• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Bertolini kultivatori...

rumster

Član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
47
Pozdrav Grofe

., moj narode!., aj da malko oživim vu svoju temu o kultivatorima BERTOLINI ki su izvrsni!...

Slucajno sam nakon pretraga po netu naisao na forum i slike Bertolinija i iz postova si glavni za ove masine trebam pomoc. Kupio sam prije 8 godina Bertolini motokultivator oznaka 314/6 i do prosle godine to je bio zmaj od masine medjutim jedne prilike je nes puklo i nakon otvaranja sam naisao na slomljenu korpu lamele ili šolju,potisnik kvacila,poklopac i sve sem lamela je zdrobljeno. Kada sam poceo da trazim dijelove saznao sam da je ta serija dosla u Bosnu i Hercegovinu u vidu donacije i sada imam problem .Pokusao sam naruciti iz Italije prema originalnim papirima i nacrtu sa kataloskim brojevima,medjutim dobio sam kao nekakvu zamjenu koja nemoze niti naviriti da uklopi. Imas kakav predlog

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Ako se dobro sjecam solja je od aluminijuma.Ja sam je kod tokara prije par godina pravio od metala.

rumster

Član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
47
Evo danas sam se pozalio prijatelju koji je inzinjer masinstva,ima prijatelja koji radi dijelove za rudnik pozvao ga je i idem sutra da napravim,radi kaze termicku obradu metala i moze napraviti. Nadam se da ce sve bit ok jer gotovo godinu tumaram u prazno a motokultivator je zaista masina za pozelit

todos

Član
Tu od
12 Svi 2012
Poruka
167
Koji od ovih Bertolini motokultivatora može da savlada 45 stepeni uzbrdo sa 500 kg. tereta? Okvirno dajem težinu može da bude i više tereta. Nešto su mi slabi sa KS.

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Ja sam nasao od cilindra za kipu original fi solje.Ostalo je tokar doradio.Uglavnom funkcionira odlicno.
Dosta tvornickih dijelova se moze napraviti u masinskoj radioni na bolji nacin.Treba samo se malo raspitati .

Evo slicica jednog tipa kuplunga koji koristi bertolini.Nesjecam se tacno od kojeg je tipa MTK.

Uploaded with ImageShack.us

rumster

Član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
47
Ja sam nasao od cilindra za kipu original fi solje.Ostalo je tokar doradio.Uglavnom funkcionira odlicno.
Dosta tvornickih dijelova se moze napraviti u masinskoj radioni na bolji nacin.Treba samo se malo raspitati .

Evo slicica jednog tipa kuplunga koji koristi bertolini.Nesjecam se tacno od kojeg je tipa MTK.

Uploaded with ImageShack.us

To kod tebe ima nesto kamaru dijelova.Ovo kod mene ima samo 2 lamele
ali odnio sam danas i covjek je prihvatio da napravi na inicijativu prijatelja i jos je rekao ako bude da nesto nebude ok prilikom vuce da dovezem masinu do firme i on ce kaze ako treba da napravi nove zupcanike iz mjenjaca i da prekroji ono kuciste gdje bude korpa da ubaci neku koja ima dostupna na nasem trzistu, Mislim ono covjek prica i ja mislim kao i dosad sto svi pricaju nema od toga nista ali dodje covjek po neki pogonski zupcanik za bager :) onda sam povjerovo sve,tak vidicemo za par dana reko da navratim
a masinu cu sutra slikat i upload

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Taj koliko se moze vidjeti na slici ne pali na ključ.Kod mene se taj zove 6-ica ili onaj malo veci 8-ica.Onaj sto pali na ključ se zove 10-ka.

rumster

Član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
47
Taj koliko se moze vidjeti na slici ne pali na ključ.Kod mene se taj zove 6-ica ili onaj malo veci 8-ica.Onaj sto pali na ključ se zove 10-ka.

Ama prijatelju meni samo treba ta korpa lamela a paljene da ti kazem kako sam preletio preko haube na drugu stranu kad sam ga tek kupio :), ono ja mislio kao motorka samo povuces kanap :D kako sam povuko brze sam preletio.Ali to je bilo sada palim jednom rukom imam na njemu svjetlo i stop svjetla sa malim akumulatorom od mopeda 12v , ima izbusena mjesta za paljenje ali skupo 400 km kod nas plus akumulator :) dobro mu i ovak
Vidis prikolicu, skinem stranice i imam napravljenu "ljesu" za sijeno zeljeznu sa stupcima koja prelazi po 60 cm sa tri strane 70 bala sijena natovari u 4 reda visine :)

NoNameBoy

Član
Tu od
21 Ožu 2013
Poruka
59
imam jedno pitanje ako može tko pomoći tj ako zna podatak

naime motor lombardini 520
koje su mu tehničke specifikacije
ljudi ga navode kao 8KS a ja nalazim podatke da je 6.8 nominalno
odnosno 5.4 efektivno

i također koje ulje ide u zračni filter

hvala

G

GROF

Guest
., bertolini! ...

Evo slika mog motokultivatora

., lip pozdrav i dobro nam došal NOVI članu rumster!

., tvoj motokultivator bertolini je prava makina!., nadam se i vjerujem da je napokon kvar otklonjen i da dela strojčuga punom parom.-
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

., naprvo napisal NOVI forumaš; NoNameBoy!

...i također koje ulje ide u zračni filter
hvala

., ulje za zračni filter koristi se isto ono koje točiš - uljevaš u motor kultivatora - karter motora?...

., podatke o motoru lombardini 520 neznam???

., l.p., Bog!, čitamo - pišemo se ...

B

berto

Guest
pozdrav svima!evo ja sam nov tu i nov sam vlasnik bertolini motokultivatora:)...imam dva proglema pa ako iko zna odgovor bio bi mu puno zahvalan.kupijo sam bertolini stariji 18 konja i pali se na ključ...nažalost neznam koji je model.slike ču staviti gore kad ga uslikam.stvarno je makina i pola.radi ko švicarski sat:).a drugi proglem je da nemam pogonsku prikolicu koja mi puno treba a i stroj je jako težak pa da mogu do njive da se prevezem.dali ima iko za prodati pogonsku prikolicu za bertolinija i ako ne moželi se preraditi prikolica od labin progres ili valpadana goldoni za bertolinija?mislite dali imaju isti prenos ko i bertolini...hvala i nadam se da mi možete pomoči.pozdrav iz slovenske istre:)

G

GROF

Guest
., dobro NAM došal berto! ...

pozdrav svima!evo ja sam nov tu i nov sam vlasnik bertolini motokultivatora:)...imam dva proglema pa ako iko zna odgovor bio bi mu puno zahvalan.kupijo sam bertolini stariji 18 konja i pali se na ključ...nažalost neznam koji je model.slike ču staviti gore kad ga uslikam.stvarno je makina i pola.radi ko švicarski sat:).a drugi proglem je da nemam pogonsku prikolicu koja mi puno treba a i stroj je jako težak pa da mogu do njive da se prevezem.dali ima iko za prodati pogonsku prikolicu za bertolinija i ako ne moželi se preraditi prikolica od labin progres ili valpadana goldoni za bertolinija?mislite dali imaju isti prenos ko i bertolini...hvala i nadam se da mi možete pomoči.pozdrav iz slovenske istre:)

., lip pozdrav i dobro nam došal NOVI članu - preponosni korisniče i vlasniče pravog - odličnog!, jedno-osovinskog traktora BERTOLINI-ja! ... :icon_pray: ...

., evo sam tek sada vidil tvoj post-poruku, na ku TI odgovaram ono malo ča znam?., moje iskustvo sa kultivatorom BERTOLINI je i više nego dobro - čitaj odlično, stroj izvaredan, posjedujem - koristim ga obilo 20 godin bez kvara., moja preporuka u svakom pogledu! ...
., po pitanju pogonski prikolic nemogu TI niš napisat - odgovorit, jer stvarno niš neznam i nis se sa tim susrićal., ja imam običnu vučenu - malu prikoličicu, vidil si je naprvo na slikama., ...
., o modelu i neke sitnice vezane za tvoj kultivator, daj slikice!, tako da se lakše moremo snać i svakako pomoć ONO malo ča je u našoj moći??? ...

., lip pozdrav i svaka dobra želim tebi mladiću u predivnu Deželu Sloveniju!...

., Bog!, čitamo - pišemo - pomažemo se ...

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
berto neznam o tim mkt bas nista. labin od 14 ks ima sinhronizovan kardan sa brzinama ako se koristi sa pogonom na sva 4. ima spori i brzi kardan za pogon prikolice i priklucaka. ali to se izvodi samo sa pogonom prikolice i na malim usponima jer je brz. imt je resio preko reduktora a neki mkt preko menjaca na prikolici. e sad kako uskladiti prenos to je vec muka. ja licno ako se nemogu naci original prikolice bih radio tu sa menjacem i samo sa pogonom prikolice. kad je pod teretom ona i jeste glavna vuca ,samo je problem kad je prazna na klizavom terenu .ali i to se resi lancima. sa tim prenosom nebi smeo koristiti obe vuce . ali mislim da bi dosta mogao izvuci tereta i sa samo pogonom prikolice.

B

berto

Guest
čao

berto neznam o tim mkt bas nista. labin od 14 ks ima sinhronizovan kardan sa brzinama ako se koristi sa pogonom na sva 4. ima spori i brzi kardan za pogon prikolice i priklucaka. ali to se izvodi samo sa pogonom prikolice i na malim usponima jer je brz. imt je resio preko reduktora a neki mkt preko menjaca na prikolici. e sad kako uskladiti prenos to je vec muka. ja licno ako se nemogu naci original prikolice bih radio tu sa menjacem i samo sa pogonom prikolice. kad je pod teretom ona i jeste glavna vuca ,samo je problem kad je prazna na klizavom terenu .ali i to se resi lancima. sa tim prenosom nebi smeo koristiti obe vuce . ali mislim da bi dosta mogao izvuci tereta i sa samo pogonom prikolice.

hvala na odgovoru.moj mkt ima izto dve brzine za frezu.ali neznam ako može samo na zadnje kotače da stavim prijenos.nisam još probo:icon_redface:pokušaču kasnije al mislim da neče iči.plus bertolini ima kad staviš u rikverc avtomatski se isključi freza a i tako prenos.našao sam jednu od bertolinija od 14ks al mi je malo daleko(sl.brod)pa sad neznam koju bi:(sweat):

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
labin ima dve brzine kardana i idu samo za napred. menjac im je tad izbacen na ler. ali imaju poseban 3 stepen kardana koji je sinhronizovan sa menjacem i tad je brzina kao i kad sam mkt vuce. ali vuku obe vuce. ali znaju se od cega idu diferancijali pa nema problema.e sad pitanje je da li ti pasuje i od tog slabijeg bertolinija.

Najnoviji postovi

Na vrh