Re: Aparati za varenje ili po domači "švasaparat"
Mrga, idemo redom.
- Koristim bocu CO2 aparata od 5kg, stari tip, s ventilom na šaraf. Novi aparati koriste ventil s ručkom koja se pritišće. Svejedno je koja je, ako je ventil ispravan.
- Može to biti i ispravni aparat za gašenje, samo se skine mlaznica i našarafi regulator.
- Ne okrećem ju, već stoji iza, na postolju aparata.
- Ima cijev u sebi.
- Ako se pusti puno plina, zna se regulator orositi, odnosno dobiti maglicu
- Nemam NT manometar baždaren u litrama, već u barima. Namještam oko 1.5-2.5 bara tlaka. Kad se smrzne, poraste do 5 bara i tu stane. Čim se počne zavarivati, padne na podešeni tlak.
- CO2 plin kupujem gdje stignem. Lokalno, pri najbližem/najjeftinijem.
- Boce mijenjam ako ima, a ako ne, dam moje napuniti.
- Zadnji put kad sam dal puniti, u boci je bilo 45 bara. Doduše, temperatura je bila ispod nule. Budem popodne pogledal koliko sad bara ima (u garaži s oko 10C).
- Punjenje kod vatrogasaca se ne isplati (oko 120kn/boci je preskupo). Mislim da je normalna cijena oko pol toga iznosa (Željko, koliko je ono bilo?)
- Moje boce su sive, stare oko 40g. Sve ćešće se trae atesti istih, pa ih pokušavam zamijeniti za čim mlađe.
- U boce sa CO2 se može napuniti SAMO CO2, a nikako Corgon, Feromix i kak se već zovu. Za mješavine idu boce za Argon, s ventilom koji ima iberdruk na sebi.