Viduka OPG
Iskusan lik
- Tu od
- 23 Velj 2019
- Poruka
- 3,489
Sistem nije prevelik, tako da mislim da bude dobro,a peć je tvornička 24kW
Budem slikao kad uhvatim priliku....Daj napiši kako ide punjenje tvojeg pufera toplom vodom 1-"od gore prema dolje" dok gledaš u termometre, ili 2-"od dolje prema gore".
Niti malo te ne provociram, sve mogu detaljno objasniti na dugo i na široko ako treba, mogu i stručno mogu i laički.
Zaista te ne provociram, samo da riješimo možebitnu zabludu.
Razlika može biti između termometara na puferu po visini i 30 stupnjeva, ali nije bitna.
100 l je taman,predtlak 0,9bar i tlak u sistemu 1,5bar. Obavezno ventil sa ispustom ispred ekspanzione kako bi se mogla ispustiti voda samo iz ekspanzione kad se provjerava predtlakBudem slikao kad uhvatim priliku....
Viduka, 50 litara je knap...trebala bi na 1000 litarski pufer oko 75 litri...ak se dobro sjećam rasprave oko moje posude prije malo više od desetljeća...
Tvom crtežu sam dodao 2 strelice:Razlika temperature odlaznog voda prema kući i povrata iz kuće je 10ak celzijevaca, razlika voda od peći na pufer i onog od pufera prema kući je svega 1 ili 2 stupnja...
Hvala na lijepim riječima.@iwanho lijepo je što pitaš ali ti si več pronašao svoj optimalan način kako zagrijati Vašu obitelj.
Nije uvijek najbolje imati jednu jaku i prejaku peć, neki put bi bilo da su dvije manje. Jedna uvijek u večini vremena pokriva sve potrebe, a drugu kresnuti samo dok su oni ledeni dani dok ga baš zagusti.
Ja smatram tvoj način grijanja jako dobrim. Em su dva različita energenta u pitanju, em u kilovatima lako napraviš potrebu zagrijavanja i baš te briga što o tome misle jalni i nesposobni, tebi nedorasli susjedi.
Mirno spavaj, imaš jako dobro riješeno grijanje svojeg stambenog prostora. (Ako smijem biti takav sudac.)
Ajd sad samo još jedno pojašnjenje u vezi mog sistema...Vo7 upravlja samo pumpom u dijelu peć-pufer, ima osjetnike u peći i puferu i pali tu prvu pumpu prema svojim parametrima.....@DARIJUS
Sve 5, on je upravljan po "algoritmu" i njegov procesor motora "vozi" taj miš ventil otvori - zatvori tako da računa i balansira stanje-optimum i potrebu sistema. Imaš napredno elektroničko rješenje. To istovremeno ne znači da se tvoj pufer grije na dnu. Tvoj se pufer grije na vrhu kao i moj, sve drugo bi bila notorna bedastoča i glupost. Imaš dobar sistem, samo si malo krivo razmišljao kako se događa grijanje, hidraulika itd., uživaj jer imaš bolje nego bezbroj drugih ljudi.
@iwanho
Da ti odgovorim kroz šalu, da li ti smeta dok guraš pune tačke betona prema uzbrdici, ja priskočim sa svojim nježnim rukicama i počnem malo vuči i pripomagati.
Postavio si meni jasno pitanje, ako ti oba dvije pumpe guraju vodu u istom smjeru, na iste ventile radijatora onda sjedi, grij se i uživaj Nema tu nikakvih krivih tokova itd, a briga radijatore da li su im vrelu vodu dogurale dvije ili samo jedna pumpa
A sad me jedno vrijeme nema u eteru, odoh u gorice, vidjeti da mi nije mošt pobjegao iz klijeti 🙃
Ajd sad samo još jedno pojašnjenje u vezi mog sistema...Vo7 upravlja samo pumpom u dijelu peć-pufer, ima osjetnike u peći i puferu i pali tu prvu pumpu prema svojim parametrima.....
Krugom prema kući upravlja druga stvar, automatika punim imenom regulus trs4,. na njoj je druga pumpa, elekto miš ventil, osjetnici pufera i vanjske temperature.
Evo da se oglasima i kažem,(tri dana sambio odsutan od kuće) instalacije i montaža svega ostalog je gotova,sve pohvale za ekipu,sve skupa je odrađeno za tri radna dana,pod ne velikim pritiskom, bar se meni tako čini.znatiželjan sam, oprosti što pitam. Da li su majstori završili s tvojim grijanjem i pustili sve u rad?