Da ne odgovaram svakomu posebno, budem napisal sve od jednom.
Kod nas ne postoji njiva da bi imala put sa obe strane, tak da moram sijati uvratine, a negdje sijem uvratine i na dvije strane, jer je jako uzak put.
Znaci, sijem po 8 redi uvratina, i od toga poberemo 2 rucno, da more traktor prejti.
Tak da nema šanse da berem po sredini dva reda i da od tuda krecem branje.
I onako mi je tesko ulaziti u redove dok bi lijevo motal berača (tu bi trebalo barem 12 redi uvratina da kompozicija uđe u red bez puno manevriranja napred nazad).
A i na sredini ostavljam uklinke, tak da ne znam koje uopce dva reda bi tu pobral.
Imam kardan sa duplim zglobom i to je preporod naspram obicnog, vecinom gasim berača samo dok idem kipat.
Jedino kaj me ponekad spasi je da netko ima strniste uz mene ili je prije pobral, a i tu se vecinom mora pobrati barem jedan red rucno, zbog jaraka uz među.
Ako je međas odoral od međe, ja mogu prvog svojeg reda pobrati, drugog vec ne mogu, jer mi lijevi kotac od berača upadne u jarak i heder vecinom samo valja drugi red.
Tak da smo osuđeni na rucno branje sastrane, al nadam se da nebu to jos dugo, bude klip polako otisel u proslost, ponajprije zbog nedostatka radne snage.
A evo, sad je 4:50 h, idem polako odpeljati prikolice na polje, vrnuti se po beraca i pegljaj.