nešto novi na ovom svijetu? dvofazna struja! nikad vidio nikad čuo a mislim da nije ni Tesla
Ovako dečki i cure koliko su mene učili nekad u ex Jugoslaviji monofazni kabel ima tri žice (može i dvije ali nije po "PS-u) znači plava smeđa i šarena.... plava i smeđa su nula i faza a šarena je uzemljenje (ako dvožilni kabel dolazi na utičnicu onda se vrši bajpas nule na uzemljenje tzv. nulovanie) a trofazni kabel ima pet žila tri faze nula i uzemljenje.
sve je jasno , samo narod koristi krivi naziv .nešto novi na ovom svijetu? dvofazna struja! nikad vidio nikad čuo a mislim da nije ni Tesla
Ovako dečki i cure koliko su mene učili nekad u ex Jugoslaviji monofazni kabel ima tri žice (može i dvije ali nije po "PS-u) znači plava smeđa i šarena.... plava i smeđa su nula i faza a šarena je uzemljenje (ako dvožilni kabel dolazi na utičnicu onda se vrši bajpas nule na uzemljenje tzv. nulovanie) a trofazni kabel ima pet žila tri faze nula i uzemljenje.
imam dvije faze nulu i uzemljenje, na euro stekeru je bilo naznaceno sto je sto i tako sam spojio u u klasicni, znaci nula i uzemljenje imaju oznake gdje idu a faze su ostala tri prikljucka i tamo sam spojio faze, nemam monofazni prelaz prvom prilikom cu napravit da testiram da li hoce na jednofaznu, znaci kod tipa je radio na jednofaznu probao sam a kod sebe jos nisam jer nemam prelaz a ovo kak sam spojio klasicni steker malo je radilo dok se nije pocelo pusit iz aparata, probavao sam povuc var ali samo je zicu terao nikak da topi i onda vise nije htio ni zicu terat, dao sam mu malo vremena pa probao opet ali onda vise nije ni palio