Istina, ja sam stavljao prognoze da će biti iznaprosječno kišna godina i govorio okolo, pa su svi radili budalu od mene. Isto su tako svi prognozirali i ovu i prošlu zimu kao iznadproječno hladnu, a ja sam opet imao vidio da će biti dosta tople. Jedino što nisu pogodili točno je bila veljača, za koju su isto prognozirali da će biti toplija, a bila je na razini prosjeka. Inače za lanjski rujan sam još u travnju vidio da će biti izrazito kišovit, isto kao i svibanj.
Višemjesečne prognoze se ne rade na temelju prijašnjih godina, već na temelju matematičkih izračuna, koji nisu za laike. Pratim tu prognozu zadnjih 4-5 godina i svaku godinu su u 80% slučajeva pogodili situaciju. Istina da se može cjepidlačiti oko tih prognoza, ali nikad nisu prognozirali sušu, pa je ispala kiša i obratno.
http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/CFSv2seasonal.shtml
Evo link, ko zna protumačiti zna, ko ne zna naučit će. Ne želim da i dalje neki govore da se pravim pametan i da se ne može pogoditi prognoza dalje od 7 dana. Ne može detaljno, okvirno može.
Mene brine trenutna prognoza da dalje od sredine travnja postoje opasno niske temperature i to konstanto, svakih par dana. I naravno činjenica da se u prognozama stalno spominje sjeverni i istočni vjetar, a ništa južnog i zapadnog. Kad godina krene sa sjevernim vjetrom, uglavnom nikad mi dobro ne završi. Nadam se da je to samo moj loš predosjećaj.
Eto ipak za one koji ne razumiju trenutno ovaj model prognoze, prognoziraju lipanj i srpanj iznadprosječno kišovit, opet....