• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,678
Prijatel, jedina zamjerka je kaj dolje nemaš dobro složenog pepelnjaka. Ovo je preotvoreno i mogel bi vužgati radionu i kombi vozilo. :unsure:

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ma nema se tu kaj zapaliti, sve je to po propisu domaćem kućnom 🙂
Pepeljnak je od karoleksa🙂
Mogel sam nekaj okolo zavarit ali ovak ima neki bolji cug.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,879
Nažalost zbog manjka mjesta se trenutno grijem na električnu grijalicu. Peć na drva je bila u planu, ali u 15 kvadrata radione trenutno ne stanem ja, a ne još peć na drva. Jednog dana kad napravim 50-60 m2 radionu onda će biti plinski top + peć na drva.

1669498211418.png

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,119
Dobro, drago mi je da si sad ljudima opisao da "nemaš klasično centralno" nego nešto stoto. Koliko ljudi se može grijati bez dimnjaka, kao ti? Bezbroj ljudi svoje nove kotlove zasere smolom od loših i vlažnih drva s priklopljenim regulatorom sam-tak par dana. Ja samo želim ljudima pokazati da to ne mora biti tako, da njihova peć može biti čista, dimnjak isto, da može biti samo malo finog bijelog pepela, a ne crnog katrana, smole, zla i cmoljenja.

Lp
@ Plus...

Mozes li, molim te, pojasniti kako sprijeciti to nakupljanje smole i curenje crne vode?

Imam Viadrus kotao 35 kW na drva sa cijevnim termostatom koji pali pumpu kad temp peci ode iznad 60 i klapnu sa termostatom na samoj peci gdje je podeseno da ju zatvori na 75 stupnjeva.
Preko noci cijevni termostat dignem da pali pumpu na 80 stupnjeva, a klapnu zatvorim skroz.
Tako ujutro imam zara u peci, pec je cijelu noc vruca i zakurim najesen a gasim ju u proljece.
Nakuplja mi se smola i nekad curi crna voda.

Kako da si pomognem?
Hvala

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426
Kako da si pomognem?
- jako suha drva
- dodaš izolirani spremnik od 1000+ litri vode i ”pustiš zvijer s lanca”, odnosno kad gori, otvoriš klapnu do kraja (kako reče @Lee)
- dodaš ekonomizer na izlaz peći da manje griješ oblake (jer je Viadrus jako loša peć na drva)

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,270
- dodaš ekonomizer na izlaz peći da manje griješ oblake (jer je Viadrus jako loša peć na drva)
ekonomizer ???
Moze malo pojasnjenje???
Thx

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,119
Pec je u garazi, imam rezervar za toplu vodu sa spiralom od 250 litara. Na gornju spiraju spojena je pec a na donju solarno sa 25 cijevi.
Ne mislim loziti cijelu noc jer ne treba.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426
To kaj imaš je spremnik potrošne tople vode i ta je akumulacija premala za ono kaj tebi treba.
Ako zagriješ 1000 litri vode, ne buš trebal kuriti cijelu noć, jer pohranjena toplina u spremniku može grijati kuću. Onda nemaš problema s pregrijavanjem kuće kad je vani toplo niti cmoljenja peći.

Štedišu 😂
Da, samo okolo cijevi je voda ;)

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,739
View attachment 54946

Jel ima netko iskustva s ovakvim? Naručio sam jedan za probu. Kopija webasto grijaca.

5 kw diesel grijač.

Potrošnja oko 3 deci dizela na sat za 5 kw topline (iako kažu da je zapravo malo jače od 4).

Trenutno grijem radionu na dve grijalice na struju i to mi je i dosta skupo i dosta nezgodno jel je to puno kw i nezgodno i skupo i tako.
1 litra lož ulja = 10 kw...dakle, 3 dcl = 3 kw
...i to samo ako sve ide u prostor, ako je dimnjak, ona ode 1 kw u njega...

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,879
Dizel je 12.46 kw na kilu... A kila je 0.846 litara... Znači skoro 15 kw je litra...

Znači u teoriji su u pravu. 0.3 l dizela je skoro 5 kw toplinske energije.

Dio se naravno izgubi na ispuh. Ali dio topline ispuha od cijevi isto se preda prostoru.
Screenshot_2022-11-27-21-34-39-827_com.android.chrome.jpg

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,739
izračun ti odgovara, međutim da li je litra lože teška točno kilu?... ;)
evo koliko...što znači da smo obojica u pravu...
gustoća ljetnog dizelskog goriva – 860 kg/m3
gustoća zimskog dizelskog goriva – 840 kg/m3
gustoća arktičkog dizelskog goriva – 830 kg/m3

Posljednje uređivanje:

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,879
A gle. Svi znamo da svi lažu i svi varaju.

Nek dobijem 3 kw toplinske energije opet mi jeftinije nego struja i uvođenje plina u radionu

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,739
pa jel griješ kuću na centralno i koliko je daleko garaža od kuće (ložione)?

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,879
Grijem kuću na centralno na plin. Da grijem na centralno na drva već bi ja jedan vod dobacio do radione. Ima jedno 15 metara + visinska razlika.

Ne da mi se vući još jedan radijator unutra pogotovo zato što i u kući prelazim na alternativu plinu... Klima za prijelazna razdoblja.

Kuća je austro ugarska sa 90 cm debelim zidovima od pečene cigle. Stavio pvc stolariju i potrošnja energenata mi stvarno nije neka da mi se sada isplati neka velika ulaganja tipa zidanje kotlovnice i tako to. Klimu stavljam evo da imam alternativu plinu i zbog prijelaznih razdoblja. Na jednom katu je peć na drva na drugom će biti klima kao alternativa.

A gle. Za tih 20 dana što će radiona biti u pogonu preko zime. Dobro možda malo više. Ne isplati mi se puno ulagati. Možda je najbolja opcija dobra inverter klima, ali to mi je upot 5 000 kn minimalno. Tako da vidjet ćemo kako ovo čudo radi.

Imam 15 kvadrata radionice i 15 kvadrata ureda. Nikad nemam potrebe grijati oboje. Tako da ću napraviti razvod zraka i klapnu da mogu ili jedno ili drugo. Ili oboje držati mlaku temperaturu.

Radiona je zidana blokom. 3x5, 2.3 visina stropa. Ozbukana iznutra i to je to.

Velika vrata. Dupla, drvena, kvalitetna i veliki prozor sa izo staklom.

Ured je isto 3x5. S tim da je izvana 5 cm stiropora, dolje na podu plivajuci pod sa 10 cm xps-a, na kojem su osb ploče i na njima laminat. Na zidovima knauf, na stropu 15 cm vune i parna brana. Pvc stolarija salamander.

To mogu malo jačim upaljačem ugrijati.

Evo ovo je radionica. Da ne mislite da moram halu ugrijati IMG_20210328_172239.jpg IMG_20210328_172236.jpg IMG_20180617_141541298.jpg

A ovo je ured u izgradnji 😂
IMG_20210422_200129.jpg IMG_20210420_202142.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh