samo vi drhtite na soma i pol okretaja , ja bum i dalje po svom mimo svih jednađbi i formula .
samim tim da mu je trebalo ispuhavanje pred tehnički znači da do sad način vožnje nije valjalo , tak da
ja zagovaram tu teoriju vezanu uz traktore , jer enegrija tvrde ne nastaje iz ničega i ne ptretvara se u ništa , ..ja ipak mislim da nije tvojih 80% više energije zagrijavalo zagorske brege nego kopjuter laže
Tko veli da mu je
trebalo ispuhavanje? Neke stvari se napravi i kad nisu nužne. Inače volim malo jednom do dva put godišnje ispuhati motor na otvorenoj cesti. Smatram to korisnom preventivnom radnjom. Vozim ga 4 godine na isti način i do sad je eko test uvijek bil dobar bez ispuhivanja. U pogledu energije se slažemo, u pogledu kompjutora samo djelomično. Svi instrumenti na autu odstupaju pa sigurno i kompjutor. No to može biti do max 20%, a ne 80.
Iwanho, Motor ima različitu specifičnu potrošnju na različitim brzinama vrtnje, za određenu predanu snagu.
Te krivulje su, recimo, paralelne za predanu veću ili manju snagu.
Zakaj troši više pri većoj brzini vrtnje? Zato jer mu rastu mehanički gubitci, jer alternator predaje veću snagu, jer se pumpa vode vrti brže, jer se ulazna osovina mjenjača vrti brže i uzrokuje veće gubitke u ulju...
Ono kaj vidiš na računalu je potrošnja izračunata prema prijeđenom putu.
Da bi mogel zapravo usporediti potrošnju u dva režima, podatci bi trebali biti dani u kg ili lit/sat.
Uvažavam sve razloge navedene za povećanje potrošnje kod povećanog broja okretaja.
To je lijepo vidljivo iz dijagrama karakteristika motora i dosta govori o problemu iz rasprave.
U priloženom dijagramu za motor mojega traktora (3 cilndra saug motor) je vidljivo da je najmanja specifična potrošnja kod 1450 okretaja i največi okretni moment kod 1200 okretaja. Specifična potrošnja raste kako kod nižih tako i kod viših okretaja. No razlika u specifičnoj potrošnji nije veća od 10%. To si tumačim na način da bi stvarna potrošnja za isti posel trebala biti u okviru tih 10-ak posto. No jel u praksi baš tak ili je potrošnja ipak još malo viša?
U svakom slučaju, držim da nije ekonomično motor stalno držati u visokim, kao ni u preniskim okretajima.
Podaci izneseni za auto su jednaki prema pređenom putu i ptrema utrošenom vremenu. Naime radi se o istom putu koji je prijeđen istom brzinom samo kod različitog broja okretaja.
Za sve one koji su mišljenja da bum svojim stilom vožnje uništil motor imam informaciju.
Punih 15 godina sam vozil Astru sedan 1,4 - 8ventila. Ukupno sam napravil 330 000 km uz prosječnu potrošnju 6 lit/100 km (evidentiran svaki tank). Motor je nakon te kilometraže jednako dobro vukel, a ulja nije trebalo dolijevati između izmjena. Redovno servisiran (zupčasti u servisu, a ulje i filtere sam doma).