• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ALTERNATOR - Pomoć oko alternatora

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,652
posto se radi o izraubanom stroju, ne bih se cudio da je stroj radio tj da su motor palili bez spojenog akumulatora ili da se iz tko zna kakvog razloga akumulator odspojio cim se je upalio motor, u takvom slucaju dogadja se to da alternator nema referentni napon i dize napon do te granice da probiju ispravljacke diode....

kada ispravljacke diode koje se nalaze na potkovi probiju, tada se ima situacija da kada se da kontakt, lampica ne svijetli ili ako ta lampica ide preko releja, relej se ne aktivira da lampica svijetli.....

vidjeno na velikom broju traktora kada ljudi upale traktor sa akumulatorom i onda vrate akumulator u auto, a odu sa traktorom bez akumulatora....

isti problem imao na zastavi 125p....kontrolna lampica se nije palila ni kada je motor bio ugasen, a kljuc u polozaju za kontakt....
To se navodno može dogoditi, ali nije pravilo. Barem ne na ovim starim ragama sa kojima sam se ja susretal.
Ne večina, ali barem polaih se razrađuje bez akumulatora.
Dal sam imal sreče neznam, ali ni na jednom nije alternator riknul. Velim, čul sam ali mi se nije potrefilo.
A kolke sam tek na ključ pokušal ugasiti pa im u radu kontakt oduzel.... dođe na isto, ako ne i lošije nego da radi bez akumulatora.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,652
@MUHA vidi gore pa jasno sam napisao kamo se spaja, u zvjezdište statora.

View attachment 91904
Evo ti i strelica, crvena pokazuje zvjezdište, zelena gdje se spaja žica za pobudu koja dolazi od regulatora napona.
Sad te tek kužim kaj tebe brine, da mora imati i tzv. pomoćni relej koji upravlja kontrolkom, ali bio sam uvjeren i podrazumijevao sam da to Vi svi koji raspravljate i znate. Znala je u zvjezdište iči žica žute boje, ali ne mora biti, svejedno je koja bude boja. Važno je znati što je što. Inače nisu svi alternatori jako pitomi, ima i drugačijih ;):geek:
E to te ja pitam, to je za mene nauk, ili ti škola, a ne tam neke šeme sa nekim kvadratičima, kružičima prekriženima, federima....

I ovo su isto šeme nečega, ali možda nekom ništ ne govore dok nekom drugom sve objašnjavaju,

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,470
I sad bude @savoris sretan z našim raspravama kaj kvočka z špagom.
Još bu iskal da mu posudite te Vaše čitulje.
Moguće je da ste mi se i malo bolje podsmjehnuli dok sam mu natipkal prvih par pitanja, a kaj ak nebu svijetlila, kaj ak bude svijetlila, kaj ak bude napona, a ne bu punjenja. Sigurno ste si rekli vidiš ga, pa baš je bedak na kvadrat, tak nekak :ppozdrav:...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,652
Ponavljanje je majka znanja, sad sam se vratil unazad i shvatil da si još jučer napisal gde se spaja kontrolka ali nisam požljivo čital
Ali samo da pitam dali tu sijalica dobiva masu ili plus?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,034
+ poslije kontakta - žarulja - zvjezdište.
Tak je spojeno s relejem, pa zaključujem da bi moglo i sa žaruljom.
Na žalost, nemrem probati jer je rumunj na mojem zamijenjen Iskrom s ugrađenim regulatorom.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,470
To je zvjezdište koje se povezuje na relej, koji kontrolira, pali, ili gasi kontrolnu lampicu od alternatora. ;)
Računaj na činjenicu da su na drugom kraju svakog od ta tri namota statora diode. Dobiva se manji i puslirajuči napon, znači nije jednak nazivnom i nije potpuno istosmjerni. On kao takav aktivira relej koji gasi kontrolku.
@ZJ malo netočno si sad prikazao situaciju, ne bi tak išlo.

Kaj je sad ovo popravni ispit u Šupu ili???

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,034
posto se radi o izraubanom stroju, ne bih se cudio da je stroj radio tj da su motor palili bez spojenog akumulatora ili da se iz tko zna kakvog razloga akumulator odspojio cim se je upalio motor, u takvom slucaju dogadja se to da alternator nema referentni napon i dize napon do te granice da probiju ispravljacke diode....
Da, to se dogodilo na mojem traktoru, kad je krepal glavni osigurač
kada ispravljacke diode koje se nalaze na potkovi probiju, tada se ima situacija da kada se da kontakt, lampica ne svijetli ili ako ta lampica ide preko releja, relej se ne aktivira da lampica svijetli.....
Ne sjećam se, davno je bilo...lampica je valjda stalno svijetlila...

Taj rumunjski alternator ima aksijalne prstene i kad su se poderali, nije bilo novih za zamjenu, pa je cijeli alternator zamijenjen i instalacija preuređena za novoga.

To je zvjezdište koje se povezuje na relej, koji kontrolira, pali, ili gasi kontrolnu lampicu od alternatora. ;)
Računaj na činjenicu da su na drugom kraju svakog od ta tri namota statora diode. Dobiva se manji i puslirajuči napon, znači nije jednak nazivnom i nije potpuno istosmjerni. On kao takav aktivira relej koji gasi kontrolku.
@ZJ malo netočno si sad prikazao situaciju, ne bi tak išlo.
Da, relej je "pegla" i ne smeta mu pulsirajući niti smanjeni napon, a žarulja nije, pa bi titrala... ali to je princip kontrole...na to sam mislil.

Najnoviji postovi

Na vrh