Mislim dečki da bi se morali malo educirati u vezi zaštite breskve, i koja su to kemijska sredstva i malo znati o biologiji bolesti.Nemojte me krivo shvatiti i sam sam prošao kroz različite faze održavanja breskvika, i koristio kemijska sredstva po preporuci drugih koji više znaju.Međutim, uvijek sam bio zbunjen zašto i kako i kad primjeniti kemijska sredstva, a ne pogriješiti, baciti novac uzalud.
Ovaj uvod sam napravio prvenstveno što se sad ne slažem sa breskvarom u vezi sistemika za pepelnicu, nije vrijeme za pepelnicu jer je isuviše hladno, noć temp.krću se od 4-6 stupnjeva, dnevne do 17 stupnjeva. Mislim da će to biti aktuelno tek za 2 - 3 tjedna ovisno o sorti. Sad se treba voditi računa o stigmini , lisnim ušima , prihrani. vodi!!!!!
Još samo da se osvrnem o Taphrini, neobično važno rekao bih krucijalno je znati kad prskati breskvu 1. put ,kad 2. put, da li ponoviti prskanje s organskim sredstvima, i kad to treba ponoviti.Koje su to fenofaze da li znamo sigurno!!!!
....ili smo čuli od drugih, ili pretpostavljamo da bi trebali. U uvjerenju, dragi Bože, da radimo sve ispravno desi nam se ono najgore , a to je taphrina deformans!!!
Sad se pitamo gdje smo pogriješili: aplikacija, stroj, brzina kretanja, količina vode itd,itd.
Potrrošili smo vrijeme, novac ,sredstava i opet dobili bolest.....fuck!!!
Zaključak: posvetiti više vremena u proučavanju biologija bolesti koštičavog voća ili napustiti površni način proizvodnje..
Ko voli nek izvoli...