Na par stranica prethodnih sam pisao o isplativosti sjetve kukuruza,pa su me pojedinci sa podsmjehom komentirali a samo sam realno iznijeo podatke,dakle ono kolko sam ulozio i ono kolko sam dobio...
4500kn sa dva k.j mozda pokriva samo 2/3ulozenog,znaci naradio se, ulozio i na kraju u minusu...
Pa jel nije poanta bilo kog posla da ako nesto radis da od toga i imas neke koristi???
Sanana ove se neodnosi direktno na tebe,nego opcenito,i sam sam u toj prici di je racunica takva kava je...a proslu godinu da ni nespominjem,kad jedva da je osta i bilo ubrano usljed one nenormalne suse i vrucina...
kaj nije nitko imao neke famozno velike prinose kukuruzu kao u katalozima od sjemenskih kuća koje čitam na proljeće..
da li je tko dobivao famoznih 13,14,15t/ha?
to je cista lova...
realnost je malo drugacija...
nemogu pričati za druge,po mojoj procjeni na hektar i pol (tocnije 14000m2) ovako je bilo
oranje-500kn
tanjuranje-400(jedan dio platio samo gorivo,drugi dio mi je uslužno sa drljačom prijeđen pa sam platio 250kn,ukupan trošak 400kn)
sjeme-1600(ostalo mi je jos nesto sjemena,nepune 4 vrećice potrosene)
sjetva- samo gorivo 200kn
urea 500kg,kan 500kg 3700kn
špricanje 600kn(gorivo i materijal)
kultivacija 200kn(gorivo)
berba,jedan dio u klipu 700kn,i dio u zrnu 300kn.
ukupno ako sam dobro izračunao 8200kn
prinos je bio po mojoj procjeni 12 tona zrna
da je prodano po 80lp, prihod 9600kn
nemam zakupa,nemam osiguranje,nisam trazio poticaj.
za mene +1400kn
Dobro, budemo vidjeli kakva bude cijena u ljetu 2014.. Ja budem imao nekih 15, 20 t viska suhog zrna pa budemo vidjeli jel se isplati sijati ili ne..
Znam da se o tome raspravljalo vec x puta, ali ovo jednostavno ne mogu shvatiti, ovi troskovi obrade tla kao npr sjetva i kultivacija (tu je napisano da je toliko potroseno samo za gorivo), pa kud toliki novci.. Tih hektar i pol je malo vise od dvije i pol rali, a ja za kultiviranje jednog jutra potrosim 2 l nafte, znaci za 1.5 hektara bi potrosio 5 litara sto izosi nekih 35 kn.. Pa odkud onda ovih 200 kn samo za gorivo? Isto je i za sjetvu..