Helena kaže:Razmišljamo o kupovini jednog šlepera ali neznamo koliko se može na jedan takav kamion natovarit bala ,s obzirom da skoro svake godine kupujemo sijeno i to nekvalitetno i plaćamo 14 kn kockastu balu i plus što potrošimo rada i sredstava na spremanje sa prirodni livada dođemo do računice da bi isplatnije bilo taj novac uložiti u kupovinu urolane sjenaže .
Ma Tine stvar je u tome što smo mi koji hoćemo primjeniti ovakovu tehnologiju u postotku 0,01% u odnosu na ostale stočare ,tako da se nikako ne isplati ovome iz Sinja doći u Livno da zarola na nekih 30 hektra kolika je sad trnutno površina pod sijanim travama , a opet od tih površina polovica je u extezivnoj proizvodnji ,itd itd.. a ovo da mi nabavimo omotač a da ova balarica u dogovoru sa nama radi rolanje mislim da nemože proći iz samo jednoga razloga što je ta balarica nabavljena samo zbog toga da zarađiva uslužno a ne da prvenstveno bude u službi vlastitog gospodarstva ,takvu tehnologiju je teško progurati na ovom terenu pogotovo uslužno . :scratchtine kaže:Helena
Jel može da se privremeno dođe s mašinom iz Hrvatske do vas?
Zašto bi se transportirale bale, ako bi moglo da se izbalira vaša roba kod vas?
U Gudovcu se jedan čovjek iz okoline Sinja kod mene interesirao za kombinirku.
To je oko 2 sata po cesti do vas. Ako bi mu dali posla, isplatilo bi se i njemu.
Na šumarski šleper ide oko 30 okruglih bala, zavisi o promjeru.
Za sjenažu sam skeptičan, jer bude zbog rukovanja rupa u foliji i slično.
p.s.
zaboravio sam, da imate i u Livnu balirku. Ako ste u stanju da se dogovorite, vi uzmite omotač, pa radite zajedno.
Ili nek vama uslužno napravi bale i vi sami omotate. To je važnije od samih bala i bolje da kontrolirate taj dio procesa.
tine kaže:Pa, on vama uslužno izbalira, a vi sebi omotate.
Sigurno je povoljnije nego kupovat gotove bale.
Ma sve to stoji , samo što je taj prokleti skepticizam prisutan , kako ću vladat sa okruglom balom ,pa kako je skladištiti , itd . :?: Koja jačina traktora je potrebna za omotač i koja je cijena polovnog omotača , dalje ,koja je cijena folije , i koliko bala može omotati jedna rola folije ,kod nas na našem gospodarstvu bi se sve to dalo riješiti s obzirom da imamo jako puno prostora oko štale , inače su nam krave kad nastupi proljeće pa sve do kasne jeseni stalno vani i noću i danju tad štalu koristimo samo kao izmuzište . sad sam off. nećete zamjeritbogec kaže:tine kaže:Pa, on vama uslužno izbalira, a vi sebi omotate.
Sigurno je povoljnije nego kupovat gotove bale.
na 30 ha se sigurno nekome isplati doči, mora se isplatiti
kod nas dođu balirat ljudima i za dvije tri bale, a kak nebi došli za 30 ha gdje bi napravio sigurno i u ekstenzivnim uvijetima kojih 400 bala ak ne i više, i da se nikom ne isplati, to je onda katastrofa, pa rade za novac ne za ljepe oči