- Tu od
- 15 Ožu 2010
- Poruka
- 1,713
Ako vam motor zakuha, znajte da ste ga sjb za polovicu, bila voda ili antifriz. Meni je na rajderu zakuhao 3 puta motor, i sad je za baciti.
Inace neki traktori rade na radnoj temp od 90-100 *C , pa zato koriste antifriz. Prije je u mom selu bio jedan jednocilindras i motor mu radi na 120*C, ali je gazda u njega sipao neku posebnu tekucinu iz italije.
Ja sam prije imao kolektore na kući i preko zime sam punio sa antifrizom, na kraju su mi krenuli zakuhati i voda ni imala cirkulacije, Nakon par godina su skinuti i u cijevima i ekspanziji sam naso nekaj gumeno i tvrdo velicine šake. Sad jel neko imao slicneg iskustva?
radnu temperaturu traktoru reguliraš termostatom. Imaš ih koji otvaraju već na 50°C pa sve do onih koji otvaraju tek na 90°C.... KOd mene osobno je termostat ~70C - znači radna 70-80°C ovisno o opterečenju..
druga stvar antifriz ima vrelište na minimum 120°C, ako je ispravan sistem (pritisak 2 bara) onda je i više, druga stvar je da antifriz ima veći toplinski kapacitet od vode i može primit veću količinu topline u kraćem vremenu...
o vodi znamo sve - potiče oksidaciju, taloži hrđu na svim mjestima, ne podmazuje, vrije na 100 /105°C u ispravnom sistemu.. Čim se jednom stavi voda u sistem taj rashladni sistem nikad više neće imat istu učinkovitost kao s antifrizom i po moje nikad više nije ispravan.....