Ja sam to znala, no izvjetrilo mi.
No, ono šta znam, ne samo iz skupljenih informacija iz okoline, nego temeljm vlastitog iskustva još iz doba dok smo imali životinje i gnoja za tri puta godišnje izvoza na njive - nema te količine organske materije koja će u potpunosti nadoknaditi mineralnu formu.
Jedan od važnih momenata je razgradnja organskog ako nije - a nije - mineraliziran. Za razgradnju organskog i privođenje u upotrebno stanje koje biljka može apsorbirati je potrebna određena količina dušika. Tu količinu mikroorganizmi koji vrše mineralizaciju organskog uzimaju iz tla, već deponiranu. Istinabog da će se ta - uzeta - količina vratiti opet u za korijen dostupnu formu , no, biljka će osjetiti manjak u njoj bitnoj razvojnoj fazi. A dušik, koliko god bio sotoniziran zadnjih godina, i upute idu smjerom drastičnog smanjenja u upotrebi je najvažniji makroelemenat koji ima utjecaj na procese u stanicama bilja. Na primjer, njegov nedostatak uzrokuje tanji list kod salate, tanju stjenku ploda paprike, tako da je dušik veliki regulator konačnog prinosa kulture. Pri tome se ne smije zanemariti druga strana - prevelika upotreba djeljue suprotno - zbog velike lisne mase biljke su podležnije bolestima, a prinos ploda se smanjuje.
Općenito, uz maksimalnu upotrebu orgnskog gnoja, bez upotrebe i mineralnog rezultati će uvijek biti lošiji od istovremene upotrebe obje forme.
O efikasnosti organskog veliku ulogu ima mikrobiološka aktivnost tla kroz diskurs vremena, količine i uvjeta mineralizacije.