• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Antonio Carraro

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
839
Darko HItner-Hidropogon na Majoru??On ti ima mijenjač 12+12, koj je dosta bolji od Supertigra 5800 sa 8+4, jer ima sinhron na ručki mijenjača. Pored ove prednosti ima Major mogučnost doplate dvih različtih brzin okretaja vratila, dok supertigre nema. A više puta ti treba 750 nego 540 gledujoč na različte priključke.Vidim, da si omenil frezanje- ovo milina ti je 750 okretaja na vratilu. MAjor je i malo teži od supertigra, al žao je i skuplji.
Isto ti i ja savijetujem, uzmi 18" kotače.
Možeš uzeti Maxtera, ne bih ni upal tvrditi, da je kaj loše opremljeni nego AC Major, jer kod obadvih dobije se sve potrebno za rad, a ak nije serijski, može doplata.
MAlo je važno ti i, razlika u cijeni i koja marka ima kod tebe bolje pokriveni servis.

A što se tiče glede biranaj između modelova i marke, shvatij sam jedno stvar: Kupuješ ne samo za jednu godinu. ZAto možda pametno kaj para dodati, za bolji model, nego prištediti, i onda nakon nešto vrijemena tuči se po glavi, da si se zaje....A sve napisano sa izkustva . LP
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,031
A sve ti je to više manje isto, major i maxter nisu neka velika razlika, jedino maxter nema odvojeno kvačilo za kardan a major ima, ali je zato maxter okretniji od majora...sitinice odlucuju, od ova dva traktora najmanje nudi 5800, to je ko moj stari ac5000 ista šasija samo drugi motor, ja nemam zamjerke ni za jednoga ni za drugoga, pouzdani i lagani za radit, osobno znam i po 12-14 sati u komadu sjedit na njima i nije neka tlaka, uz odgovarajuće priključke sve radis s lakocom.
 

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
839
MAxter ima razdvojeno kvačilo za stražnje vratilo!. Izprobao ja osobno, tad , kad sam ga htijo kupiti, a na kraju zadnjo sekundo premislijo. Uključivanje vratila vrši se elektronsko okretnim dugmetom i nije odvosno od papučice kvačila ljeve noge. A upravo za AC -TN Majora mi je prodavač kazao tada, da nema razdvojenog vratila, jer sam to prodavača doslovno sa pazkom pitao, jer mi je to bila obaveza zbog preše za mrvo...Znači mislim, da je upravo kontra, nego kak ti kažeš. Osim, ak pričaš za TCF MAjora, onda imaš prav, da ima duplo kvačilo.
 

4242a

Novi član
Tu od
13 Kol 2018
Poruka
5
Pozdrav traktoristi. Ima li tko iskustva sa AC sa VM DM 862A mašinom? Koje su specifikacije motora? Model u koji je ugrađivano je AC 2700 i 2800 mozda i u koji drugi model. Godina proizvodnje od 1983. I novijr
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,413
Veći kotači imaju veću kružnicu i samim time veću dodirnu površinu sa zemljom što utječe na trakciju.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Plusevi:
- bolja trakcija (naveo damirko),
- veća vertikalna nosivost zadnjeg trapa,
- udobnija vožnja.

Minusi:
- odstupanje od teoretskog prijenosa (različiti proizvođači imaju različite promjere istih dimenzija guma) uzrokuje nešto jače trošenje guma (obično prednjih),
- cijena većih guma.
 

pimorje40

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
154
A gledam ovaj tiger 4400f koji ima veće stražnje kotače i po ovom šta kažete izgleda mi da ja ta kombinacija bolja.
Hvala
 

seba993

Član
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
36
Traže se vlasniki traktora Antonio Carraro SRX 8400 letnik 2001 zS tarlight kabino.
68509025_593810824882458_4335407191935680512_n.jpg
Treba mi nosač amortizera na prednjom staklu. Ljevi je bio na traktoru kad smo ga kupili a desnog sam dobio u trgovini. A sad me zanima koji je original da mogu porihtat kako treba.
72340704_761811060924672_7421096050263326720_n.jpg 72127195_374806180137248_6241722512095313920_n.jpg
 

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
839
A gledam ovaj tiger 4400f koji ima veće stražnje kotače
No, ako gledaš polovnog, nemaš mogučnosti biranja. A ak biraš među novim...Sam trebaš se odlučiti gledajuč što češ raditi, kakva šasija bolje ti odgovara, a Ivanhu dobro ti je kazao. Za težke terete na zadnji osovini i orbo, bolji je sa večim stražnjim kotači i širokimi gumami. Ako toga nemaš, nemoj se ubadati sa timi različtimi kotači, jer pravijo samo sranje. No zadnji radijalni široki kotači kod mojih rođaka izdržijo uhuhu dugo, ali prednji kotači pojejo se brzo. Znam za 2 kod mene. Imadu za izključiti ovi modelovi pogon. AK jih izključiš, ne mogu nizbrdo zakočiti, pa se skoro desila nepogoda. Onda su obadvije zablokirali uključivanje i voze po asvaltu sa uključenim i sad mijenjavajo prednje gume ko iz priče. Ja sam imao AC-ja sa istimi 4 radial kotačima, i nikad nobenog problema ne sa obrabo ni sa kočenjem.
 

pimorje40

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
154
Odlučio se za tigre 4400f a sad ispada da Ac nema ugrađen izlaz za kočnice prikolice?? O tome nisam niti razmišljao da je moguće da nema ali tako su rekli na croagro sajmu :-(
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,394
To ti je na svakom traktoru dodatna oprema, koja se naručuje pri narudžbi traktora (poput kompresora, npr).
 

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
839
I što je jako SKUPA stvar, zato se kot ovih malčiča to ne ugrađiva serijsko. Veliki poljoprivredni traktori imadu ponekad serijski, a to , jer je i sam traktor dosta skup, pa se pokrije ova oprema proizvođaču.
Nisam se pozanimal oko cijene kod mog Goldonija kad sam ga kupovao, al na jednome od foruma pročitao sam, da neko spomenuo cijeno 800EUR. Dosta je bilo i debata oko alternativa prema toj investiciji. ZA ceno radije se pozanimaj sam, to je ovisno od firme do firme cijena ugradnje ovoga. Ovo nije nekvi jednostavni sistem, koj se može u 15 minuta namontirati. Dosta je elemenata, koji se tekom ugradnje dodatno namijesti, al eto zato je tu i takva cijena.
Nadam se, da napokon kupnje budemo vidjeli koju sliko:)
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,031
Pa to i nije neki problem, ja imam kočnice spojene na dvoradnu komandu i kočim po potrebi sa rukom, dosta vozim prikolicu i nemam problema, kod mene neki imaju ugrađenu posebnu komandu isto na ruke koja koči samo kada stisnes i automatski vraća nazad, ubiti princip nožne kočnice na ruku, to je oko 800kn ako se ne varam, a ako želiš imat spojenu prikolicu na kočnice traktora da paralelno koče onda je oko 500e barem je moj mehaničar toliko tražio za ugradnju ali meni je dobar i moj sistem kočenja, u mom slučaju prikolica kada je nakrcana i tako ne mogu brzo vozit i sve riješavam sa brzinama a to i tebe ceka posto je to jos slabiji traktor, zato smatram da to i nije neki veliki problem, pitanje je šta od hidraulike uopce dobivas pod serijsku opremu...
 

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
839
Ako kupuješ novog, imaš možnost birati, kakvi ventil nek ugradijo. I premisli, što češ raditi sve sa traktorom. Ja na AC-ju kad sam ga imao imao sam super kombinacijo. Prvi primarni ventil bijo je a dizanje hidravlike, koji je imao uzporedno sa njo vezano nazad jedno spojko za kipanje(tamo bi ti mogao priklopiti kočenje), al imao sam dodatno još jedan dvoradni ventil, za primer upravljanja z dvosmernim ventilom. A to nije naknadno dodani na traktor nekvi zasebni ventil. Ovo je več ugrađen na traktor poseban blok ventil dvih ventila ukupno. Straga ti je onda broj 3 brzih spojk.
 

pimorje40

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
154
Da krumpironja ja mogu tako po potrebi ručno uključit ali nekako bi više volio da koči zajedno sa traktorom ali možda je to stvar navike. Koliko znam goldoni ima tvornički taj izvod a AC samo skuplji modeli. Jest da su rekli da im je u susjedstvu firma koja radi-ugrađuje taj hidr.izvod.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ovo kočenje rukom se tretira jednako kak i obični žlajf, kao parkirna kočnica. U praksi obično jako korisno za spuštanje niz brijeg, ali problematično za brzo zaustavljanje u prometu. Ako želi imati prikolicu registriranu s najvećom bruto masom prema deklariranoj nosivosti prikolice i koliko traktor smije vući kao prikolicu s radnim kočnicama, kočnica prikolice mora biti upravljana kočionom pedalom traktora. Samo ta dorada na traktoru, bez crijeva i cilindra na prikolici, dođe za Goldoni Star oko 800 eurića.

Krumpi,
ja sam planiral napraviti tak na prikolici i kupil sam cilindar, hidraulično crijevo do cilindra i jedno kraće crijevo za povezivanje druge priključnice dvoradne komande na povratni vod u mjenjač. Neke stvari su se u međuvremanu promijenile. Više ne koristim tu prikolicu za ono kaj je planirano te je ugradnja kočionog cilindra trenutno zamrznuta.
Kak ti imaš spojeno na dvoradnu komandu i koliko se precizno može dozirati kočiona sila?
 

pimorje40

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
154
Pa ako nemam takvu kočnicu na koliku mi nosivost reg. prikolicu na tehničkom( Ako je njena nosivost 2t)?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,394
NDM prikolice tad iznosi 1/2 mase traktora, dakle manje od tone.
 

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
839
Kod Krompirunje koči se lakše i sigurnije nego kot Goldonija tvoga Iwanhu. On sigurno ima napraveno kao ja imao na AC-ju. Jednoradni ventil, koj ima mogučnost pozicije slobodnog pada hidravlike,kipera il ako želiš čuti kočnicu razteretiti. A Goldoni trebaš držati, dok se ne raztereti priključek.
Primorje 40, virojatno se i ti nečeš odlučiti to dati ugraditi. A kod Goldonija daleko od toga, da bi to bilo serijski. Hitijo sam kupiti ja kad sam tražijo nekvi Goldoni, i htijeli su mi ga dati sa zalihe. TAj je slučajno ga imao ugrađenoga, al viruj dodatna je to oprema. Prodavač mi kazao, da ak mi da traktor za veči popust, mogao bi se sa njime dogovoriti da može, a da demontira taj sistem kočenja prodavač u tom primeru. Znači znao je, da on može sa njim kod jednoga solidno zaslužiti.:sneaky:

ZJ ako razgovarate o dozvoleni težini tovora, u zakonu virojatno piše, "dozvolena ukupna bruto priključena masa priključka". ZAto odbiti treba uvik i prikolico. A kad to napraviš, shavatiš, da možeš slobodno sa autom voziti to, kaj bi nek vozijo mali traktor. Taj ti je traktor težek jednu tono.
 
Na vrh