• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,907
Imam drugi aparat, koji je duplo stariji, i radi bez greške, i taj nikada nije izbacivao osigurač i radi tiše.

VJerovatno su na ovom loši spojevi, mogu za probu napraviti na novo.
Na 2f radi preko manje namotaja. Na 1f radi na više odnosno preko čitavog namotaja ( Ukupnog). Ako ti izbacuje na 1f, vidi koji je to namotaj, na tom imaš problem negdje je premostio ili probio. Pogledaj kako izgleda na ivicama uz jezgro tu zna da se nakupi špena i ona treperi- vibrira pojede lak i prespoji ili čak probije. Znači kako sam te razume na kalemu 2f je uredno. E sad to što kazeš da bruji. Može biti uzrok da ti je probio na tom kalemu, provjeri dali imaš kontakt na jezgro. Bučnost dobije kad pomični dio jezgra ima luft u svojim vodilicama, ako oklop nije dobro stegnut.

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,645
Gledaj da su vanjski izvodi (na vrhu namota) spojeni na sklopki tak da idu na 380V, dok ona dva izvoda, koja idu iz sredine namota, moraju biti spojena za 220V.
Na 2f radi preko manje namotaja. Na 1f radi na više odnosno preko čitavog namotaja ( Ukupnog).
Vanjski izvodi spojeni su na 380V, oni iz sredine na 220V .

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,907
Mislim da treba biti obrnuto da unutarnji idu na 380, a za 220 trebaju biti spojeni svi i unutarnji i vanjski.
Po nekom mom znanju struja se upišta iz unutarnjih namotaja prema vani. Postoje trafo sa više slojeva namota i tako se reguliše amperaža. Unutarnji namot je osnovica i puštanjem struje u svaki dodatni namot se smenjuje amperaža. Pogledaj da nije još unutarnji namot sa debljom žicom?.
Ako si puštao 1f struju samo na unutarnji namot onda ti je i moralo izbacivati osigurač jer nemaš dovoljno namotaja da bi napravilo otpor proporcionalan, a čak moguće i deblji provodnik što dodatno smanjuje otpor.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,330
Vanjski izvodi spojeni su na 380V, oni iz sredine na 220V .
Imaš li strujna kliješta?
Ako imaš, uključi 380 v i izmjeri struju, te izmjeri napone između početka (380V) i sredine namota. Isto ponovi na 230V namotima. Trebalo bi biti približno pol napona (~200V/~115V). Izmjeri i napone sekundara.

Ista mjerenja ponovi kad je aparat priključen na 230V.

Na taj način budeš ustanovil jesu li obje polovice namota iste (ispravne).
Usporedi struje praznog hoda na 230 i 400V (trebala bi biti nešto viša).

POZOR!
Ako nisi siguran, nemoj to raditi.
To se radi na živo, pa pripazi da ne dodirneš negdje "žive" vodiče.

Mislim da treba biti obrnuto da unutarnji idu na 380, a za 220 trebaju biti spojeni svi i unutarnji i vanjski.
Nije. Namot za 380V (vanjski), mora imati više zavoja. Pogledaj shemu kolege @plus-a.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,907
Nije. Namot za 380V (vanjski), mora imati više zavoja. Pogledaj shemu kolege @plus-a.
Bit će da ste u pravu ti i plus. Nešto mi se pobrkalo za gorenje i Elektrodu. Za elektrodu je drugi način i ide prema vani i tako smanjuje amperažu. Sad za gorenje i nisam siguran dok ne pogledam sutra u aparat.
Po šemi je uredno ja sam otišao da monofazna daje najnižu amperažu sa najviše namota. Ali nije tako spojeno kako sam predhodno opisao.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,719
Uključi aparat na desetak minuta, ali ne zavaruj.
Izvuci utikač i rukom probaj grije li se koji namotaj?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,121
Bilo bi dobro da onaj tko se upušta u popravak aparata za zavarivanje, kao abecedu zna napraviti "proračun transformatora", tada ne bi bilo lutrije i pogađanja. (Struja je imenica ženskoga roda, ali ...)

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,907
Ko smije on uvati dvije pa nek roka.
Ponovo u pravu ste. Davno su to bile konbinacije više od 20g. Nesto sam okrenuo jer sam na elektrodi 180 A imao neke konbinacije, pustajući 1f struju u prigušnicu pa konbinovao sklopkom vrlo maluamperažu za 1 i 1,6 elektrodu. Ali nema veze.
20250508_090727.jpg
Ma može se nešto poprviti i bez tih proračuna. Ovaj je imao infrakt i dobio dva bajpasa, malo laka da ne ulazi špena, opet je dosta gurao. Ma dva tri namota manje išlo dok nije dobio zamjenu. Hvala mu, mnogo je on stvari napravio.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,358
Sad kad gledam sliku ovog Smilanovog aparata odmah idem skidati poklopce sa svojih i ispuhati ih. Znal sam ja to nekad napraviti ali več par let nisam.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,907
Špena od brušenja uzima danak na svim mašinama. Meni to pravi ozbiljan problem, ali šta mogu uvjek je problem prostor , za brušenje bi ttebao imati odvojeno. Ma bude kako ide, jednom mi je bil9 najžalije što mi je sjebalo stator na brusilici boš 1800w koja ima 8500 ob. Nisam je htjeo bacat sjeo sam jedan dan i premotao, bilo je jebeno ali je uspješno. Za rezanje ona mi je omiljena jer reže ko sir. Nikako nisam nasao tih brzih brusilica. Sve se vrte na 6,500. 20241220_111439.jpg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,358
Ima takvih makina za kupiti, i bržih, samo kaj košta skoro 300 euriča.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,358
U pravu si, ali ova moja je ugaona, a tvoja kutna :ROFLMAO:
Zafkavam se, guglal sam samo podatak o broju okretaja i snazi, na veličinu nisam obračal pažnju.

Imal sam nekad takvu "srednju" dok se nije kolektor raspal to je bila strojčina koja se nije sramila velike ploče i bilo kakvog posla.

Na vrh