Imam problem sa anlaserom na univerzalu 550 (rumunjski), dešavalo se da zavrti a ne ubaci dovoljno i zakrči, promijenio sam novi bendix i bilo dobro prvih 10-15 paljenja i dalje isto. Kad ga skinem i probam, automat odmah ubaci zupčanik do onog osigurača i zavrti ga.
Jel netko imao takav problem, navodno sam negdje čuo da treba podložit negdje osovinu ili nešto već da se gurne sve prema naprijed, jer kao zupčanik ne ubaci dosta duboko.
Draško
Nekada davno takvi su problemi bili skoro svakodnevni na tzv. Fiatima 1300, puno je njih "krčalo, zvrčalo sve samo ne zavrtjelo motor i upalilo". Uglavnom su kvar činili nesretan spoj nepodmazanog ožljebljenog dijela anlasera, po kojem automat i vilica moraju gurnuti tzv. bendix; odnosno zupčanik. Tada je snaga automata i vilice najčešće stlačila oprugu na samom bendixu i time je vilica napravila puni ili dovoljno dugi hod, koji je omogućio da se dogodi spoj u prekidaču automata i anlaser se počne vrtjeti, jer nema pojma da se zupčanik bendixa nije djelomično ili u potpunosti uzubio u zupčanik zamašnjaka motora (tzv. vijenac zamašnjaka).
Nije mi poznato da li ti sad možeš slikovito pratiti korak po korak, ali da pojasnim i dalje.
Bendix bi tada krčao, strugao po zamašnjaku i znao bi vrlo jako oštetiti zube u zoni u kojoj taj motor najčešće staje. Ne samo to nego bi i raširio, natukao zube zamašnjaka u tolikoj mjeri da se više i nije novi zupčanik bendixa mogao normalno uzubiti.
Dakle
uzrok je bio otežani hod bendixa po osovini rotora anlasera zbog lošeg održavanja i NE podmazivanja.
Posljedica je bila da je automat bio dovoljno jak, da iako nije odgurnuo bendix u krajnji predni položaj, je savladao protu silu opruge na bendixu i ostvario spajanje kontakata prekidača za vrtnju rotora anlasera.
Predlažem ti da demontiraš anlaser i ispitaš ga na način. Stegni ga u šrauštuk / škripac. Pripremi dobre kablove za pomoć kod startovanja i dobar akumulator. Napravi spoj, dakle pripremi anlaser za start u šrauštuku / škripcu.
Uzmi drvenu letvicu dimenzije taman da ju uguraš ispred zupčanika bendixa u kučištu anlasera, kako bi spriječio da ga automat i vilica izbace u prednji položaj do kraja.
Oprezno i čvrsto drži tu letvicu i sada s tankom žicom spoji kontakte na anlaseru + akumulatora oznaka 30, s namotom automata oznaka 50.
Ukoliko ti anlaser klikne i proba gurnuti bendix u prednji položaj i ostane mirovati a ne vrtjeti, tada je anlaser sada "recimo" dobar.
Ukoliko ti anlaser klikne i zavrti bendix u zablokranom položaju bez napravljenog hoda unaprijed, tada je došlo do zamora materijala opruge na bendixu i/ili zračnosti, lufta, istrošenosti na osovinici vilice, prihvatu na automat itd. Ako dakle može zavrtjeti s blokiranim bendixom onda si obavezno i pregledaj cijeli zupčanik zamašnjaka motora moguće je da je negdje naštahan, oštećen...
Probaj pa nam javi što si otkrio, molim te.
Dotle, lijepi pozdrav