To se navodno može dogoditi, ali nije pravilo. Barem ne na ovim starim ragama sa kojima sam se ja susretal.posto se radi o izraubanom stroju, ne bih se cudio da je stroj radio tj da su motor palili bez spojenog akumulatora ili da se iz tko zna kakvog razloga akumulator odspojio cim se je upalio motor, u takvom slucaju dogadja se to da alternator nema referentni napon i dize napon do te granice da probiju ispravljacke diode....
kada ispravljacke diode koje se nalaze na potkovi probiju, tada se ima situacija da kada se da kontakt, lampica ne svijetli ili ako ta lampica ide preko releja, relej se ne aktivira da lampica svijetli.....
vidjeno na velikom broju traktora kada ljudi upale traktor sa akumulatorom i onda vrate akumulator u auto, a odu sa traktorom bez akumulatora....
isti problem imao na zastavi 125p....kontrolna lampica se nije palila ni kada je motor bio ugasen, a kljuc u polozaju za kontakt....
Ne večina, ali barem polaih se razrađuje bez akumulatora.
Dal sam imal sreče neznam, ali ni na jednom nije alternator riknul. Velim, čul sam ali mi se nije potrefilo.
A kolke sam tek na ključ pokušal ugasiti pa im u radu kontakt oduzel.... dođe na isto, ako ne i lošije nego da radi bez akumulatora.
...