Danas iskeširao 2000 kn za popravak auta. Novi egr ventil valeo i ulje u motoru...
Auto je citroen c3 2006. 1.6 hdi 90 ks. Više od pola godine sam ga vozio sa neispravnim egr ventilom i zbog njega niti je motor imao snage - nije mogao preko 120 km/h, a ulje je trošio litru mjesečno. Na kraju kaže mehaničar da ni turbo nije radio kako treba zbog nekog crijeva, i rekao je da će sad dimit još neko vrijeme dok sva nataložena čađa ne izgori.
Sad napokon auto ide i vuče onako kako treba ići gradska jurilica :icon_biggrin:
Vec sam jednom cuo tu pricu o EGR-u i na Skodi jednoj... E sad.
EGR je ventil koji vraca ispusne plinove u usis radi cisceg izgaranja. Dakle to mu je iskljuciva namjena, ekoloska.
I u biti je tumor za motor kao i raznorazne restrikcije na usisu, ispuhu. Klapne u grani, DPF-ovi, katalozatori, ...
Zasto je tumor? Zato sto cisti NOx vraca iz ispusne grane natrag u usis motora, u usisnu granu. E sad, kako to pomaze motoru? Apsolutno nikako, dobija vruci (okej, ne znam dal svi ali mislim da da, imaju i svoj hladnjak koji hladi vruce ispusne plinove) i prljavi zrak umjesto cistog. A sve uz svrhu cisceg izgaranja bez prisutstva O2.
I tko god zeli barem 1% bolje svom motoru, blindira EGR. Na poziciji gdje najvise odgovara na tom modelu auta.
E sad, kako zbog EGRa auto nema snage i polazuje sve ove simptome ja nemam pojma, ali to ne da nema smisla nego ga nema. Spomenuo si turbinu, crijeva i vakume. Po meni su ti svi problemi bili tu.
EGR si mogao i bacit. Moj je ispravan, ocistio sam ga, stavio mu novi termostat, ali sam ga blindirao tj. zacepio.
Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk