• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

vito56

Član
Tu od
1 Tra 2012
Poruka
58
Dvije slike iz vocnjaka

Jos jedana slika....
 

Prilozi

  • image.jpg
    image.jpg
    63.2 KB · Pregleda: 180
  • image.jpg
    image.jpg
    59.5 KB · Pregleda: 168
Posljednje uređivanje od moderatora:

viper50

Član
Tu od
21 Tra 2013
Poruka
186
Stvarno mi nisu jasni ovi u Chromos agro. Tako u orjentacijskom programu zaštite breskve i nektarine za fenofazu formirani plod ističu kako je zaštitu najbolje izvršiti kombinacijom Delan (šupljikavost lista) + Chromosul (pepelnica). Iako na web-staranici BASF-a jasno za Delan piše: "Ne smije se miješati s uljnim i sredstvima lužnate reakcije i sumpornim sredstvima". Stvarno netko tko prodaje zaštitna sredstva mogao bi barem angažirati stručnjake da slože orjentacijske programe zaštite koji će na jedan sveobuhvatan način informirati javnost, a ne je dodatno zbunjivati.

Delan (šupljikavost lista) + Chromosul (pepelnica).????? da li je ovo zaista točno?
 

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
.....i ja sam svoje juče tresno protiv monilije, puna cvatnja.

Pošto se dosta diskutovalo kad treba početi rezidbu i šta je bolja varijanta, pa nego da vas pitam, jeste li uočili ikakve razlike kada režete rano i kasno breskvu? Ja sam skoro 95% orezao još početkom prvog mjeseca, a samo nešto pred samu cvatnju. Razliku nisam uočio ama baš nikakvu. Sve su isti dan jedako cvijetale.

I ja sam ti sinoćnegdje od 21pa do 23 špricao protiv monilije,jer prije nije bilo moguće zbog jakog vijetra a isto puna cvatnja,a danas opet puše i samo što ne pada kiša. Uspjeh nebi smio izostati. Što se tiče rezidbe mogu ti reči sljedeče što znam iz iskustva od prošlih godina. Ako je rezidba rana i hladno je pa poslije rezidbe temperature jako padnu posljedice budu.Tako da je moj savjet ne žuriti sa rezidbom.Prošle godine stradalo mi je više voćki nego ove.Štitim približno svake godine isto ,pa vidim razlog u rezidbi.Pozdrav
 

zdrave

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
80
Ja sam jučer prskao več u 6 sati u jutro. Vrijeme je bilo idealno, toplo i bez daška vjetra. Prskao sam Signumom jer sam time prskao i rane trešnje. Inače nektarine i breskve su u fazi otpadanja latica.

Što se tiče miješanja Delana i močivog sumpora, često upotrebljavam tu kombinaciju zajedno sa Strobyjem u zaštiti jabuke i pokazala se odličnom.
Breskvu i nektarinu prije cvatnje još nikada nisam tretirao sumporom, nego isključivo Delanom, Ziramom ili Syllitom.
 

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Ja kad se "očisti" cvijet i vide se mladi plodići idem kombinacijom mankozeb + chromosul + neki sistemik protiv pepelnice (npr. trapez, topas i sl.) i tako 2 - 3 puta u razmacima od po 15 dana. Nikada frke niti sa pepelnicom niti sa šupljikavosti
 

fruit-men

Član
Tu od
26 Tra 2013
Poruka
61
Breskvar koristiš li nekad protiv pepelnice neku dugu kemijsku grupu osim triazola? Vidim na internetu se pojavila neka brešura o "Inovacijama u voćarstvu" beogradskog poljoprivrednog fakulteta. Oni osim triazola za preskanje breskve i nektarine preporučuju krezoksim – metil (Stroby). Inače riječ je o sredstvu koje kod nas nema dozvolu za prskanje protiv pepelnice breskve i nektarine.
 

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
Evo par slika iz voćnjaka i njegovog čuvara.

5039f.jpg


2weartd.jpg


zl89b9.jpg


w1s3ns.jpg
.
sgqq0m.jpg
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Je Dane slabo kreše al stigne još u proredi koju granu maket jer 20-dana do uskrsa može bit (nedajbože) mraza pa če imat više na izbor.
 

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,257
@branko64 biće tu muke za prorijedit.

@gec67 ono ako bude mraza, ode sve dođavola.

Kod mene precvjetavaju, žao mi je što nisam slikao, jer skoro uvjek zaboravim ponjeti fotoaparat kad je cvjetanje.
 

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Tatkodvd znaš ono uvijek u postocima pa ako je 99% opet mu više ostane nego nekom sa drastičnijim rezanjem :icon_weed:
 

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,257
Znam ja to, ali kad osnane 2-3 kg po stablu bolje da ništa ne ostane. Obično ostane na vršnim pupovima. Dođe skuplja zaštita nego što ima roda, a tak zelana razidba poslije da se ubiješ od grana. S breskvom ti je ako opali opali, nema tu nekog puno kalkulisanja, bar ja tako mislim. Samo moliti se da ne bude mraza, a za ostalo ćemo nekako.
 

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
@branko64 biće tu muke za prorijedit.

@gec67 ono ako bude mraza, ode sve dođavola.

Kod mene precvjetavaju, žao mi je što nisam slikao, jer skoro uvjek zaboravim ponjeti fotoaparat kad je cvjetanje.

Tako i ja sa šljivom, danas sam nosio fotić - ali već precvjetavaju. A ovako obilnu cvatnju šljiva (i to svih sorti), nisam imao nikada :D

Što se prorjeđivanja breskve tiče, to kod mene traje barem 5 - 6 tjedana, svaki dan, uključujući nedjelje

Na pitanje o zaštiti protiv pepelnice ( a u mome nasadu više od polovine su nektarine, koje su baš podložne pepelnici) mogu reći da to što uspješno suzbijam pepelnicu prije svega mogu zahvaliti obilnoj uporabi sumpora (Chromosul, 3 kg/ha) A sistemici su dopuna. :)
 

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
slabo ti to režeš Branko,nemoj ih štediti,samo kreši još.

Pa riješit ćemo mi to prorjeđivanjem.Nego kolege da vas pitam-mogu li ja škarama prorijedit tu i tamo koju grančicu.Nadam se da neče biti mraza a malo kiše dobro bi došlo.Pozdrav
 

vito56

Član
Tu od
1 Tra 2012
Poruka
58
U subotu najavljuju kisu,kosuljice cvjetova jos nisu opale sa malih plodova.... Pa me zanima da Li zastitu protiv pepelnice i supljikavosti obaviti prije kise ili poslije kise bez obzira sto plodovi jos nisu vidljivi....
 

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Može. Obvezno i sumpor (najbolje chromosul i slične formulacije) + sistemik. I dodati nešto protiv šupljikavosti npr. mankozeb...Paziti na redoslijed miješanja; najprije prah (WP) u ovom slučaju mankozeb, zatim granule (WG) tj. chromosul i na kraju tekućina (SL, SC, EC i sl.) kao topaz, trapez i sl.
Konkretno, dopola napuniti atomizer vodom, uključiti kardan i mješalicu, posebno u malo vode u nekoj posudi izmiješati mankozeb i dodati u atomizer, a tako redom postupiti i s ostalim preparatima i onda sve dopuniti vodom do kraja :)
 
Posljednje uređivanje:

vito56

Član
Tu od
1 Tra 2012
Poruka
58
Hvala Breskvar.... Kupio sam vec Star+Cromosul pa cu jos Topas ili trapez...da li da idem prije kise ili poslije kise????
 

Najnoviji postovi

Na vrh