Ma ne mislim ja da odlazi on čitav i da ga mjenjaš. Kroz ovaj zglob,na kojem se traktor savija po preko na neravnini , idu dvije osovine. ona više odzgoraj je glavni pogon od motora i ide na mjenjač a deblija spodaj je pogon kotača.
Svi 3 modeli snage 50 konja(normal ,jona i F)so na mjestu kdje je mjenjačka poluga prazni. to je samo od debelog lima napravljen takav poklopac,koji sklaplja prednji i stražnji dio a iz svakog dođe dvije osovina,koje spaja suha ripna.
podpuno isto izgleda kao na Torpedu 55 i štore 404 pogon prednjih kotača ososvina iz mjenjača naprijed.
i ove ripne se nakon vremena rada zglodajo.
Pitao sam ovlaštenog servisera kod agromehanike u MB šta da učinim jer radi tamo takvo buku i to samo u 1 brzoj brzini nizbrdo i v ravnini. i kaže mi.Ako nemate previše novaca ne učinite NIŠTA. To če vam još dugo služiti ove osovine,prije što če se do kraja poderati. A znate kada su do kraja uništene me pita. Pa neznam,mu kažem. Kada u brzini traktor zastoji,tada znaš da do kraja zglodalo ripne i zubovi su otišli na obadvijeh ososvinah i na ripni. Tada kada mjenjavaš, mjenjati treba sve 3 stvari. I provjeriti u kakvom je stanju zglob,i porihtati treba tada i toga ako je to potrebno. Jeer ako ga ne,onda če izglodati opet odmah još nove osovine.
Nemoj se ljutiti ako nešto ne drži,jer tak osam ja tog servisera skužio. A ako koj zna pravo istinu nek me izprave.
Moj unac ima 5400 F. Ima oko 1800 sati rada godina 95,ali ne priča o nikakvi buki od ripna,pa maka je kod tog modela osovina i zglob isto urađeno. Vidio ja na svoje oči,jer se legnuo pod njega. Možda zbog toga jer taj model ima neenake velike kotače i uvijek transmisija malo koči i ima zbog toga mir. Kod istih kotača dođe do podpunog razterećenja transmisije i ovdje može više buke stvarati.
Na kraju priče serviser mi kazao,pazite,da mažete zglob sa pravoj mašču. Sa crvenu mašču.
Ovo mi je kod mog AC-ja jedina boljka ostalo je super. U mislima mi bilo,da bih oko ripne (problem stvara virojatno samo tanja osovina od motora do mjenjača)namotao deblju bumo i zateguo jo sa objemko,da jo drži.Taj guma preprečavala bi drljanje osovina u ripni i još uvijek bi se mogli elenenti kretati bez brige. Ali stvarno me sram,jer takih mahinacija ni trebalo raditi na TV-ju pa maka je godine 78 i od mjenjača ili bilo od čega ne dođe nikakva buka nikada i nikakvih problema nikada. Samo se mjenjao ključ mjenjača i mirna Bosna naprijed.
Pozdrav ljubiteljima AC-ja !