• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Daj napiši kako ide punjenje tvojeg pufera toplom vodom 1-"od gore prema dolje" dok gledaš u termometre, ili 2-"od dolje prema gore".
Niti malo te ne provociram, sve mogu detaljno objasniti na dugo i na široko ako treba, mogu i stručno mogu i laički.
Zaista te ne provociram, samo da riješimo možebitnu zabludu.

Razlika može biti između termometara na puferu po visini i 30 stupnjeva, ali nije bitna.
Budem slikao kad uhvatim priliku....

Viduka, 50 litara je knap...trebala bi na 1000 litarski pufer oko 75 litri...ak se dobro sjećam rasprave oko moje posude prije malo više od desetljeća...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@DARIJUS Ne moraš slikati, samo pogledaj strelicu od peći prema puferu, na tvojoj skici ;)

@Viduka OPG ja imam malo preveliku ekspanzionu, ima 300 lit, ali je koštala manje s popustom od manje ekspnzione.

Ako dobro pratim tvoje grijanje imaš peć sa svojom zapreminom vode, plus sve cijevi, radijatori, plus pufer (od koliko je litara od 1000 ili). Voda se rasteže 4%, jako točan podatak.

copy paste:

Primjer izračuna​

Kao primjer, razmislite o sistemu grijanja vikendice od 300 četvornih metara. m. Da bi se osiguralo autonomno grijanje Instalirao je kotao kapaciteta 30 kW. Pored toga, uključen je akumulator topline od 1000 litara. Visina sustava je 5 metara.

Prvo izračunati totalni rashladno sredstvo:

Vl \u003d 30 x 15 + 1000 \u003d 1450 (litara)gde
  • 30 - snaga kotla, kW;
  • 15 - Specifičan obim rashladne tekućine za 1 kW snage kotla, litara;
  • 1000 - volumen akumulacijskog kapaciteta.
D \u003d (PV - PS) / (PV + 1)
U našem primjeru:
  • PV \u003d 2,5 bara;
  • PS \u003d 0,5 bara.
Slijedom toga, d \u003d (2,5 - 0,5) / (2,5 + 1) \u003d 0,57
Sada možete odrediti zapreminu rezervoara:
V \u003d 1450 x 0,04 / 0,57 \u003d 101,75 (litra), gdje
0.04 - Koeficijent širenja rashladne tekućine (u našem slučaju je voda bez dodavanja glikola).

Proizvođači proizvode rezervoare za proširenje određenog raspona veličine, tako da nije uvijek moguće kupiti spremnik, čija je količina procjenjuje se.

U takvim se slučajevima rezultat izračuna mora biti zaokružen u najvećim. U našem slučaju, najbliža standardna vrijednost bit će 110 litara. To je takav rezervoar koji treba kupiti.
završetak copy paste

Posljednje uređivanje:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Razlika temperature odlaznog voda prema kući i povrata iz kuće je 10ak celzijevaca, razlika voda od peći na pufer i onog od pufera prema kući je svega 1 ili 2 stupnja...

wolfsburg2

Novi član
Tu od
13 Svi 2019
Poruka
10
Budem slikao kad uhvatim priliku....

Viduka, 50 litara je knap...trebala bi na 1000 litarski pufer oko 75 litri...ak se dobro sjećam rasprave oko moje posude prije malo više od desetljeća...
100 l je taman,predtlak 0,9bar i tlak u sistemu 1,5bar. Obavezno ventil sa ispustom ispred ekspanzione kako bi se mogla ispustiti voda samo iz ekspanzione kad se provjerava predtlak

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Razlika temperature odlaznog voda prema kući i povrata iz kuće je 10ak celzijevaca, razlika voda od peći na pufer i onog od pufera prema kući je svega 1 ili 2 stupnja...
Tvom crtežu sam dodao 2 strelice:
123.jpg
Zelena strelica pokazuje tvoj projektirani i normalni smjer kretanja vrele vode prema stanu i vrhu pufera. Na žalost nemaš ugrađen nikakav ventil, ja imam kuglasti, s kojim bi tu mogao i malo balansirati protok, ali tako je kako je.

Crvena strelica ti pokazuje tvoj troputni miš ventil koji je jedini zaslužan da ti povrat vode od kuće ne zamiješa svu vodu u puferu, nego imaš fino slojevito punjenje od gore prema dolje. Ja sam tu sebi postavio ručno upravljani miš ventil na 50% protoka. ;) :ppozdrav:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Nije ugrađivav nikakav dodatni ventil zbog Vo7 koji upravlja tim krugom i ovisno o temperaturi u peći šalje vodu u intervalima od sekunde pa na više...do trenutka kad se temperatura u sistemu ne digne da radi bez intervala.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
@iwanho lijepo je što pitaš ali ti si več pronašao svoj optimalan način kako zagrijati Vašu obitelj.
Nije uvijek najbolje imati jednu jaku i prejaku peć, neki put bi bilo da su dvije manje. Jedna uvijek u večini vremena pokriva sve potrebe, a drugu kresnuti samo dok su oni ledeni dani dok ga baš zagusti.
Ja smatram tvoj način grijanja jako dobrim. Em su dva različita energenta u pitanju, em u kilovatima lako napraviš potrebu zagrijavanja i baš te briga što o tome misle jalni i nesposobni, tebi nedorasli susjedi.
Mirno spavaj, imaš jako dobro riješeno grijanje svojeg stambenog prostora. (Ako smijem biti takav sudac.)
Hvala na lijepim riječima.
Možda sam malo nejasno postavil pitanje, Ono kaj me zanima je istovremeni rad obje pumpe i sudaranje tokova vode iz pumpi. Šteti li možda takav rad pumpama?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@DARIJUS
Sve 5, on je upravljan po "algoritmu" i njegov procesor motora "vozi" taj miš ventil otvori - zatvori tako da računa i balansira stanje-optimum i potrebu sistema. Imaš napredno elektroničko rješenje. To istovremeno ne znači da se tvoj pufer grije na dnu. Tvoj se pufer grije na vrhu kao i moj, sve drugo bi bila notorna bedastoča i glupost. Imaš dobar sistem, samo si malo krivo razmišljao kako se događa grijanje, hidraulika itd., uživaj jer imaš bolje nego bezbroj drugih ljudi.

@iwanho
Da ti odgovorim kroz šalu, da li ti smeta dok guraš pune tačke betona prema uzbrdici, ja priskočim sa svojim nježnim rukicama i počnem malo vuči i pripomagati.
Postavio si meni jasno pitanje, ako ti oba dvije pumpe guraju vodu u istom smjeru, na iste ventile radijatora onda sjedi, grij se i uživaj :ppozdrav: Nema tu nikakvih krivih tokova itd, a briga radijatore da li su im vrelu vodu dogurale dvije ili samo jedna pumpa ;)

A sad me jedno vrijeme nema u eteru, odoh u gorice, vidjeti da mi nije mošt pobjegao iz klijeti ;) 🙃

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
@DARIJUS
Sve 5, on je upravljan po "algoritmu" i njegov procesor motora "vozi" taj miš ventil otvori - zatvori tako da računa i balansira stanje-optimum i potrebu sistema. Imaš napredno elektroničko rješenje. To istovremeno ne znači da se tvoj pufer grije na dnu. Tvoj se pufer grije na vrhu kao i moj, sve drugo bi bila notorna bedastoča i glupost. Imaš dobar sistem, samo si malo krivo razmišljao kako se događa grijanje, hidraulika itd., uživaj jer imaš bolje nego bezbroj drugih ljudi.

@iwanho
Da ti odgovorim kroz šalu, da li ti smeta dok guraš pune tačke betona prema uzbrdici, ja priskočim sa svojim nježnim rukicama i počnem malo vuči i pripomagati.
Postavio si meni jasno pitanje, ako ti oba dvije pumpe guraju vodu u istom smjeru, na iste ventile radijatora onda sjedi, grij se i uživaj :ppozdrav: Nema tu nikakvih krivih tokova itd, a briga radijatore da li su im vrelu vodu dogurale dvije ili samo jedna pumpa ;)

A sad me jedno vrijeme nema u eteru, odoh u gorice, vidjeti da mi nije mošt pobjegao iz klijeti ;) 🙃
Ajd sad samo još jedno pojašnjenje u vezi mog sistema...Vo7 upravlja samo pumpom u dijelu peć-pufer, ima osjetnike u peći i puferu i pali tu prvu pumpu prema svojim parametrima.....

Krugom prema kući upravlja druga stvar, automatika punim imenom regulus trs4,. na njoj je druga pumpa, elekto miš ventil, osjetnici pufera i vanjske temperature.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ajd sad samo još jedno pojašnjenje u vezi mog sistema...Vo7 upravlja samo pumpom u dijelu peć-pufer, ima osjetnike u peći i puferu i pali tu prvu pumpu prema svojim parametrima.....

Krugom prema kući upravlja druga stvar, automatika punim imenom regulus trs4,. na njoj je druga pumpa, elekto miš ventil, osjetnici pufera i vanjske temperature.
Screenshot_20220927_175241_com.android.chrome.jpg
U goricama sam, nisam kod kompjutera, pročitaj ovo molim te.

isalopek

Aktivni član
Tu od
15 Ruj 2010
Poruka
526
@sttipa relativno, ako mogu tako reci. Ogranicio sam protok sa ventilima prije bojlera i dobio dobru povratnu informaciju na temperaturi prwma radijatorima(podigne se temp 2/3 stupnja max) sto ej zanemarivo. Medjutim bojler se puno sporije grije zbog tog. E sad, preko zime, kad bude pec puno vise radila to nece biti nikakav problem, medjutim preko ovog prijelaznog razdoblja bi to moglo biti i mali problem, pa gledam da li da povucem jos jedan dodatan povratni vod od ptva do iza troputnog. To bi u potpunosti rjesilo cijeli problem 😇

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
A da zajedno nagovorimo kolegu @plus da u jednom svom proputovanju stane na sat dva u Ogulinu obidje tvoj"podrum" a nakon toga ja platim marendu i obidje moju kotlovnicu i na osnovu vidjenog predlozi unaprijedjenja i bolje iskoristenje postojeceg stanja😉😉?

isalopek

Aktivni član
Tu od
15 Ruj 2010
Poruka
526
Hehehehe..sve je moguce...
Mogu i ja obici tvoju kotlovnicu i ako nista, izmisliti nesto da napravimo novo 😉

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Evo kad uhvatim vremena opisem trenutnu situaciju...solare i "primitivni" nacin njihovog spajanja u sustav te koristenja malo energije sunceka...pa prepustim Vama iskusnima da predlozite rjesenja....

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@Viduka OPG znatiželjan sam, oprosti što pitam. Da li su majstori završili s tvojim grijanjem i pustili sve u rad?
@sttipa i na ovo tvoje sam jako znatiželjan, molim te opiši da malo podigneš temu, da se ne ohladi previše. 😏👋
Lp

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,924
Jedno pitanjce oko zaštite kotla od kondenzacije! :unsure:
Tko/što štiti kotao kad pečikurac kresne vatricu?
Prema tome ta tzv. zaštita je trgovački epp, kupi ovo, kupi ono, kupi.....!

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
znatiželjan sam, oprosti što pitam. Da li su majstori završili s tvojim grijanjem i pustili sve u rad?
Evo da se oglasima i kažem,(tri dana sambio odsutan od kuće) instalacije i montaža svega ostalog je gotova,sve pohvale za ekipu,sve skupa je odrađeno za tri radna dana,pod ne velikim pritiskom, bar se meni tako čini.
Još očekujem glavnog majstora da postavi uređaj - elektroniku,ili kako se to već zove za upravljanje putem mobitela, te nakon toga sve skupa pusti u rad.

Najnoviji postovi

Na vrh