• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Batate

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Bio sam pisao to već na forumu , stabilizacija gomolja, je nakon vađenja svaki koji je malo oštećen stavlja se na temperaturu od 30stupnjeva da mu rane zacijele (otkinuti vrhovi oguljena kožica, stvara se tanki sloj preko tih rana i zaustavlja se daljnji proces truljenja ,sporije dolazi do kaliranja itd.) Stabilizacija dolazi u većini slučajva ako je skladištenje na duži period.
Vrijeme stabilizacije 24-48 sati.

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Ma nema nikakvih problema,pitajte ako neznate nešto,dajem kvalitetan ali iskren savjet ;) i tko nema mogućnosti vršenja stabilizacije ,ima jednostavno riješenje.
U plastenik na tlo staviti i razvući crni najlon ili foliju.
Gomolje poredati po podu na najlon(foliju)
Staviti dva kalolifera sa temperaturom da koliko toliko temperiraju.sa svake strane po jedan na kraj plastenika.
zatvoriti plastenik ,upaliti kalolifere i moliti Boga da bude Sunca.
Eto stabilizacija na malo.
:)

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Eto kako je to kod mene, krajnje zapusteno ali uredno gnojeno
Izgleda dobro?

Prilozi

• image.jpg
    image.jpg
    83.6 KB · Pregleda: 98

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Bolje nego kod mene, bolji su se pokazali na foliji ali ih treba više zalijevati.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Ja imam 50 sadnica u 6 radova. 3 reda su skoro kao tvoji, a 3 s vrlo oskudnom cimom. Ta 3 reda s malom cimom su sađena prije onog velikog zahlađenja, a ona 3 sa boljom cimom nakon zahlađenja. Vjerojatno je razlog u tome.
Cima ti djeluje dobro, nadam se da nisi pretjerivao sa gnojivom, jer batat ga baš previše ne voli ... koliko ja znam.

Što ti je ovo u sredini, između redova? Paprika?

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Kod mene, bar što sam ja primjetio batat ne želi ništa manje nego krumpir. Probao sam ga staviti u neku laganu zemlju ali nije ništa bilo od njega.

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Vidiš ti to. Sad budi pametan. Dok sam studirala o Batatu prije prve sadnje, svugdje sam čitala da Batat baš ne voli gnojivo. I ja se toga držim kao pijan plota, pa sve ove godine nisam gnojila NIŠTA, NULA. Batat je ispao izvrstan i krupan (možda je do zemlje) ali opet ja imam samo vrt i zemlja je već prilično iscpljena.

Da sljedeće godine malko pognojim zemlju, odnosno ove jeseni za sljedeću sadnju?
Dakle Zoki gnoji. Dilinger, a ti?

E znate što sam još primijetila. Koje god povrće zasadim na mjestu na kojem je prije bio Batat, raste kao ludo i ima izvrstan prinos.

Posljednje uređivanje od moderatora:

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Vi koji gnojite batat kojim umjetnim gnojivom idete?

Pričao mi je Dane ali sam zaboravio.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Ja sam stavio stajski i malo kan-a kad sam prigrtao krumpir jer su na istoj njivi.

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Osnovna gnojidba tla prije sadnje -gnojivo NPK u formulaciji 7-20-30 cca 350-400kg/ha.
Dopunska prihrana po potrebi folijarna ,tekuće gnojivo profert 10L/ha.

To su Vam parametri po ha ili oko 25.000 zasađenih sadnica.

SanjaLucija, ja batat trenutno više ne sadim a 3ha što sam imao bilo je sa gore navedenom formulacijim

Posljednje uređivanje od moderatora:

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Dane mi je pričao o nekom drugom gnojivu ako se ne varam,ne 7-20-30 i rekao je koliko se sječam da stajski baš i nije bajan za to.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Meni je ostalo od vinograda jos briketiranig stajskog i stavio sam npk i poslje kan i jos sam bacio folijarno kada i vinograd toliko da potrošim, sanja da paprike su, do su krastavci, to mi je polje sa povrce pa je bilo slobodnog i stavio i batat onda, budemo vidjeli kako ce se to pokazat

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Dane mi je pričao o nekom drugom gnojivu ako se ne varam,ne 7-20-30 i rekao je koliko se sječam da stajski baš i nije bajan za to.

Vjerovatno je pričao o NPK 3x15 ili NPK 5-15-30
Gnojidba stajskim gnojivom ili nerazgrađeni biljni ostaci mogu izazvati grananje i nepravilnost zadebljalog korijena i time omogućiti napad raznim štetnicima iz tla.
Tako da je točno da batat baš i ne voli stajski gnoj (Primjenom organskog gnojiva, najčešće dobro fermentiranog stajskog gnojiva, tlo postaje rahlije, prozračnije, bolje je propusnosti za vodu, brže se zagrijava u proljeće jer bolje upija i provodi toplinu što vrlo povoljno utječe na brži početni razvoj mlade biljke. Tlo koje je bogato organskom tvari ima bolju mikrobiološku aktivnost. Najbolje ga je unijeti u tlo u jesen zaoravanjem, međutim ukoliko se to ne obavi tada može i u proljeće s tim da se koristi u količini od 25 - 40 kg na 10 m2. Ali treba znati da primjenom samo stajskog gnojiva ne osiguravamo povrću dovoljnu količinu hranjiva, pa se uz gnojidbu stajskim gnojivom obavezno primjenjuju i mineralna NPK gnojiva.)

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
@Krumpironja, tebi je ovo prvi susret s Batatom.
Pošto polovicom 9. mj idem na godišnji i neće me biti mjesec dana na forumu da ti skrenem pozornost na nešto što možda znaš, ali bolje da ti kažem nešto što već znaš nego da ispustim nešto što ne znaš.
Batat ti ispod zemlje nije kao krumpir. Krumpir bude plitko ispod cime ... ti to najbolje znaš.
Batat ispod zemlje bude široko i duboko. Kad budeš kopao, počni kopati šire od cime... šire će ti biti manji plodovi, a kako se budeš približavao centru same cime tu će biti krupniji. Batat ti zna biti i na dubini od 30-40 cm, zato kopaj duboko.

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Ako ti nisu rovice dosta visoke plug za krumpir nece ici ni priblizno dovoljno duboko da batat neoštečen izvadiš u večini slučajeva.

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
@Krumpironja, čini mi se da imaš 10-tak sadnica, ma to možeš i ručno.
Ja imam 50 sadnica i budem povadila sa vilama ( može i štihačom ). Ide brzo, a kad vidiš prve batate, više ti ništa nije teško. Divan osjećaj ... vidjeti ćeš.

Na vrh