se ne bude on prejak ionako je reguliran s regulatorom napona 14 V, a struje si akumulator uzme koliko mu treba :icon_e_smile: